- Форум
- По малко от всичко
- Всичко тийн накуп
- България над всичко?
За криворазбран национализъм има много доказателства - по улиците, във форумите.
Не вярвам някой мен да ме признае за националистка и истинска българка, при положение че не се мъкна с отрепки и нямам тениски на Кръв и чест. Жалко, а?Добре, че и нямам апетити за подобни названия.
Истинските патриоти и загрижени за родината хора, обикновено не парадират с това. Те, за разлика от позите, не са крещящи, не употребяват силни думи, а вкарват все пак някакво значение в умерената си реч.
Те не са изпълнени с омраза, а по-скоро с любов и грижа.
Те обикновено мислят идеи, планове, опитват се да влеят от чувствата си у другите, а не отвращават населението с насилнически, безполезни, и даже вредни, прояви.
Забелязала съм, че тия дето се тупат в гърдите какви са патриоти (в болшинството си криви метъли или обръснати момчета, които не се осмелявам по никакъв начин да нарека, за да не обидя трети) просто са много шумни и силни на думи, но истинските им ценности са да се напият здраво, а гръмките им идеи за национално благоденствие са свързани задължително с насилие, бой над тоя или оня, драскане на графитчета, насаждане на омраза и т.н. Мислите им са празни, а думите им са просто заучени букви. Липсва дълбочина. Всъщност за каквото и да става дума, независимо дали за субкултура, или за някаква мания, тия, дето много вряскат и се правят на запалени, винаги излизат пълни пози, неразбиращи в дълбочина това, в което уж вярват.
Да се върнем на модерните националисти, бъркащи борбеността и гражданската упоритост за правда с агресията и безплодното насилие. В голямата си част дори те не се интересуват кой знае колко от история и политика, а просто са научили нещо, което до безспир повтарят, надъхвайки се колко е зле, колко е нечестно, а ние, българите, колко сме велики и изстрадали и т.н.
За мен това е глупаво. Един патриот/националист трябва да осъзнава и треските за дялане на собствения си народ, не само да го възхвалява, но също и поне да предлага някакво разумно действие за отклоняване на лошите черти на собствения си народ, да канализира идеите си в някаква обществена проява с възпитателен характер, не просто драскане по стени или биене на тоя/оня. Как хора като Добри Войников са поставяли пиеси на неграмотните българи с цел да ги възпитат и просветят, а не са биели наляво и надясно? А задачата им е била дори по-трудна, предвид, че пред тях е имало неграмотно, неможещо да чете и пише, консервативно, 5 века поробено от назадничава империя население! Тръгнах по друг път, но искам да кажа, че творците по онова време (Друмев, Войников, пък и писателите също) не са пиели бира по цял ден, избивайки агресия по кошове, цигани или стени (все безполезни действия), а са се занимавали със сериозна просветна дейност.
Съвременният патриот/националист обаче - нъцки. Рядко той е обществено полезен. В голяма степен на него му липсват интелект, желание за научаване на нови неща, свързани с нашата и чуждата култура и т.н, но как иначе, като това е толкова 'смотано'. Всеки втори тук, независимо дали ще е пишман българин или откровен чалгар, не се интересува от абсолютно нищичко. Първите уж се, но съвсем бутафорно, или пък се оплитат по чужди тенденции. Помня как тук един форумец, който мисля че се води загрижен за Б-я, кореше друг, като му написа пост "Pride. Loyalty. Honour... etc, ти притежаваш ли всичко това?" и се замислих ... ХА! Сериозно ли бе? Някакви филми, в които уважаващ се българин (патриот) не би следвало да влиза.. или ако ще влиза, поне да си ги превежда на езика, да ги побългарява поне малко..
В корените на истинския патриотизъм за мен е любовта към родното, култа към наши традиции и култура, а не към чуждите, "щото е яко", и о-боже-колко-ме-кефят-лонсдейл. Тва измества фокуса от нас, българите.
Тва е моето мнение за това какви трябва да истинските патриоти. В две думи - разумни, грамотни хора.
I'm tired of feeling like I'm fucking crazy
I'm tired of driving 'till I see stars in my eyes
I look up to hear myself saying,
Baby, too much I strive, I just ride