.
Отговор в тема
Страница 2 от 2 ПървиПърви 12
Резултати от 26 до 42 от общо 42
    Цитирай Първоначално написано от HarleyFlanagan
    Цитирай Първоначално написано от Still1ME1Still1HERE
    Защо мислите, че човек трябва да е грамотен, за да е патриот?

Да, дори над пържените яйца

Защото е обидно да пишеш на латиница - нали си патриот, прочети от къде произлиза тази дума.

ПП. Аз яйца не ям, но... над абсолютно всичко?
    Сигурен съм, че всички Опълченци са знаели да четат и пишат правилно Писмеността е начин за комуникация. Нищо повече. Един професор може да е готов да изпорти всичко, но може някой от цитираните по - горе хора да се взриви и да направи бунт. За мен грамотността няма значение.

Да.
    Несъмнено у него има типичната характеристика на непримирим човек.Но и на неприспособим - на човек,който не успява да приеме правилата на средата си за свои и това предопределя обречеността му...

Eminem-Mosh

Мега фен Аватара на SunSmile
    Темата и споровете ви са много безсмислени.
    Всеки има право да си мисли и да бъде патриот толкова, колкото сам прецени. А доколко другите ще го приемат е друг въпрос.
    да се опитвате да убеждавате другите в 'правотата' на собственото си мнение е най - малкото глупаво
    Нея целуваш нали и
    нея лъжеш ти
    както мене лъжеш ти
    Щом дo мене той заспи
    знам, че искам да си ти
    трябва да реша ... трябва да реша...

Така, явно ще трябва отново да повтарям и да го пиша кратко, ясно и подробно, за да успея да достигна до по-високите интелектуални нива.
    Едно е да си неук, особено в конкретните времена, когато образованието е било абсолютен лукс.
    Друго е да си неграмотен днес и да показваш пълно неуважение към народните будители и собствените си предци, пишейки неграмотно ИЛИ НА ЛАТИНИЦА, докато имаш възможност за безплатно и задължително образование - основно и средно. Ако такъв човек ми се тупа в гърдите какъв е патриот - ще го подмина с презрителна усмивка.

ПП. Готов си да убиеш майка/брат/син? Готов си да извършиш геноцид в името на България? Готов ли си да се откажеш от Нея?

Никой ли не е способен просто да обича държавата си и да работи в полза на обществото и народа й, без да се въвлича в някакви крайни филми и да ми говори, че "Левитан" е над всичко?
    Да, донякъде, даже почти изцяло си прав. И все пак, ниастина писмеността е средство за комуникация. Ако си готов на саможертва за благото на ближния. Все пак тези хора са израснали в таква среда. Ако училището беше по - строго, щеше да е различно. Сигурен съм, че някои от тях си мислят - за какво ми е да уча, като не ми е нужно, щом мога да направя нещо за благото на другия и без да съм чел. Патриотизмът е различен, ползва различни оръжия. Един е въоръжен с лист и химикалка, друг със здрави ръце за работа, а трети с непоколебим кураж да направи всичко. Не е задължително да имаш и трите.

Да. Дори самоубийство, но за него не още, освен ако не е наложително - в смисъл, ако се налага бих го направил, но не още. Имам още някои неща, които трябва да свърша, преди да съм готов на това
    Несъмнено у него има типичната характеристика на непримирим човек.Но и на неприспособим - на човек,който не успява да приеме правилата на средата си за свои и това предопределя обречеността му...

Eminem-Mosh

За мен - има 2 неща, за които човек има мисъл да живее:

1. Да направиш поколение;
    2. Да допринесеш с нещо за доброто на другите.

Целта оправдава средствата. Ако се налага да забравя за известно време човешкото в мен, за да допринеса за глобална човещина, то нека е така. Нека убия един, за да знам, че няма да умрат и страдат много други.

Eminem-Mosh

Когато човек каже, че "целта оправдава средствата"- това за мен е знак, че започва да губи човешкото в себе си. Тази реплика е супер цинична и обидна - само подобните на Сталин, Хо Ши Мин, Хитлер, Франко, Пол Пот и подобните са действали на този принцип и не е донесъл нищо добро според мен...

Обичащият човек не може да пренебрегне последиците, които неговите действия ще имат извън постигането на дадената цел.
    Зависи от целта. Ако успея да накарам хората да по - добри и по - обичливи, то си е заслужавало. Ако премахна или променя независимо с какви средства всеки, който тормози, убива, изнасилва и носи алчност,злоба и завист в себе си, то нека съм всякакъв. Ще видя смъртта, за да видя животът.

Eminem-Mosh

Мега фен Аватара на SunSmile
    Проблема е не дали е патриот, а дали просто и патриотизма не се е превърнал в една маска, която надяваме, докато говорим празни приказки, които не прилагаме на практика.

