- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- Училище и приятели
- Студентска тема
Има доста българи с подобни биографии, просто са пръснати по света.
Нека са нелепи. Каква е тая неземна случайност, поради която познавам ТОЛКОВА много свестни, умни и амбициозни хора на моите години, но нямат изобщо подобие на тази биография. Естествено, че има значение къде си роден. Дали генийчето щеше да има знания по роботика, ако беше завършило гимназия в България, айде стига глупости. Сам казва, че има уникалния късмет на 19 да е в Сицилиева долина. Това си е, късмет. Не е всичко, но има голяма роля. Просто някои трябва да наваксваме доста. Това е същото, като да се фукаме с Джон Атанасов, че - видиш ли- българин е създал такова изобретение. Да, ама къде го е създал? Където е имало ресурси.
Както и да е, очаквах подобни коментари, но знам, че има и хора, които ще ме разберат.
Не обвинявам държавата за неуспеха си, обвинявам лошия си късмет за мястото, на което съм прекарала толкова години и съм била лишена от възможности. Не ми казвайте "то си зависи от теб и т.н.", щото прекрасно знаете, че не е така и не ми се спори. Просто ми е кривичко и исках да се оплача.
Последно редактирано от PinkPan7her : 09-18-2013 на 22:34
По този начин излиза, че само в България младежта е такава. Масово в Германия 18-годишните имат такава визитка, както на момчето, на което се възхищаваш. Не е така нали? Няма смисъл да се спори по този въпрос, защото във всяка една страна има деца, които просто възприемат учебният материал по-лесно от връстниците си, имат задълбочен интерес, информират се по всички възможни начини и постигат целите си. Нима българчетата, които печелят медали от олимпиади по математика, физика, информатика и др. науки са някаква случайност? Това може да се каже и за успелите младежи в чужбина. Пък и не на последно място не всеки е роден за да бъде велик учен, юрист, икономист, политик, спортист, певец, артист и т.н. Лично мое мнение е, че дори в науката и образованието таланта играе голяма роля и той въобще не е свързан само с артистичността на дадената личност. Бъди примера, завърши и покажи, че и от България излизат хора, достойни за уважение и истински пример за подрастващите. Стига после да не уповаваш успеха си само на образованието в чужбина :-0
п.с. Въобще нямам нищо против образованието в чужбина, а подкрепям всички вас, които имате смелостта, решителността и амбицията да се отделите от средата си и да водите самостоятелен живот, било то и в глобален свят като днешния. Просто се дразня на типичното българско вайкане, ниското самочувствие и потиснатият национален дух.
МОМЧЕ
Penguin power!!
Империята се разраства-.-
Бях решил да не се обаждам повече, ама ти прекрачи всичко вече с тия простотии. Сега ще ти нахвърлям няколко изостанали Българи и техните постижения. Не знам дали си наясно че сме измислили ел. часовник, фотокопирната техника, имаме участие в създаването на първото хапче анти бебе, двигателя на модула с който американците кацат на луната е разработен от българи. За да на кажеш, че е отминала слава - първият преносим рентгенов лазер, наш ученик от природоматематическата в София беше човека който реши една от най-трудните задачи в геометрията, метода за леене на алуминий, по който се леят всички алуминиеви джанти (или поне тези които се леят) е създаден от българин -акад. Балевски, метода е леене с противоналягане и още и още и още.
И най-пресният пример е един приятел които ми преподаваше в Университета, в момента той е в Лондон след като подписа договор с Google, а те от своя страна ще го изчакат да изкара в Харвард и изкуствен интелект. Да не говорим че мога да изброя поне още 10 човека работещи в Google, Microsoft и т.н и т.н. има българи работещи и в NASA.
Мога да ти кажа само - прегръщай немците и им се възхищавай, плюй нацията си и се чуди какъв кърък си да се родиш в тая лайняна дупка. Пожелавам ти успех с итеграцията, сигурен съм че гении като твоя не може да бъде оценен в България, немците ще те оценят подобаващо.
П.С.
Направо ми се повръща от такива изказвания от заминали в чужбина и самозабравили се.
Истината е че не си и наполовина толкова умна за колкото се имаш.
Последно редактирано от draid : 09-18-2013 на 23:11
Само да ти кажа,че ако беше родена в Германия.. сега можеше да си на дъното в класацията без да имаш никакви стремежи за развитие!! Така се получава в повечето случаи.
И не можете да разберете, че светът не е създаден едностранен. Тоест, никоя от природните сили не се води по образец на еди коя си страна или каквото и да е материално-човешко. Германия в високо технологична държава, но трябва ли на всички да ни пука от това? Трябва ли нашите стремежи , амбиции , пътища и цели да следват автобиографията на някой немски инженер?
