.
Отговор в тема
Страница 81 от 195 ПървиПърви ... 317177787980818283848591131181 ... ПоследнаПърви
Резултати от 2 001 до 2 025 от общо 4870
    Мега фен Аватара на TheBeliever
    Цитирай Първоначално написано от Violenza Виж мнението
    Ама разбира се, че така ще го схванете... Не се и съмнявах.

Нищо де, явно сте по-добре запознати с живота навън от нас.
    Мен лично не ме засяга "живота навън" и не твърдя, че съм запозната. Пределно ясно е, че качеството на живот и образование в по-развитите страни е по-добро.

Но е дразнещо отношението на заминалите. Или поне отношението, което се демонстратира в тази тема.
    I'll forget the love letters you never fuckin' wrote

anonymous708973
    Guest
    Цитирай Първоначално написано от klimatronik Виж мнението
    Теории ? Не се ли досещаш,че и аз може би имам близки и познати,които живеят от дълго време в Германия?
    Мислиш ли,че ако беше по-зле от България - щеше всеки с възможности да бяга от тук? Половината ми клас заминаха на запад. Не мисли,че не знам защо.. Мисълта ми беше да не се вкарвате толкова много във филмите, защото доброто не замества лошото. И моля ти се.. не си прави на адски опитна, смешно е. 5 дена си била на вид екскурзия , аз също съм ходил.. Дори още не си започнала учебните занятия... Хващаш се за някакви адски незначителни примери. Писала си някакви все общи документи, което е естествено при местенето ти в друга държава, не е лесно, разбира се.
    Сладурът ми той.
    Утре ми започва третата седмица лекции и втората упражнения и туториуми. Семестърът в тоя университет започва най-най-най-рано в цяла Германия. Пак теории ми градиш, виждаш ли?
    Преди това съм била два пъти в Германия, един път за 5 дни в Мюнхен, на екскурзия, на каквато ти си ходил. Друг път за 10 дни, като съм живяла в немско семейство. И третият е сега, когато живея, уча тук и за разлика от повечето, комуникирам на 90% с германци. Не ми обяснявай как познанията ти са съпоставими с моите, щото е смешно.
    И изразът "доброто не замества лошото" е напълно субективен, точно това учих миналата седмица по икономика. Понятието, което търсиш, е Opportunitätskosten. С други думи, когато си изправен пред избор, съблюдаваш от какво трябва да се откажеш, ако избереш едната алтернатива. Ако за теб минусите са повече или има много тънка разлика в съотношението плюсове и минуси, окей. За мен обаче разликата е огромна и просто няма да те търпя да ми натрапваш своята, подкрепена изцяло от теории и истории от трети лица.

Анархи, когато видиш всички аспекти, а не само живот при българи и комуникиране изцяло с тях, тогава ще счета мнението ти за вярно. Нека са дебилни примерите. В България сме много по-тесногръди и съдещи хората отколкото тук, това е факт.
    И не ми обяснявай на кого му е розовко, не аз започвам деня в сапунен мехур с "ОЛЕЕЕ, нямам търпение да отида в университета, персийският е труден, ама колегите са много яки, оле, душче, кафенце и отивааам".

ДъБилийвър, не го приемай като нападка, но ако дойдеш тук и ти трябва КАРТА, за да се ориентираш в университета, веднага ще разбереш как в България до голяма степен е било наготово. Знам, че конкретно на теб не ти е лесно, защото съчетаваш ролята на учеща, работеща и домакиня, но си дай сметка, че изобщо не си представителна извадка, а огромно, прекрасно и достойно за възхищение изключение.

ПАК ПОВТАРЯМ: Не всичко е розово, има неща, които ми липсват (учудващо малко са в сравнение с другите ми сънародници тук), но е много по-добре.. ЗА МЕН. Но при всички положения, да ми казвате как имате по-реална представа от мен е просто смешно.
    Не се изкарвам нещо повече, бе хора. Изкарвам хората тук нещо повече от масовите студенти в България. Изкарвам мотивацията по-висока. Изкарвам условията по-добри, разберете го.
    Защото със сигурност топла, добре осветена, тиха библиотека, която работи до полунощ е по-добро условие за работа и учене от стая, която делиш с един-двама съквартиранти докато съседката или дискотеката наблизо надува я чалгия, я див метъл. Нали? Или и за това греша?