Да, всеки има право да се мисли за патриот, но не означава, че е такъв. Аз може да се мисля и за кокиче, но не съм...

^ Радвам се, че си ме разбрал много правилно.
    Едно е да си Нещо, друго е да си мислиш, че си 'нещо'
    Нея целуваш нали и
    нея лъжеш ти
    както мене лъжеш ти
    Щом дo мене той заспи
    знам, че искам да си ти
    трябва да реша ... трябва да реша...

Проблема е не дали е патриот, а дали просто и патриотизма не се е превърнал в една маска, която надяваме, докато говорим празни приказки, които не прилагаме на практика.

Да, всеки има право да се мисли за патриот, но не означава, че е такъв. Аз може да се мисля и за кокиче, но не съм...
    Сългасен съм тук. Но имай предвид, че за да сложиш такъв проблем под дискусия, трябва да си готов да предложиш някакво решение, иначе няма смисъл. Тук идва друг проблем - няма какво да направим в случая, не и поотделно. Всеки 4/5 носят маски. Това е факт, дискутирането е излишно. Ако не се обединим, то няма какво да направим.

Аз не съм точно патриот. Патриотизмът се бори само за група хора - хората в държавата. Трябва да се борим за всички по целия свят. Е, разбира се, Държавата като за начало е добър избор. България над всичко звучи малко като Аз над всички Пак преебаваме другите, които не са българи. Естествено, в момента, ако ще умирам за държава, то ще е за България, а не за Франция, примерно. Надявам се по - нататък да няма държави и да съм готов да рискувам себе си за хората, като цяло

Eminem-Mosh

Хубава дискусия вярно.

Под "грамотен" имах предвид човек с обща култура, с обширни интереси и т.н. Може би не "грамотен" е правилната дума, но имах предвид човек с достатъчно интелект.
    Няма герой от българската ни история който да не е такъв. Може да не е можел да пише и чете, но винаги е бил умен човек, интелигентен, напредничав. В този смисъл казвам аз "грамотен", но може би сбърках с употребата на думата : ]

Много ми хареса изречението,
    Един е въоръжен с лист и химикалка, друг със здрави ръце за работа, а трети с непоколебим кураж да направи всичко.
    но ми се струва, че не може да си само борче.
    Страстта, с която защитаваш някоя кауза, идва от познанието. Познанието за какво се биеш,жертваш и т.н.

Приеми, че някой, който само недоволства от правителството, би бил леко смешен на протест за сваляне на въпросното. (например)
    Особено ако само знае, че "нещо" не е наред, но не му е ясно какво точно.
    Пък има такива де. Сякаш от малки ги учат само да цъкат, но без да се интересуват или да участват.
    Хора, които със сигурност нито гледат ТВ, нито четат въобще някви материали, често се изказват "О, ами то тук всичко е зле, не сА учудвам.." или "Ми то политиците всичките до един дол дренки" и заемат някакви позиции, които дори не са разучили. (обикновено крайни, ако въпросните люде не са дълбоко апатични)
    Пример за човек, който ВЪОБЩЕ не се интересува от политика/история: "Аее Волен Сидеров да се качи там, да на опрай" Без майтап че има и такива случаи, чули-недочули!

Подобни люде само биха изложили някаква добра кауза. Заради тях често хубавите идеи биват опорочени, очернени, зле разбрани и т.н. Говоря принципно!, а не само за 'скиновете', които с проявите си отблъскват населението от "патриотизма" и даже създават благоприятна почва всички паразити в Б-я да бъдат показани като жертви и онеправдани, а цялото население да бъде заклеймено като расистко, което има предразсъдъци и все още не е достатъчно ЕВРО или толерантно. Ха де.

Осведоменост, осведоменост, хора! Това трябва на българите като цяло. Обща и емоционална интелигентност, интереси някакви. И не само по сухите науки. Социология малко също би влязла в сила, (народо)психологийка. Никое чудо не се случва само с едно (генерално) действие, например премахване на еди-кой-си от властта, гонене на паразитите от държавата и т.н. Има за работа и сред самите нас. Сами трябва да го осъзнаем, да се развиваме, защото "упадъкът на една държава почва от домовете на хората" + да се озъртаме кога ни правят на маймуни и пр.
    Доколко будни сме?

пп. И аз не бих направила "всичко" заради Б-я. Както каза Ray, просто си обичам държавата, стремя се да запалвам и други по това.
    I'm tired of feeling like I'm fucking crazy
    I'm tired of driving 'till I see stars in my eyes
    I look up to hear myself saying,
    Baby, too much I strive, I just ride

Ял съм бой от група "патриоти", защото пред тях заявих, че обичам България и за това произхода ми не е от значение, а просто, че я обичам, защото това е моята родина.
    Просто си търсеха някой небългарин, когото да набият.
    Та се чудя, ако бях охулил родината пак ли щях да ям бой

Това става преди ... 2-3 години.