Кой по дяволите и писал тези правила? - Никой! Защото няма правила. Не знам доколко добре се изразих, нямам богат речников запас, ма вашето прилича на някакво състезание.....
Има хора и хора. Някои идват от Сибир или Африка, но цивилизования живот не им допада. Влечението им към родното, към своето ги кара да се връщат.
България, Сомалия, Туркменистан, Колумбия, Парагвай , САЩ.... всяко място си е уникално само по себе си! Всяка Земя е различна и има свято в нея!
Не съществува такова нещо ката култура за пример..
Ето, аз за сега си живуркам в БГ. Нямам златни алеи под краката си, прашно е, тук там се чува някоя циганска псувня разсеена като ехо из околните долини. Но... синее ли се обширното и искрящо от слънчевите струй небе над мен? Има го, и то какво.
Последно редактирано от klimatronik : 09-19-2013 на 14:06
19-годишният Делян Аспарухов живее в САЩ от 16 години. Родителите му емигрират, когато е на три години.
"Това е валидно много повече за майка ми и баща ми. Те емигрираха от България по време на комунизма."
:O
потресена съм
не искам да пиша коментар, но от това не можах да се сдържа
Това е болест да съм влюбен в теб,
това е болест, вярвам на приятел.
Това е корист - целият живот,
това е грешка, но тя не се повтаря....
A бе, все едно нямаше да се разплаче, ако беше видяла същото св на българин. Точно на този пост идеята според мен беше, че боли, когато някой има това, което ти искаш да имаш. Чиста човешка завист. А защо предизвика образите на българските гимнастички и математици, не разбрах.
Бтв, това с музикалните инструменти ми се случи и на мен в началото, мн ме изненадаха. От група 9 човека всички свиреха на нещо. И не бяха само от една държава
Ходи,където искаш, учи какво искаш, работи, където искаш, НО НИКОГА не забравяй от къде идваш.
Никога не плюй народа си.
Не е адресирано към никого, просто реших да го напиша.
In the future everyone will be famous for 15 minutes...
Бтв, Хаяши, забравих нещо да добавя..
По-добре от сега си запази билети ако ще пътуваш декември примерно, доколкото знам с AirFrance ще ти е най-удобно, а билетите им за тогава са между 200 и 300 евро..
Станах в ранни зори да ида на лекция и професорът се оказа болен. :/
За какво всички скочихте на Пантерата при положение, че казва верни работи? Успели българи много, ама колко от тях са успели в България. Като бях малка много исках да тренирам фигурно пързаляне. Да ама пързалка при нас - нъц, щото не съм от София. После като бях на 15 исках да уча японски или китайски, да ама отново учител - нъц, щото не съм от София. Мога да изброя толкова много работи, от които точно България ме е лишила. Искало ми се е, ама няма възможност.
Впрочем като даде пример с гимнастичките, сестра ми тренираше гимнастика години наред, та съм ходила по състезания, познавам много от младите таланти и ми е ясна картината. Талантливи момичета, скъсват си задника от тренировки и накрая никакво признание. В Южна Корея имат една единствена по-добра гимнастичка, но са се постарали момичето да е известно, а колко пари получава само от реклами само тя си знае. А в България какво има насреща? Потупване по рамото и догодина пак така.
Нашата гимназия участваше в някакъв европейски обмен, всяка година се ходеше в различен град в Европа. Е, ами аз много исках да участвам, но тъй като явно не бях от "елитния" клас дори не ми се даде шанс. А не съм убедена, че съм по-малко умна от тези дето отидоха.
Щото в България колкото и да си умен още в училище винаги гледат всячески да те прецакат и да те сравнят със земята. Бях на един обмен в Швейцария, швейцарците тогава не можеха да ми стъпят и на малкото пръстче, обаче познайте кой стана неудобен на учителите като им каза, че не ще да се прави на глупак, само и само от Швейцария да пратят някакво дарение...
[color=#B22222][size=3][b]
Savoure l’harmonie du ciel,
Vois que tout est essentiel,
Et comprends que, toi aussi, tu en
Не работата не е че немците сме по умни а в това че просто дьржавата ви не се старае да задьржи кадьрните си хора
Което е жалко защото така се губят ценни кадри.
Не е вьпросьт коя нация е по умна а в това че в Германия се прави всичко необходимо ценните ни кадри да не бягат навьн .
Ох днеска тая по гибер престьпления направо ще ни разкаже играта
![]()
Последно редактирано от girlwithblueeyes : 09-19-2013 на 06:47
Моля те, недей да пишеш, защото не стига, че не е добре формулирано и не е изобщо аргумент, е и написано с милион правописни грешки. Разбрахме, че искаш да защитиш немското си потекло, замълчи сега.
