Здравейте!Искам да споделя с вас тема,която ме тревожи от известно време....Много време си търсих работа и ето че намерих,но май изобщо не съм попаднала на правилното място и ще споделя защо.Започнах работата на 13.07 сега тази година,бях без опит в работата като барман и отначало изобщо не знаех какво да правя ,но мисля че бързо свикнах...Казвам,че не съм попаднала на правилното място,защото колежката-готвачка,още в началото ми намекваше че
работодателя не плаща и че няма да видя нито лев!Това ме стресна,в началото с него говорихме за 400 лева на месец,като каза че първите 200 лева ще ми ги даде след месец,а останалите като напускам (без трудов договор съм) Не правил договор първия месец ,защото много напускали още от първата седмица!Аз се съгласих на това,но после като ми пълниха главата колежката и други вътрешни хора,които познават шефа ,реших един ден да говоря с него.Попитах го кога ще си получа изработените пари,защото вече бях работила седмица и нещо.Той естествено каза ,че ще ми ги даде на другия месец както сме се уговорили.Аз му казах,че не мога да разчитам на честна дума,тъй като съм без договор и с нищо не мога да докажа ,че работя там!Освен това му казах,че някои клиенти (не му споменах кои естествено) са ми казали че е мошеник и не плаща.Той каза че всякакви интриганти имало ,да не вярвам,ние с него сме се разбрали
и така,цитирам го каза: Давам ти мъжката си дума,че ще ти платя.Но първите дни ги смята като обучение и ме смятал на работа от 15-ти юли,това значи ,че на 15-ти август ще ми плати първите 200 лева,а останалите като напускам и трябва да го предопредя 10 дена преди това.Успокоих се малко и продължавам да си ходя на работа...,но въпреки това готвачката отново ми казва,че е мошеник и брат му (който работи в друго кафе,в близост до моето )и бил още по-зле!
Все щели да ми намерят косури ,да измислят нещо и да не ми платят!!!Разбира се аз се надявам мъжката дума да се спази ,когато дойде деня,но искам от вас съвет какво да предприема,ако не си получа парите на датата.Ако започнат нещо да се отмятат ,да измислят причини да не ми платят или да кажат че ще ми забавят парите?Аз не искам да чакам,искам да си получа парите точно в този ден ,в който сме се уговорили!Да знам ,че аз работя за нещо,а не без пари!!!Все пак съм отделила от времето и силите си за да получавам някакво възнаграждение,а не да им работя ей така!!!Освен това готвачката ми разказва как не платили на минало момиче,което работило на моето място,също и на някаква готвачка,която работила преди нея!Не мога да разбера защо нищо не са направили тези хора за да си получат парите?Притеснявам се да не стане така и с мен и да се стигне до разправии!Искам да си работя и да си получа парите на време
както сме се уговорили,но се опасявам,че той си мисли ,че може да ме прекара,понеже съм млада,но аз не съм наивна...но искам от вас съвет...Ако стане наистина така и започне да се отмята мисля да го заплаша,че ще му викна разни проверки,мога да се оплача на полицията,мога и на данъчното да кажа ,че той работи без касов апарат и не дава трудов договор на работниците,а знаете глобата е голяма за това.Мога също да го съдя,но единственото,което ме притеснява е че няма как да докажа на тези които се оплача че съм работила на това място,защото нямам трудов договор и може
никой да не ми обърне внимание!Моля за съвет!