Sys:

Цитирай Първоначално написано от Sunny_stz
Питах за съвет за работа...какво работите вие и доволни ли сте от доходите и каква заплата трябва да получава човек!И просто някакъв съвет как бихте действали вие,нищо повече!!!Дали кризата ще ни преследва цял живот и така трудно ще се намира работа...Знам,че много хора в България са недоволни от заплащането,за това исках да обсъдим тази тема тук!
Звучи някак зловещо това "кризата" да ни "преследва" Работа не се намира трудно, стига да имаш какво да предложиш като качества. Всъщност, ако имаш какво да предложиш като качества, работата сама те намира. Моят случай е такъв - никакво реално усилие не положих да си намеря работа. Обадиха ми се, предложиха да пробваме за известно време, след което да договорим детайлите, ако се харесахме взаимно. Е, харесахме се.

Наименованието на длъжността ми е "Всемогъщ Бог". Ако искаш вярвай, но го пише на договора ми(настоявах да е така, за да си погъделичкам егото). По договор получавам минимална работна заплата и от още от първият ми работен ден съм в безсрочна неплатена отпуска. Могат да ме уволнят само двама човека, но трябва да го направят и двамата - не може единият самоволно да реши, че иска да ме махне и аз да си замина. Съответно според договора ми дължат неустойки за десет години напред(на минимална работна заплата). Ако аз случайно реша да напускам, без те да са съгласни с това - аз им дължа същите неустойки. Един вид сме се пообвързали.

Задълженията ми не са никак ясни, което ми позволява голяма свобода и размах в работният процес. Основното с което трябва да се занимавам е да намирам нови начини за повишаване на приходите на фирмата(и дъщерните фирми). Без значение как. Дали днес ще седна и ще измисля да пуснем реклама някъде, или ще намаля цените на някои продукти, или пък ще предложа начин персонала ни да си върши по-добре и качествено работата - няма значение, стига това да води до нещо положително за фирмата. Развитието на нови пазарни ниши или пък създаването на следващата дъщерна фирма, която се занимава в сфера в която до момента изобщо ни е нямало - пак е дейност, която аз трябва да осъщестявам(или по-скоро да ми хрумне идеята, да създам план и чак тогава да осъществя).

За съжаление се работи всеки ден. Събота... Неделя... Почивни дни... Официални праници... Това са някакви смътни спомени от един предишен живот. Отпуска? Такъв филм не се прожектира. Спи се по 4-5 часа на ден, понякога не се спи. Всяка минута трябва да съм зает с нещо важно, което никой друг служител от фирмата не може да свърши(или поне не толкова добре колкото мен). Работи се всеки момент, навсякъде. Например минаваш и ме виждаш да пия кафе. Не, аз не пия кафе - договарям условия с представителя на партньорска фирма например. Или ме засичаш да обядвам в някакъв ресторант. Тц, обсъждам с адвокатите ни правните аспекти на някакъв възникнал проблем. И прочие. Може би единствено в тоалетната имам малко спокойствие. Въпреки всичко почивки има - не е като да няма изобщо. Като ми скимне, когато ми скимне, за колкото ми скимне. Добра идея обаче е да са колкото се може по-малко, да са в колкото се може по-удобно време и да са колкото се може по-кратки. Никой не ми е поставил граници за тези неща, но се усеща, че ако липсвам за повече от час и половина или два нещата започват лекичко, но решително да заминават на майната си. Има и доста други отрицателни страни, но тях няма да ги споменавам засега.

Каква ми е реалната заплата не ми е много ясно, понеже винаги си харча част от нея за лигавщинки, но като говорихме последно спрягахме някаква сума от скромните 4800 лева. За последният месец взех 4100, понеже си купих флашка(Survivor GTR 64GB, обичам си я въпреки цената) и някакви други джунджурийки. Всъщност флашката ми е отпреди това, но бях забравил да си я платя

Освен заплатата имам и някакви бонусчета. Осигуряват ми жилище, което не е нищо грандиозно - две стаи плюс кухня, обзаведено... но няма нито готвачка, нито икономка... Кухнята почти не я използвам и като цяло рядко се задържам в апартамента, понеже вътре е убийствено тихо - сякаш времето е спряло и съм последният човек останал жив на планетата. Плащат ми интернета и станционарният телефон, понеже на мен толкова ми се иска да не могат да ме намерят като съм се прибрал, че отказах да ги плащам. Дадоха ми компютър за вкъщи, който така и не съм разопаковал от кашоните, понеже си ползвам личният. Получих и служебен лаптоп, който пък понякога ползвам, но не го нося винаги. За да ме изнервят допълнително ми връчиха два служебни телефона. Когато броят на телефоните, които имаш е повече от този на ушите ти, се получават груби ситуации. Честно. Приготвили са ми служебна кола, която стои и чака да изкарам книжка. Да бе, чакайте. Вместо това си карам личната, като ми плащат горивото, гумите и поддръжката. Плащат ми се всички разноски по повишаване на квалификацията и опреснителните курсове, като това включва пътни разходи, храна, хотел, дневни и такси. Разбира се, трябва да се завъртам и в офиса, където си имам бюро, два компютъра, купчинка визитки и една камара други неща. Първата ми работа - да си скрия визитките и да сложа визитки на някой друг от офиса. Когато някой реши самоволно да си вземе визитка и да ме притеснява по телефона - сещайте се. Звъни и притеснява друг човек, който ще му свърши същата работа като мен (: Офисна епопея. И чаша за кафе си имам. А за сейфа споменах ли? Има и сейф. Ретро е. Кефи!

Да си призная работата на "Всемогъщ Бог" ми харесва, дори ми доставя удоволствие. Дните минават лесно и приятно...

Sunny_stz, сега имаш ли по-ясен поглед къде е разликата в полаганият труд между 500 лева заплащане и 4000 лева? Аз не мога да кажа "Работното ми време свърши", "Утре съм в отпуска", "Ще поработя една година, после се отказвам" и още много такива неща. И да отбележим, че аз не бях нает заради висшите си образования или трите чужди езика, които знам. Хората бяха забелязали, че аз имам интересни идеи, далеч от стандартните, които не са плод на идиотизъм, а на високо IQ и развинтено въображение... Колко точно са се объркали в преценката си - само времето ще покаже...

ПП. И да споменем, че в същата фирма заплатата на секретарките в офиса ни е почти 600 лева. Те са с по едно висше и два езика, доколкото знам. Но те си знаят - от понеделник до петък, идват в 9 часът, обедна почивка от 12 до 13 часът, после точно в 6 си заминават. Почивни дни си имат всяка седмица поне по два. Задълженията им са ясни и им отнемат по 2-3 часа плътно време дневно, а през другото време си клатят краката, цъкат фейсбук фермички и клюкарят. Яко, а?

ППП. Мисля, че раздаването на брошурки по улиците е интересно предложение, а? Последно тийнчетата които наехме раздаваха със скорост от около 10-тина лв/час и за три дни ни свършиха цялата работа(олаща се за бройка, просто ориентировъчно споменавам скоростта, която постигнаха, а тя трябва да е реална, понеже пуснахме няколко пъти проверки и всичко беше наред...).