Първо
не казвам, че Бог ми се е разкрил. Аз продължавам да Го търся, въпреки изкушенията от страна на Сатана. И да, Дявола е виновен за всяко зло, както е виновен и за внасянето на греха в човешкия свят чрез Адам и Ева.
Господ е създал човека със свободна воля, ние не сме роботи, Той не е целил това. Напротив свободната воля, с която сме дарени ни позволява сами да взимаме решения. Ти сам казваш, че нищо не може да се противопостави на Божията воля, но волята на Бог е аз сам да се преборя с трудностите и накрая да изляза победител, а не победен. Йов беше винаги праведен на Бога, но Той позволи все пак на Сатана да го изкушава и по този Начин Бог му показа, че нищо и никой не може да застане между човека и Бога.

Второ.
Ако трябва да го погледнем по друг начин, то сега аз не живея по- добре от преди. Непрекъснато осъзнавам грешките си и непрекъснато се убеждавам, че съм безсилен сам да се справя с тях. Днес се чувствам сигурен и спокоен, открил съм, че има и други неща, за които да живея. Днес се чувствам по- слаб от преди, но знам, че не съм сам. Когато вярваш в Бог ти виждаш непрестанно как Той се намесва в живота ти, макар и не по начина, по който ти си мислиш. Когато вярваш разбираш, че Бог цели единствено ти да си добре.

Трето.
Да, всяка религия си има своята книга, своите си храмове и пр., но на вярващите в Исус Бог се е разкрил най- пълно. Евреите и мюсюлманите също вярват в нашия Бог, но те не познават Бога по начина, по който ние можем да го направим. На нас Бог ни се е разкрил най- пълно, чрез Своя Син и ни показа, че Бог е любов.
Много труден бе процеса на приемане на Бог за мен. Когато човек започне да си задава логични въпроси относно съществуването си, той започва и да сортира логичните от нелогичните отговори, които идват след това. От краен привърженик на науката се превърнах в краен привърженик на Божието Слово.
Всеки сам избира да вярва или не. И за двете би могъл да си намери логични обяснения. Вярвам в Библията, защото тя е уникална, защото всички пророчества в нея са се сбъднали, сбъдват се и предстои да се сбъднат.

Четвърто.
Бог постави дух в човешкото тяло и то оживя, така се образува живата душа. Духът и тялото са едно цяло. Духът е синоним на послушание на Божията воля, а плътта- синоним на непослушание.
Но аз имах друго в предвид. За мен Духа да не е в теб означава, че Святия Дух, който е второто лице на Бога не е променил светогледа ти, тоест не си се докоснал до истината и не си я приел като начин на живот. Всички библейски пророци са били вдъхновявани от Святия Дух, за това и техните творби са боговдъхновени.
Не казвам, че Святия Дух е в мен.

Пето.
Бог е Всемогъщ. Той е Всевиждащ и Всезнаещ. Той знае всички мои мисли и оттук следва, че няма нужда да се моля. Но не е така. Господ иска, чрез молитва да осъзная греховете си, да Му се доверя, да пожелая да се променя. Когато Бог види, че имам желание да променя нещо в себе си, тогава Той ще ми помогне. Но това не значи, че ще откликне на всяка моя молба. Има неща, които няма как да променя, те са част от Божия план за всеки един от нас и тогава ние трябва да се примирим с Божията воля. Невярващия казва: "Ето, това го постигнах с много труд", а вярващия: "Да, това го постигнах с Божията помощ", защото той е осъзнал, че всичко, което е станало е станало така защото Божията воля е била такава.
Молитвата ти помага да разбереш колко силно зависим си от Бог и че без Него не можеш да постигнеш нищо.

Шето.
Целта на Бог не е да отидат грешните в Ада, а напротив- да се разкаят за греховете си. Но понеже човек е създаден със свободна воля, това няма как да стане напълно. Тези, които са се разкаяли ще живеят в Рая, а другите ще умрат. Аз не мисля, че ще има такива, които ще се мъчат вечно в Ада. Тези, които отиват там просто ще умрат.
Да обичаш Бога е безкрайно лесно, когато си задоволен от всичко, но да обичаш Бога, когато нямаш нищо... това вече е обич, която е устояла на всичко и всички. Нея никой не може да ти отнеме.

"Вярваш ли поради друга причина освен обещанието за "спасението" си?"

- Вярвам в истината, а не в обещания.

"Колко хора правят добро от сърцето си, а не просто защото се стараят да спазват "договора", който са сключили своеобразно с Бог?"

- "Върши зло- очаквай го, прави добро- надявай се".
Християнинът не върши добро, защото така трябва, а защото е изпитал Божията добрина върху себе си и иска да помогне на всички, които са в някакво затруднение. Истинският християнин знае, че всяко зло си има и последици. Исус ни каза да обичаме тези, които ни мразят. За всекиго е лесно да обича, тези които го обичат. Нали?

"Защо има хора вярващи в това, което за вас са "лъжеучения", а те не са по-малко убедени от вас самите в това, че са се докоснали до самата истина?"

- Винаги е имало такива и ще има. Библията ни изрично предупреждава да се пазим от лъжеучители и казва по какво да ги разпознаем. Поради уникалността на Библията аз съм сигурен, че съм на прав път.
Знам, че този отговор не те задоволява.