Ето например нещо много вярно и глупаво,което не обичам:

ЧУВСТВО ЗА ВИНА, СВЪРЗАНО С ЛЮБИМИЯ ЧОВЕК И БРАЧНИЯ ПАРТНЬОР
Вината, свързана с фразата „Ако ме обичаше", е един от начините да се манипулира любимото същест¬во. Тази тактика е особено полезна, когато човек иска да накаже партньора/партньорката си за определено държание. Сякаш любовта зависи от подходящия вид поведение. Когато партньорът/партньорката не отгова¬ря на любовта с любов, вината може да бъде използува¬на, за да бъде той/тя върнат/а в правия път. Той/тя трябва да се чувствува виновен/а, задето не отвръща на обичта с обич.
Чувство на вина се поражда и с поведение на сърде-не, мълчание и цупене: „С тебе не говоря. Ще ти дам да разбереш" или „Не се доближавай до мен. Как искаш да бъда мила след това, което направи?" Тази тактика се използува често, когато партньорът е имал неуместно държание.
В много случаи след някое събитие дадена постъпкасе припомня, за да бъде тласнат другият да избере вина¬та в настоящия момент. „Недей забравя как постъпи в 1951 г." или „Как да ти имам доверие, след като веднъж ме измами?" По този начин единият партньор може да манипулира настоящето на другия с намеци за минало¬то. И ако единият най-сетне го е забравил, другият пе¬риодично може да му го напомня, за да подхранва чувството за вина по отношение на минало поведение. Вината принуждава единия от двама партньори да се подчинява на желанията и критериите на другия, що се отнася до поведението. „Ако имаше чувство за отго¬ворност, щеше да ми се обадиш" или „Трети път из¬хвърлям кофата за боклук, а ти, изглежда, отказваш да изпълниш своя дял от работата." Каква е целта? Да се накара единият партньор да направи това, което иска другият. По какъв начин? Чрез вината.