Аз имам брекети вече от 3 години (на 14 съм,момиче). Ще ги махам сега през август. Да, препоръчително е кариесите да се оправят преди да си сложиш брекетите! На мен като ми ги сложиха и след това (в рабмките на 1-2 дена) въобще не ме боля. Някои хора казват, че много боляло, обаче дори и да те заболи не е болка за умиране. Търпи се. Ако те боли много си лапвай по някое друго ледче

или си жабури устата със студена вода. След време ще забравиш, че имаш брекети в устата си. Въобще не се усещат. Отначало като си миеш зъбите недей да натискаш много с четката, защото лепилото няма да е хванало много добре. Както и избягвай много твърдите храни (в първата 1 седмица). Колкото и да са скъпи брикетите според мен са нещото, което помага най-добре!!! Никой не може да каже за колко време точно зъбите ти ще се наместят. Попринцип официално се носят до 2 години, но зависи от зъбите както казах. Можеш да ги носиш 1 година, 2 години, 3 (както мене), а и повече също не е изключено. ТРЯБВА ДА ИМАШ МНОГО ДОБРА ХИГИЕНА!!! Ако ги четкаш почти след всяко ядене няма да имаш НИКАКВИ проблеми! Ако имаш още въпроси ми пиши на лично. Не се сещам вече какво да кажа!