Едит: Уендсдей е права, в живеенето сам няма чак такава разлика. Тук имаме повече прайвит спейс, тъй като не делим стая с никого. Само дето втора седмица нямам време една прахосмукачка да пусна, щото все се прибирам късно и не върви някакси.
    Последно редактирано от PinkPan7her : 09-15-2013 на 19:59

Супер фен Аватара на JagAlskarDig
    Повдигнаха се доста въпроси, да си почеша пръстите и аз...

~Няма селяни по акт за раждане или местожителство, а такива по манталитет. И това важи не само за България, а за всяка страна по света. Всеки разумен човек се справя сам с проблемите, независимо къде е, а те изникват винаги. Няма какво да спорим колко процента в една страна има повече мързеливци, кретени и т.н. Идеята е какво може да се промени.

~На запад е пълно с емигранти, които имат повече самочувствие от местните, от вас, но както и да е. Те ви подценяват, докажете им обратното. Във Франция съм бил два пъти, много им се радвам какви са шовинисти и как се стараят да опазят културата си. Но същевременно дават на "неграта" да им се качват на главите ( минах през едно гето, докато се разхождах... ), а на нашите "сладури" даже пари им дадоха да се върнат. Социалната политика е на ниво, една част от населението изхранва другите с данъците си, колко познато...

~Лошото е, че в България трудно влизаш по един или друг начин, а после всеки кретен има диплома. Само чрез работата и реалните му познания, които ще покаже в процеса, можеш да разбереш от кой вид е. Хубавото в чужбина е, че лесно влизаш, но трудно завършваш.

~Хубаво е вашите да помагат в степен да не се налага да работите на две места, за да може да платите сметките и сложите хляб на масата, оттам нататък сте пълнолетни и може да помагате по много начини. Дори една стипендия си е нещо - безплатно/по-евтино обучение в чужбина или едно 500/1000лв.+ в България, отделно има европейски проекти. И тук не казвам, че това ви оправя положението или да разчитате, а като възможност, ако не можете да работите, поради някакви причини. Който търси, намира...

~Първоначално се бях засилил за Швеция, сега уча в България (СУ), имам си дом, но нарочно живях една година без нашите, за да видя колко мога да се оправям сам + лични причини. Спечелих проект за обмен в Русия, тази година и за Холандия ще опитам, а от стипендия и работа онлайн помагам на семейния бюджет. Не заминах за чужбина, защото много ще натовари родителите ми, а нататък сам ще си изработя за специализация. Дали е правилно или не, не знам, така се стекоха обстоятелствата, така се опитвам да ги подобря.

~Няма значение къде сте, учете, работете и се развивайте за себе си, за хората, които цените. Времето ще покаже къде ще отидете или останете, къде условията ще ви предложат реализация. Няма смисъл да развиваме "кой е по-по-най"... Вместо да сме единни, по български ще се изядем в един форум, а уж трябва да сме "положителна" извадка на обществото ( тeзи пишещи в тази тема, нали се "убеждаваме" взаимно, не форумът )...
    „Зрелост, това е способността да осъзнаваш предела на своите възможности."

Мега фен Аватара на TheBeliever
    Не приемам нищо за нападка и не целя да нападам никого - пиша защото ми е скучно.

Цитирай Първоначално написано от PinkPan7her Виж мнението

ДъБилийвър, не го приемай като нападка, но ако дойдеш тук и ти трябва КАРТА, за да се ориентираш в университета, веднага ще разбереш как в България всичко е било наготово.
    Карта щеше да ми е полезна и на мен в следването. Губих се поне по 5 пъти седмично из тъпите ни коридори.
    А виждала ли си какъв лабиринт е ТУ-Варна с 15-те си сгради?

От някакви дребни неща се впечатляваш ми се струва.