Така съм по - съгласен. Но не можах да оставя такова заядливо мнение относно, кой как написал България над всичко. Всеки от тях може да иска или се бори за нещо и да си харесва странта, като някои от тях ще са готови на някакъв вид саможертва, едва ли на всичко, но все пак. Кой не иска боклуци, кой нещо друго. Не е нужно да занеш историята, че да разбираш и да искаш на тебе и на другите да им е по - хубаво в собствената ни страна. Много неща не са наред. Не всички знаят всичките. Да отидеш на протест за сваляне на правителството, не означава, че знаеш проблема на млекарите, но може да знаеш този на рибарите или пенсионерите. Проблеми бол. Не могат всички сами да се осъзнаят. Трябва някой да ги обеди в нещо. Сам човек - много трудно. Както казах, трябва обединение.

Eminem-Mosh

Цитирай Първоначално написано от Serseri91
    Ял съм бой от група "патриоти", защото пред тях заявих, че обичам България и за това произхода ми не е от значение, а просто, че я обичам, защото това е моята родина.

Не че нещо, но пак щеше да ядеш бой Те такива трябва да се разстрелят Еби ги, мани ги тея боклуци.

Eminem-Mosh

Цитирай Първоначално написано от Still1ME1Still1HERE
    Цитирай Първоначално написано от Serseri91

Не че нещо, но пак щеше да ядеш бой Те такива трябва да се разстрелят е** ги, мани ги тея боклуци.
    Именно, това са псевдо-патриотите за които говорим.

Мега фен Аватара на shadow4e
    Град
    София
    Псевдопатриотизмът е много модерен покрай мачовете. Наизваждат се едни знамена, крещи се колко е велика България и същите тези хора на 2-ри юни не само че не спират, а и гледат останалите с насмешка. А любимото ми е организирано посещение на някое място, за което говорят колко е велико и в следващия момент отиват на полянката на 50 метра разстояние "да се почерпят" и оставят свинщина след себе си.

Обичам България, но не бих направила всичко за нея. Хубаво е, че времената са такива в момента, че не е нужно да умреш и да убиваш заради родината си, а можем да направим други неща, които да допринесат за една по-хубава България.

А не трбява ли, по план, като работиш за държавата, всъщност да работиш за хората? Този "Левитан" би трябвало да е един голям патриот. Или се лъжа?

Eminem-Mosh

Град
    a melancholy town where we never smile
    Такива теми в общественото пространство се появяват във време, в което някой си играе с термините и с огъня едновременно. Във времена на най-различни кризи, предимно на идентичността в държавите със слаби и неуверени в себе си и възможностите си народи се появяват партии, които под воала и романтичната окраска на патриотизмите и национализмите от края на 19-ти век започват да омайват различни обществени, социални прослойки.
    Уличния и кръчмарския патриотизъм, ergo, също е нечий проект. Той не изпада ей така от главата на бай ти Райчо, който е решил да прочете за хъшовете.
    Неграмотността също изиграва важна роля и е в основата на всяка една успешна манипулация.

офтопик и послепис : патриотизма и родолюбието не познават страна в политическото пространство /лява или дясна/.
    disintegration will follow
    I've never felt a pain in life so hollow
    I've given up
    I'm letting go
    I'm so scared, of what will follow
    letting go of everything I used to know

Излиза, че първоначалният замисъл на "България над всичко" е бил еквивалентен на "Всичко за българите". Първоначалното му възникване не е било проблем. Проблемът всъщност идва, очевдино, по - късно. Същността му е, че в момента "характера на България" се оформя от интересите на група хора - политиците, а не както е било по първоначален замисъл, от идеите и целите на народа като цяло. За мен е ясно, че сам трудно мога да постигна някаква промяна. И тъй като дискусията е интересна и срещам общ език, ако искате може да се съберем и обсъдим едно и друго Оставям Вие да прецените дали искате да се организираме. Ако не друго, то поне, мисля че изяснихме проблема.

Всичко хубаво от мен

Eminem-Mosh

Град
    a melancholy town where we never smile
    Не. Не прави никакви подобни аналогии. Всъщност изразът България над всичко е точно копие на популярния от средата на 20в. немски мото-израз от Третия райх "Deutchland Uber Alles" и нищо повече.

Ако искате да си говориме за български патриотични и националистки изрази, които са изконни и имат национално значение тогава трябва да обсъдим

1. "Мизия, Тракия, Македония" /романтичната българска мечта за национално обединение на землището на българската патриаршия/

2. "Бог, нация, организация" /изконната връзка между революционните организации, нацията като общностен модел и Господ Бог/

3. "България на три морета" /Паисиевия метод на поглеждане към светлото минало - в случая Симеоново време/

и пр. и пр.
    disintegration will follow
    I've given up
    I'm letting go
    I'm so scared, of what will follow
    letting go of everything I used to know

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове