Всеки иска да прави хубави снимки, дори аз. Особено на тъмно, защото там си проличават слабостите на цифровите фотоапарати.

Фотоапаратите се делят основно на 2 групи - Компактни и DSLR.
Матрицата при компактните фотоапарати (най-разпространените) е сравнително малка.

Тенденцията е - малък апарат с много зуум => малка матрица => шум в матрицата. Затова на пазара не тези с по-малко мегапиксели, а тези с по-малка матрица правят по-лошите снимки.
Например при Sony DSC-T90, размерът е 1/2.3" - от най-малките.

Професионалните фотоапарати имат по-голям размер на матрицата, затова снимките от тях са по-чисти и се справят по-добре в тъмното. Но те са и по-големи като цяло, и при тях да имаш 18x Zoom означава да носиш нещо огромно и скъпо.

Компактните се справят наистина много добре за цените си. Няма голяма разлика в качеството на снимките, които правят по принцип, само някои имат нещо повече или нещо по-малко като функции. Но това зависи от предпочитанията на човека. Например аз искам да имат възможност за ръчни настройки, white balance и повечко зуум. Това може да означава по-скъп фотоапарат за мен, но за някой който и представа си няма от тези неща, изборът може да излезе по-евтин.

Ето един сайт за ревюта на фотоапарати: www.dcresource.com (Избрал съм страницата с всички модели, дори и спрените от производство. Фотоапаратите, които имат ревю са с този знак )

Лично аз може би имам предпочитания към Panasonic и Olympus, защото са евтини+качествени (обикновено са и "по-зумави")