И отново идеята, че на нас българските студентчета всичко ни е наготово, и ни е толкова лесно, и ни дундуркат мама и тати. Добре, бе.
    I'll forget the love letters you never fuckin' wrote

Мега фен Аватара на POLLINA
    Град
    Manhattan *
    Оф като чета и ми става лошо, тази тема винаги се развива и прераства в невероятен спор по това време на годината. Не разбрахте ли, че няма да стигнете до консенсус ? Всеки ще учи, където си иска, ще прави каквото си иска, ще купонясва колкото си иска и ще учи колкото си иска. Който иска си хваща пътя към чужбина.
    Не знам защо са всички тези приказки колко трудно било там, с колко неща се сблъскваш и колко добро било обучението. Че това на всички ни е пределно ясно. Всеки сам избира.

In the future everyone will be famous for 15 minutes...

Супер фен Аватара на Wednesday666
    Мда. Като поживееш сама в чужбина някоя друга годинка, пиши пак в темата да видим колко ще се съгласиш с това си мнение.
    И това ще стане някой ден.
    И не смятам, че ще ми е особено лесно, както не е било лесно нито на теб, нито на пантерата, нито на никой, който е отишъл в чужбина да учи или нещо такова.
    Но според теб да живееш сам в бг по-лесно ли е от това да си в чужбина?
    Не мисля така.
    Не е същото, като да си в друга държава, далеч от всичко и всички, за които ти пука, но не е и като да е особено розово.

Супер фен Аватара на CoNviCt
    Град
    Over the law
    Бай Ганьо в чужбина.

Мега фен Аватара на 102
    Цитирай Първоначално написано от CoNviCt Виж мнението
    Бай Ганьо в чужбина.
    Ахаххахахаха.. има го.

Мега фен Аватара на AnarchyBoy
    Инка откачи..

Да като цяло заминалите се държите доста надменно и плюете по България, което е няк'во жалко, щото сте Българки, не Германци, Мексиканци или там дет живеете се ми е 300..
    Ако сте толкова оправни и т,н ще се оправите и в БГ.. А и се присетих да отбележа, че точно пък в Германия щото там всичко е по лесно, ви го дават здъвкано и изплюто, в бг кучета ни яли.. сами да се оправяме, което пък до няк'ва степен мен лично ме нахъсва, да градя нагоре..

Живота сам или с родители е еднакъв и в Германия и в България и в Зимбабве (образно казано)
    Ако искаш да се развиваш, поне в Европа, никой няма да те спре...

Но е дразнещо отношението на Българин

"В Германия всичко е по-добро от в България, тук всички са такива и онакива.."

Ем така ще е, щото всички бягате в шибаната по-добра чужбина, "младите" нямаме изградено самосъзнание, е поне по-голяма част от "младите"..

И инке, мен ми е розово, щото по София ми е айляк..

Ходя си на лекции, уча си (старая се), намерих си момиче, колегите ми са почове.. и всичко е точно.. Наистина ми е розово, живота ми е рай, наще не ми помагат вече с почти нищо.. Живея на спестявания и си търся работа.. така, че аре моля ти се.. Моето розово поне си е розово, защото теб вашите те издържат в Германия или си със стипендия, налЕ?!
    "It's one of the great tragedies of life — something always changes."
    Dr. Gregory House

Before sex, you help each other to get naked, after sex you only dress yourself.
    Moral of the story: "In life no one helps you, once you're fucked.

Мега фен Аватара на granger
    Град
    Beyond reality
    Не разбирам що се карате и си го мерите. На никого не му е лесно , всички сме на един хал горе долу. Всичко е дъвкано тоооолкова пъти, толкова е омагьосан този кръг, че няма накъде. Употребете си времето в нещо по-смислено.
    maDamn

anonymous708973
    Guest
    Ох бе! Момиче, ядосваш ме.
    ДА, масово ги дондуркат мама и тате! Да, познавам прекрасно умни, свестни, принципни хора, каращи магистратура, на по 25 години, които ги издържат мама и тате.

И мен ме издържат, разбира се, но някак няма как да се прибирам всяка седмица, та дори и един път месечно, да хапна нещо домашно, да ми изпере маминка прането и т.н.

Ти си изключение, на какъв език да го кажа? Не си ли спомняш спора си с Джоли, когато обясняваше ти как си си направила нещата, за да можеш и да работиш?

