- Форум
- По малко от всичко
- Философия и Религия
- Феноменът "Некрономикон"
Смисълът на тази тема ми е малко мътен дори и на мен и ще ви помоля да не ме съдите прекалено сурово за странните изказвания. Не знам, какво искам да ви попитам с тази тема, какво искам да науча от вас, но "Некрономикон" и това, което се случва с него ми се стори интересен предмет за обсъждане.
Ако напишете "Некрономикон" на български в Google ще ви излязат редица окултни сайтове, твърдящи, че книгата е от десети век, цитиращи правилно името на автора и прочее. Имаше една дълга статия в secretsbg.com
Причината въобще да се захвана с въпросното търсене беше една книга на Лъвкрафт - "At the mountains of madness". Чета я на английски и не знам дали има български превод, затова използвам и оригиналното заглавие. Във въпросната книга често се споменава и "Некрономикон" и реших да потърся, за какво става въпрос. Името ми беше познато, но не ми говореше много, какво можете да се досетите.
Гугълнах "Necronomicon" и (естествено) първото предложение на търсачката беше Wikipedia. След това сверих намерената там информация с още няколко сайта. Излиза, че въпросната ужасяваща книга, пълна според едни с ритуали за призоваване на демони, а според други с разни по-безобидни магии, всъщност е измислица на Лъвкрафт. Няма магическо четиво от десети век, има страховита измишльотина от началото на двайсети.
Мисълта ми беше, че дори и аз, макар и на светлинни години от всичко ставащо около мен, бях чувала за "Некрономикон" и винаги съм си мислела, че е просто поредната средновековна глупост, за която всички се хващат и й вярват. Не бих вярвала в книжката докато не я видя с очите си и тя не проработи, което нямаше изгледи да се случи. Но винаги съм знаела, че има хора, които вярват. Никога не съм предполагала, че би имало хора, които да вярват на 90-годишна литературна измислица.
Замислих се. Колко хора са чували за "Некрономикон"? А колко знаят за произхода му? Колко са чували за Лъвкрафт?
Хората са тъпи.
Извинявайте за безсмислената тема.
Само ще кажа, че не знам за какво става въпрос. Просто като стана дума за стара книга с ценни ритуали се сетих за този филм.
http://zamunda.net/details.php?id=98241&hit=1
Не знам до колко има връзка, но в него става дума точно за някаква книга, до която всички искат да се докопат защото е ключ към придобиването на свърхестествени сили... Описанието може да му видиш в торента и да прецениш дали да си го свалиш, но ако направо го дръпнеш и изледаш няма да съжаляваш.
Все тая...
Phn'glui mg'lwnafh Cthulhu R'leyh wgahnagl Fh'tagn!
"Те не бяха съставени от плът и кръв. Те имаха форма, но тази форма не беше от материя. Когато звездите бяха точни (подредени), те минаваха от свят в свят, през небето, но когато не са, те не можаха да живеят. Но въпреки, че вече не живееха, те не могат да умрат. Те живяха в каменните си къщи във великия град R'lyeh, запазени от заклинанията на Катулу, чакайки за великото си възкресение, когато Земята и звездите отново са готови за тях."
- член на култа на Кътулу - Стария Кастро, обяснява историята на Великите Древни (The Great Old Ones)
На кратко - има едни древни, те ще унищожат земята, никой не може да направи нищо по въпроса, а едни пичове са ги издигнали в култ, за да умрат първи, така че да не видят края на света.
Нещо като Откровението на Йоан, адаптирано за фенове на хоръра.
IA, IA, CTHULHU FH'TAGN!
Дори не съм го чувала, но прочетох малкото мнения...
Изглежда интересно...
Sometimes the sound of goodbye is louder than any drumbeat...
Некрономиконът не е ли измислена книга? От Лъвкрафт?
Да, това ми беше мисълта всъщност. Обаче адски много хора (включително и от по-начетените!) си мислят, че това е истинска книга, пълна с магии и не знам там какво още.
Има книги с магии, може да ги намерите в книжарниците в раздел "Окултизъм". Примерно "Големият ключ на Соломон". Само че това са нечисти неща и не трябва човек да се занимава с тях. Е, не знам какво разбирате под магия, но определено не е като Хари Потър![]()
01001000011000010110100001100001001000000111000001 1100100
11001010110001101100001011010110110000100100000011 1001101100101
Некрономикон,книгата на злото или воят на арабските демони е книга се разпространява в два варианта от десети и двайсти век и въпреки различните интернет издания които твърдят,че представят съдържанието на тази книга малцина са имали честта да я подържат в ръцете си,защото тя сама избира собственикът си и само достойните могат да я притежават.Самият Хитлер я е търсил надявайки се вътре да намери заклинания с които да спечели базсмъртие и световна власт.Според някой тя е написана от американски писател на фентъзи Лъвкрафт след него още много писатели и сценаристи вплитат книгата в своите произведения.И до сега остава загатка дали тази книга наистина съществува и ако съществува къде е и кой е собственикът и.Всъщност това може да е просто поредната измислица вплитаща се в истината,но мнозина смятат,че ако неподходящи хора се домогнат до подобно знание врата към ада ще бъде отворена завинаги.Една от версиите е,че дори историята,че некромикон е измислена е създадена за да бъдат разубедени хората да я търсят.Книгата разказва за отдавна забравени същества в които никой вече не вярва и те са само част от холивудските филми на ужасите,но някога тези същества били езически богове,хората им се покланяли и принасяли жертви,постепенно тези религии били забравени и Некромикон се превърнал в една измислица създаена от един от най-страховитите писатели на всикчи времена.Незнам каква е истината,но аз вярвам в Некрономикон
а аз все по-силно се убеждавам че си идиот като ти чета постовете![]()
“It is only when you refuse to give in with all your heart that you begin to transcend your humanity. ”
The Bird of Hermes
Твърде си се филмирал.Първоначално написано от rozenkrants
01001000011000010110100001100001001000000111000001 1100100
11001010110001101100001011010110110000100100000011 1001101100101
1. Хорър, фентъзи и научна фантастика, не само фентъзи (не че има някакво значение).Първоначално написано от rozenkrants
2. Лъвкрафт е писал ЗА нея, но никога не я е писал.
3. Няма (или поне на мен не ми е известно да има) никакви сведения за Некрономикон отпреди Лъвкрафт (ще рече отпреди началото на 20те години на ХХ век, ако не се лъжа).