- Форум
- По малко от всичко
- Пълнолетник
- Редовно и задочно
Здрасти!
Колко точно сте зле финансово? Ако има кой да ти осигури храната и пътните – учи, за да приключиш по-бързо с това си занимание. Без висше трудно биха те взели на работа за повече от 5-600лв, което не си е оферта, както и да го погледнеш. Като висшист винаги можеш да вършиш работата и на хората със средно, било то временно, но ще предпочетат теб на повечето места(не става въпрос за работа в склад, нали)), а винаги ще имаш и друг вариант и само ще изчакваш. Смисъл голям от ученето и дори от живота може и да няма, но със сигурност не си заслужава да мизерстваш и да се задоволяваш с трошички. Тези неща вече са ти известни, като гледам. След втори курс би следвало да разполагаш с повечко време за работа.
Относно задочното – сестра ми се записа задочно миналата година. Тя дори не го направи поради липса на възможности за редовно(не живеем заедно де), а просто защото така си беше наумила. В момента работи в кафене, сравнително добре платено за подобна работа. Има достатъчно пари да излиза, но обикновено е твърде уморена. Надали ще отиде на почивка лятото, все пак някой трябва да работи там. Голямото важно. Относно ученето – нямам положителни впечатления. Взе си всички изпити до един, като на два я скъсаха, но си ги взе и тях две седмици по-късно (където учи тя, поправките са много скоро след сесията; това е доста удобно). Само че, аз контактувам и се виждам най-редовно с нея и нямам впечатления да си е сядала много на четирибуквието през сесията или през годината въобще. Имаше три седмици лекции първи семестър и три втори. И толкова. Накрая диплома ще има, но знания и умения – съмнително. Зависи и от личен фактор, разбира се, дано греша. Както и да е.
Майната им на почивките и на студентския живот. Първо, не мисля че този тип живот е толкова скъп, защото е пряко свързан с евтин алкохол и купони из общежитията. Такива са ми впечатленията. Второ това ‘студентски живот’ включва и други фактори, които след като живееш с родителите си, са ти чужди. Не си от София, иначе бих ти препоръчал да се разходиш някой път из квартирите в студентски. Е*ем ти и живота.;] Баба знае с 2, знае и с 200, да си изкарате приятно може и с по-малко от 20лв на човек за една вечер. Добре, хубаво, но с 20 е напълно възможно. Зависи как го разбираш. Само че можеш да живееш и на 26-28, ама да си още студент тогава не си е работа. Инвестирай в себе си! Това ми е най-добр. съвет. Почивки, почивки... Отново може и с малко пари да си направиш една обиколка на страната. За море – не. Там идеята е да отидеш с повечко. И отново – нищо няма да ти стане и да го поотложиш малко във времето това. Подреди си приоритетите.
Можеш да си намалиш разходите, например. За телефони, джобни и т.н. Взимаш си и стипендията, кандидастваш и за европейска такава (май беше 90лв месечно) и си готова. Ако все още на вашите им е трудно да се справят и им се налага да теглят кредити, примерно, за да си завършиш годината, тогава съм за. Имай предвид, че като минеш задочно доста неща ще ти се сторят различни (където уча аз дори е невъзможно да смениш по средата на обучението си формата му). Разбира се от теб си зависи колко и как ще учиш. Консултациите не би следвало да са проблем, но ще трябва да си доста по-организирана.
А да учиш редовно и да работиш си е напълно възможно. Просто потърси нещо с по-малка натовареност. Дори за 400лв в някоя закусвалня в мола на половин работен ден+ стипендии + намалени разходи е вариант. С/ед зависи от специалността ти, може да се огледаш и за нещо по нея. Не знам каква е, затова ще си спестя вариантите. Огледай се и давай малко по-ведро.
Мда, нормално е, разбира се. Само и единствено тук в България. Както е нормално, ако могат да си го позволят да ти отпуснат средства за автомобил, също и за каквото още е необходимо или ти хрумне. Да ти плащат за допълнителни курсове и квалификации. Също, ако могат да ти осигурят и апартаментче, не да живееш с тях на стари години и т.н., по същата логика. Поне до 25. Междувременно обясняваш колко си самостоятелен и колко трудна и отговорна задача е висшето и как с мноого труд си успял да го завършиш успешно. Не го приемай като заяждане, ама само тук съм го виждал това. Нормално е да ти помагат, нищо повече. Първи курс е желателно да те издържат само, нататък се предполага, че вече не си на 12 и би могъл да свършиш и сам нещичко. Градивно е, а и не е никак излишно. Има специалности (като медицина, например), които са изключение, но тях не би се наел да ги следва човек, който не може да си го позволи. Толкова.Първоначално написано от _donna_