"Дребни неща" е малко субективно. За теб какво не е дребно?
    Защото за мен изключителните условия на учене, безплатните абонаменти за немски вестници, уникалната онлайн система на всички институции, опцията да сваля всяка презентация, упражнение, туториум, уникалното меню в стола, правото на безплатен езиков или компютърен курс, опцията да посещавам спортове, които не бях чувала, че съществуват, уникалния избор на организации, които не са отбиване на номера, уникално редовният транспорт, възможността да се прибера с трамвай в 3 часа през нощта, сравнително по-евтината храна...всичко това не е дребно за мен. А дори няма да се спускам да говоря за манталитета на хората.

Да, има си и известни минуси - тук в неделя няма един супермаркет отворен, а през седмицата затварят макс в 9, има само един, който работи до 12, такситата, влаковете и качествените обувки са безбожно скъпи, та и мечтата ми да видя Октоберфест в Мюнхен като нищо може и да пропадне тази година, доматите им са пластмасови - само тези по-дългичките, които са за консервиране, стават.
    Определено ми липсва опцията домашна храна, не самата нея, но опцията да има кой да ми направи едни пълнени чушки или пък да ида на кръчмичка да ги ям. Първата седмица ми е трудно да ти опиша колко сандвича си направих и колко събуея изядох :д

anonymous708973
    Guest
    Окей, розово ми е, Анархи добре.
    Най много ми е розово да чета уроци по 30 страници икономика на немски. Или счетоводство. Или да уча математика на немски... която всички преговарят, а аз никога не съм учила в училище...

Айляк си ми е, бе.

П.С. Но да, по-добро е. Не всичко, но КАТО ЦЯЛО, предвид плюсовите и минусите ЗА МЕН, е по-добре. И всеки, казващ друго, ЗА МЕН е наивен.

Не казвам нищо за хората, останали тук, защото причините могат да са най-различни. Само се бунтувам срещу клишетата, които изповядвате, защото сте чули от сульо и пульо нещо. Еми, аз съм тук и ви казвам, че наистина е каквото си го направиш. Аз съм си го направила добре, затова и избухвам в смях при идеята, че германците са студени и негостоприемни или че не могат да се забавляват.

П.С. Искам и да споделя нещо, но не знам къде :д
    Бях на едно мероприятие с четирима французи. Майкооо, ама просто толкова по "френски" опитаха виното, че просто беше уникално! Помирисва се, разклаща се чашата, опитва се, няколко пъти се... жабурка ли, квото е там, преглъща се бавно, примлясква се, за да се усети привкуса, пак се помирисва. УМРЯХ!

Просто въпросният е такова клише, точно такъв французин, каквито всички смятаме, че са всички французи. Казва се Франсоа, роден е в Париж, говори за обувки, прави комплименти за облекло, изглежда леко женствен и драмата на живота му е, че го смятат за гей, а не е. Като повечето французи английският му е доста незадоволителен, а като тръгне да ми говори на немски, просто... германците не могат да го разберат :д
    Последно редактирано от PinkPan7her : 09-15-2013 на 20:19

Мега фен
    Ой на мама немската гугутка ;д Не се разбираме с теб. Нито ти схващаш моите ,,теории'', нито аз твоите загадки, ма тъй от незнайни времена..

,,ДъБилийвър, не го приемай като нападка, но ако дойдеш тук и ти трябва КАРТА, за да се ориентираш в университета, веднага ще разбереш как в България до голяма степен е било наготово. Знам, че конкретно на теб не ти е лесно, защото съчетаваш ролята на учеща, работеща и домакиня, но си дай сметка, че изобщо не си представителна извадка, а огромно, прекрасно и достойно за възхищение изключение. '' - Ако беше чуждо пернато, което долита да учи в България - щеше да ти се стори абсолютно същото. Наистина ме убеди, че живееш в розова приказка. Израстна ли с в културно семейство и среда.. Не си даваш сметка колко много бедни родители има, на които децата им се издържат самостоятелно.
    Не отричам,че не си самостоятелна и сериозна личност, но извадките ти са много детски. Ти си умна, имаш цели, полагаш труд, но много неща не са ти наясно. Веднага се разбира пуберското в теб. Остави мен сега. Да кажем,че не разбирам, ок. Както ти споделих, знам много добре, че условията и обучението там е много по-добро от тук. И не ти меся, щом ти харесва, бъди щастлива, не си ми жена, за да те връщам у наше село. Никъде не е лесно!

