@Esaiam, а динозаврите? Ако Библията проследява цялата история от създаването на света до сега, то по някое време не е ли било редно да се спомене и за тях? "...Пътят пред Исус и учениците му бил блокиран от огромен гущер, който не помръдвал защото в лапата му се била забила треска. Всички се страхували да продължат, но Исус се доближил смело до гиганта, махнал треската и излекувал раната му, а после гущерът му станал приятел и в знак на благодарност качил Него и учениците му на гърба си и ги повозил до града..."
Естествено едва ли вярваш в динозаврите, все пак щом Библията не споменава нищо за тях, то останките им същестуват, но със сигурност Бог ги е поставил единствено, за да тества нашата вяра. Да, Той трябва наистина да е голям шегаджия. Заравя следи в земята, за да може по-късно ние да ги открием и да бъдем заблудени, но така грешниците да бъдат отсяти по-лесно, за да няма голяма опашка пред перлените врати на Рая в деня на Страшния съд. Ако си вярвал в гигантските гущери, значи си се усъмнил в Библията, следователно отхвърлил си думите на своя Господ и мястото за теб е в Ада да си мислиш във вечността докато си подложен на ужасна агония как си бил толкова заблуден...
Объркващо е, нали? За това идеята ми е, че по-скоро трябва да гледаш на Библията просто като сборник от притчи, които съчетават в себе си просто малко история и малко фантастика, така че успешно да докоснат елементарното съзнание на хората преди няколко века. Но все пак на мен ми се струва кощунство не отричането на Библията, а отричането на науката. Никой учен не казва, че цената на тази книга е нищожна в сравнение с откритията, които човечеството прави, а просто че всяко нещо рано или късно губи своята актуалност. В момента "Книгата на книгите" просто няма същата тежест в ежедневието ни, каквато например е имала за хората през средновековието. Не говоря нищо лошо против 10-те Божи заповеди, те не те учат на нищо лошо, но казвам единствено, че не е необходимо да защитаваш по фанатичен начин абсолютно всичко написано в нея заради страховете си, че ще бъдеш наказан ако се съмняваш. А какво лошо има в това да изпитваш съмнения в актуалността на нещо? Времената се менят, с това се изменя и самата религия. Църквата е просто бюрокрация във връзката на човек с Бог, а щом тя променя своите принципи, то защо не се актуализира и съзнанието на вярващите. Не може вечно да си мислим, че сме направени от кал, нали? Така както одеждите на монахините се изменят заедно с модата и е приемливо роклите им да не се влачат по земята, а да разкриват част от краката им, примерно стигат до колената им, а все пак до преди 1-2 века това е било неприемливо защото се е считало, че това води към похотливост, но ценностите се изменят и вече е съвсем приемливо.
Щом самата църква се отмята от някои от принципите си, то тогава какъв е смисълът да се твърди, че всички слова в Библията са актуални и сега? Има много неща, с които просто няма как да се съгласиш в 21 век, но това не означава, че си по-голям грешник от обикновения вярващ. Според мен важното е да живееш добре, да се стараеш да си добър човек, но не с цената на фанатизма на една идея. Вярно, колкото по-голям фанатик си, толкова по-строго се придържаш към основните 10 принципа, но дори да не вярваш във всичко вменено като "Божии закони", това не ти пречи да живееш воден от доброто. Нима трябва да се плашиш от Ада и това да те кара да вярваш в Исус и категорично да го приемаш за своя спасител? Какво ти пречи да си съгласен с нещата, които се приписват за част от негово учение, но без да си съгласен с божествения му произход, а само с това, че просто е в името на по-здравословен живот за всички е хубаво да живееш според някакви правила, които са това, което в крайна сметка ни отличава от животните. Също така не смятам, че вярващите са разбрали всичко по правилен начин. Нима смятате, че Исус ще дойде за втори път на Земята докато всеки носи на врата си кръст? По-скоро ще си каже "Разбрали са ме напълно погрешно, още не ми е време да се върна. Може би ако всички почнат да носят рибки, но за момента за нищо на света няма да се върна!" Все едно от всякъде да те сочат със червени светлинки от мерниците на снайперисти.
Малко се поувлякох. Както и да е.