Как да измерим успеха си в покера?
Покерът е много особена игра. Няма резултат! Ако играете кеш игри, няма победител! При игра в турнири пък има един победител и стотици, дори хиляди губещи. Противниците ви може да играят много слабо и да спечелят много, докато вие играете страхотно и губите! Всичката тази странност е оставила не един играч учуден и объркан, молейки се на покер боговете за милост. Ясно е, че ако и вие желаете повече късмет, то нямате особено голям успех. Но какво всъщност е успехът в покера?

Тази статия е опит да обясня какво означава за мен (Ед Милър) успехът в покера.

Първо, ще ви кажа какво не е! Успехът не е уинрейт! Ако се поразровите малко в интернет, ще намерите много хора, които биха ви казали нещо от сорта на: „Ако в игра Х не печелиш по $20 на всеки 100 ръце, значи не струваш” или пък „Аз лично печеля по $20 на 100 ръце в игра Х, то такъв "калитар" като теб не може да направи такава печалба, така че се стреми към $10 на 100 ръце в тази игра. Иначе не струваш!”

Моля ви, игнорирайте приказките на тези хора! Повечето от тях имат само това – приказки! Не печелят дори близо до това, което се хвалят, че имат. Всъщност, всеки покер играч, който ви каже колко пари печели, винаги послъгва. Повечето променят доста числото. Не сравнявайте вашите реални печалби с фантазиите на някой друг. Нямате шанс!

Ако сте добър покер играч, може да спечелите пари от играта. Ако обаче не сте от класата на Фил Айви и Том Дуан, скоро няма да се припичате на някой тропически остров с коктейл в ръка от печалбите си. Профитът ви в дългосрочен период ще бъде скромен, понеже има хиляди добри покер играчи и не може всички да спечелят цяло състояние. Няма откъде просто да дойдат тези пари!

Например, от моите книги са продадени 250,000 копия. Мисля, че всеки, който си ги е купил, ще има полза от тях и ще стане по-добър покер играч, но не може всички да спечелят $100,000+. Просто е невъзможно, понеже като умножим двете числа, се получава трето, което е невероятно голямо!

Какво означава това? За мен това е знак, че трябва да развием непарично измерение на успеха в покера. Успехът в покера не е да спечелите толкова пари, колкото някой в интернет ви е казал. Успехът за мен е да получавате от играта нещо значимо, което да оправдава времето и усилията, които сте вложили на покер масата.

За много играчи това е забавлението по покер масите. Ако играта повдига настроението и упражнява мозъка ви, то може да считате това за успех. За мен това са леко ниски стандарти, но съм виждал толкова нерви и неприязън по масите, че усмивката започва да изглежда все по-голям критерий за успех.

Лично за мен единственият начин да се чувствам добре на масата е да спечеля допълнителен залог от играч или допълнителен пот, използвайки знание, което съм придобил скоро. Едно от най-готините неща за мен е да спечеля голям пот с all in залог на ривъра, като това разбира се е базирано на рийда ми, че опонентът не може да плати. Друг начин е да направя валю бет на ривъра, като мисля, че съперникът ми няма реална ръка, но ще бъде прекалено подозрителен към агресивността ми и няма да може да фолдне.

Всеки път, когато някое от тези неща проработи, чувствам успех. Това са все неща, които не правех по-рано в no limit кариерата си, понеже не можех да разчитам ръцете достатъчно добре. Никога не бях достатъчно сигурен, че опонентът ми няма да плати или пък стилът ми не бе достатъчно агресивен, за да привлека кол от играч с асо висока. Това са все успехи по моя път в несвършващото приключение, наречено покер.

Обичам да се концентрирам върху определени сесии и ръце, които съм изиграл, за да определя успеха си. Другите предпочитат да се концентрират върху числата... Вместо да си поставят цел от пари, те се стараят да изиграват определен брой ръце на месец. Ако достигнат целта си, значи са успели. Други пък се опитват така да нагласят статистиките си в тракерите, че да достигнат определени нива. Колкото по-близо се озоват до тези нива, толкова по-голям е успехът им. Точно тези мерки не значат кой знае колко за мен, но смятам, че спокойно могат да бъдат смятани за добри начини за измерване на покер успеха.

Сериозно смятам, че при опита си да измерите собствения успех, не трябва да се фокусирате върху парите. Има две много важни причина затова: Първо, от всички неща, които може да контролирате по време на игра, паричната печалба е това, което не можете. Ако се фокусирате на монетарни цели, има опасност да се разочаровате. Това е вариацията! Второ, ако няколко пъти пропуснете паричните си цели, може да се отчаяте, въпреки че сте играли добре. Всеки ден отчаяните покер играчи вземат лоши решения. Играят по-високо, отколкото могат да си позволят, вземат заеми от приятели, които най-вероятно няма да могат да върнат. Така стават плячка за други, които изкарват пари от слабостта им.

Ако се фокусирате върху нещата, които може да контролирате, далеч от парите, може спокойно да оценявате успехите си.

Изводът от всичко това е, че при измерването на успеха си, трябва да вземате предвид единствено своите собствени игри, а не да се сравнявате с хората в интернет. Двете статистики не могат да бъдат сравнявани, понеже никога не се знае техните статистики за какъв отрязък от ръце са, както и дали въобще са реални, а не плод на нечия развинтена фантазия. Аз лично предпочитам да се фокусирам върху ръце, които съм изиграл добре. Вие може да намерите за себе си и други, различни от моите аспекти от играта, по които да измервате успеха си, но не забравяйте, че трябва да се оценявате реално. Трябва да вземете предвид ъп- и даунсуинговете и да се уверите, че всичко това си е струвало за вас!