Аз спирам.. няма да я надспоря Инка (без лошо чувства)

Бтв, не само ти четеш по 30 страници ШИТНЯ.. На мен поне ми е интересно де..
    Dr. Gregory House

Before sex, you help each other to get naked, after sex you only dress yourself.

^ Ох това с магазините е пълен ужас. В неделя НИЩО не работи. Вчера се изгърбих отново да си занеса всичките покупки до вкъщи. А двучасовите почивки по обяд и в делничните дни няма и да ги споменавам.
    Вчера платих евро и половина за една умряла маруля. Още съм в шок от цените на храната.

А иначе кой се държи надменно? Омръзна ми всеки път да ме посрещат с един "нашенски" псевдопатриотизъм всеки път като спомена, че уча в чужбина. Впрочем за моята специалност в България няма никаква реализация. Предлага се единствено от НБУ, чиито такси са в пъти по-високи от тези тук.

ЕДИТ: Ина, Франция е толкова шарена от към хора и акценти, че имаше индивиди, които силно ме накараха да се съмнявам аз френски учила ли съм изобщо.
    А пък аз толкова готини черни мадами видях, че все ми оставаха очите по тях.
    Последно редактирано от Hayashi : 09-15-2013 на 20:33
    [color=#B22222][size=3][b]

Savoure l’harmonie du ciel,
    Vois que tout est essentiel,
    Et comprends que, toi aussi, tu en

Мега фен
    Цитирай Първоначално написано от TheBeliever Виж мнението
    Не приемам нищо за нападка и не целя да нападам никого - пиша защото ми е скучно.

Карта щеше да ми е полезна и на мен в следването. Губих се поне по 5 пъти седмично из тъпите ни коридори.
    А виждала ли си какъв лабиринт е ТУ-Варна с 15-те си сгради?

От някакви дребни неща се впечатляваш ми се струва.

И отново идеята, че на нас българските студентчета всичко ни е наготово, и ни е толкова лесно, и ни дундуркат мама и тати. Добре, бе.
    хМ? Аз съм за първа година в ТУ Варна

Супер фен Аватара на tireheb
    абе, дяца, на по 20 и кусур години сте станали, па за глупости тука се карате, кой къде учи и е по пич и на кой му е по-голем
    бива ли ся
    учете се на ум и разум, бъдете велики и тва е.

Цитирай Първоначално написано от tireheb Виж мнението
    абе, дяца, на по 20 и кусур години сте станали, па за глупости тука се карате, кой къде учи и е по пич и на кой му е по-голем
    бива ли ся
    учете се на ум и разум, бъдете велики и тва е.
    +1
    Dr. Gregory House

Мега фен Аватара на draid
    Има една стара приказка, която много добре се вписва за Пантерата, та приказката е : "Кога стана калайджия, кога му почерня задника" Надявам се, че ще я схване. Виждаш ли сега пантерче, да сравняваш Германия с България е като да сравняваш грозде със стафиди. Германия е най-силната европейска икономика не го ли проумявате ? Глупаво е даже да правите съпоставки с България. Виждам сигурно за първи път се сблъскваш с тая държава от по-близо, но определено е смешно как вече се имаш едва ли не за повече от другите и започваш да ги убеждаваш как в Германия дават да четеш 30стр, как еди какво си трябвало да е еди как си и колко по-трудно било. В Германия има и трудни специалности има и лесни, имам прекалено много колеги завършили в Германия от ИТ през Медицина та до Машиностроене. Много се дразня на хора които започват да учат в чужбина и вече всичко що се преподава в България е за бавноразвиващи се. Хубаво вашите са имали възможност, пратили са те да учиш. Учи си там и си кротувай, но не е важно къде учиш, а какво желание имаш да се научиш, защото никой няма да ти гледа дипломата на лист хартия в живота. Хората искат знание не боядисана хартия. Ако човек е стабилен и мотивиран може да се усъвършенства, ако не е и в Принстън да отиде, пак и чеп за зеле няма да стане от него.

Цитирай Първоначално написано от granger Виж мнението
    В студентски ще съм
    Но ще го преживея 1 година.
    После няма да ти се тръгва от там

Цитирай Първоначално написано от draid Виж мнението
    Има една стара приказка, която много добре се вписва за Пантерата, та приказката е : "Кога стана калайджия, кога му почерня задника" Надявам се, че ще я схване. Виждаш ли сега пантерче, да сравняваш Германия с България е като да сравняваш грозде със стафиди. Германия е най-силната европейска икономика не го ли проумявате ? Глупаво е даже да правите съпоставки с България. Виждам сигурно за първи път се сблъскваш с тая държава от по-близо, но определено е смешно как вече се имаш едва ли не за повече от другите и започваш да ги убеждаваш как в Германия дават да четеш 30стр, как еди какво си трябвало да е еди как си и колко по-трудно било. В Германия има и трудни специалности има и лесни, имам прекалено много колеги завършили в Германия от ИТ през Медицина та до Машиностроене. Много се дразня на хора които започват да учат в чужбина и вече всичко що се преподава в България е за бавноразвиващи се. Хубаво вашите са имали възможност, пратили са те да учиш. Учи си там и си кротувай, но не е важно къде учиш, а какво желание имаш да се научиш, защото никой няма да ти гледа дипломата на лист хартия в живота. Хората искат знание не боядисана хартия. Ако човек е стабилен и мотивиран може да се усъвършенства, ако не е и в Принстън да отиде, пак и чеп за зеле няма да стане от него.

После няма да ти се тръгва от там
    Аз съм тук от 11 дни и вече не ми се тръгва..
    Dr. Gregory House

Мега фен Аватара на DisappointedDreamer
    Град
    София, България
    Цитирай Първоначално написано от Wednesday666 Виж мнението

Но според теб да живееш сам в бг по-лесно ли е от това да си в чужбина?
    Не мисля така.
    Ох, наивне гугутке

Да, В ПЪТИ ПО-ЛЕСНО Е. Защо ли? Защото си на своя територия, говориш перфектно езика и имаш понятие как работят държавните институции, по които аджеба трябва да ходиш за да си вадиш банкова карта/лична карта/право за пребиваване/да се записваш за квартира.

В пъти по-лесно е, защото си българин живеещ в България, и предрасъдъците са много по-малко, отколкото ако живееше в Швеция, където щяха да те наричат Turk или kommunist.

В пъти по-лесно е, защото независимо къде учиш, родителите ти винаги ще са по-близко до тебе, а не на някакви си 3000 км.

По-лесно е, защото познаваш манталитета на хората, а не трябва тепърва да се адаптираш към него.

Самото ти изказване беше страшно тъпо. Разбира се, че да живееш сам в бг е по-лесно, отколкото да живееш сам в чужбина. Казвам по-лесно, а не просто "лесно".

Мега фен Аватара на draid
    Разстоянията днес не са нищо особено. Тия 3 000 км със самолет са ти колкото да се прибере някой от София до морето. Другото е истина, но не придавайте чак такава сложност на нещата, всичко е до човек.

Град
    София, България
    Забравяш една много важна подробност - това, че родителите ми са ме пратили да уча в чужбина, не означава, че притежават финансовата възможност да пропътуват тези 3000 км със самолет през седмица-две. Билет за влак (за, растояние да речем 500 км,) е около 40-50 лв без намаление. Билет за самолет е около 200 евро, и то ако се купи предварително (смятай, с 2-3 месеца напред).

Тоест, студент в България може да си ходи вкъщи почти всеки уикенд, ако поиска. Студентите извън България нямат тази възможност.
    Последно редактирано от DisappointedDreamer : 09-16-2013 на 06:07

Град
    София, България

Защо говориш глупости, като си напълно наясно, че нещата въобще не стоят така?
    Точно така.

Мега фен Аватара на granger
    Град
    Beyond reality
    Иииииии пак продължавате.
    Аз пък днес бях на откриването в моето училище, нещо носталгия ме гони. А времето до Университета минааава, минаава и няма да се усетя кога съм започнала ... някак...странно е самото усещане, че ти предстои нещо ново, притеснително е...
    Ох, може би и аз съм си паника
    maDamn

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си