Пантерката е права, че в България много възможности няма. И аз гледах като ударена като дойдох на 12 в Швеция и трябваше да свиря задължително на инструмент, а в България ме караха (в едното училище) да пея, а в другото само да уча историята на музиката, без пеене или докосване на инструмент. И мен ме беше яд, защото другите изнасяха концерти, а аз една нота не можех да изсвиря, и накрая това ми отне 5 точки от дипломата за 9-ти клас.
Имам и много други такива примери. Съгласна съм, че в България липсват ресурси. Но, въпреки 5-те години прекарани в Швеция, заедно с други 3 зад граница, смея да твърдя, че абсолютно никога не съм съжалявала, че съм българка. Това искам да кажа. Недейте да съжалявате, защото България не е просто сбор от кофти институции. Да, има хора светлинни години по-напред от вас. Но сега, когато сте заминали, нищо не ви пречи да ги настигнете и дори надминете.
Ама пантеро ти вече си чуждопоклонник макар и да не го осъзнаваш очевидно. То и в България има сума ти хора на които не може да стъпиш и на малкият пръст, що за аргумент е това ? А и ми даваш някакъв изваден немец и едва ли не според него съдиш за цялата нация, какво е това ? Ако всеки 3-ти е с такава биография, вероятно и аз ще съм страшно изненадан. Само, че навсякъде има хора които са изключително напред спрямо другите, не само в Германия, но те не са мнозинството. И далеч не те нападнахме за това, че ти е тъжно, ами за начина по които се изказваш и за това което лъха от изказванията ти. Като цяло изобщо не ме интересува дали говориш с мен или не, то ние като цяло и не говорим. И да определено се имаш за умна и не еднократно си го заявявала ,не е лошо като цяло да се имаш за умен, ама при теб самочувствието е в доста повече от необходимото.
Виоленца недей да се опитваш да я защитаваш, няма смисъл. Това което ти говориш е далеч от това което тя реално показва.
Ти за какво се оплакваш ? За да ни разсмееш ли ? Като си такава велика Германка на какъв език пишеш в момента и какво правиш в Бг форум изобщо ? Нима няма достатъчно .de ? Жалка картинка, жалка.
Вчера ми беше грозно, днес ми е искрено тъжно.
До вчера бяхте хората, които смятаха, че сами трябва да си създават възможностите.
Германчетата може и да имат по-добри условия, но никой не ви е виновен, че сте проспали тинейджърските си години. Колко от вас могат да сложат ръка на сърцето и да кажат, че сте се възползвали от възможностите, които България ви е дала?
Дори не отричам какво е навън, само казвам, че си избрахте най-малко наболялата тема.
Последно редактирано от Chacho : 09-19-2013 на 09:26
Има 10 вида хора. Тези, които могат да четат двоичен код и тези, които не могат.
От това което съм видял, прекалено много хора дори не се опитват да се възползват от каквито и да е възможности които им изпадат. Моето поколение обикновено се опитваше да се реализира в България и ако не се получи, тогава започваха да търсят други възможности. Много рядко се срещаха хора които са твърдо решени, че няма как да просперират тук и мечтаеха още преди 12 клас да напуснат. Сега вече голяма част от учениците са убедени, че тук няма как да се оцени техният потенциал и че няма как да просперират. Не знам дали това е някакво насаждане от родители или самоубеждение, но те са готови да напуснат още преди да са се опитали дори да се реализират в каквато и да е сфера. Отиват в чужбина, виждат шарената опаковка и се влюбват. Но истината е че винаги и тук и там и на марс сигурно ако имаше среда, всичко зависи от човека и нищо няма да му се пусне наготово.
Пантерке въобще не съм съгласен, че потиснатият национален дух е мит. Според теб колко немци биха съгласни да работят на пълен работен ден, а да ги осигуряват на 4 часов? Дали ще са съгласни да работят за по-малко пари в чужда държава само защото не са от същата националност, въпреки качествата им? Колко от тях няма да си потърсят правата, ако не бъдат избрани на дадена позиция само заради националността им? Твоите примери, според мен, нямат нищо общо с истинските проявления на националния дух, а по скоро с ширещия се шовинизъм, типична идеология на всички Ганьовци.
МОМЧЕ
Penguin power!!
Защото като нямаш избор ще работиш каквото има. И ще ти е съвсем на заден план на колко те осигуряват, ако алтернативата е да нямаш работа и пари за хляб. И защото в България никакви закони не се спазват.
draid, с последното не съм съгласна. Тази година учудващо много хора от нашата гимназия останаха в България. От целия град заминали във Франция сме 4 човека. Обаче истината е, че е много по-лесно да отидеш в чужбина още за бакалавър, да се установиш и да си имаш един куп полезни контакти, от колкото чак след магистър и тепърва да се приспособяваш. Какво лошо има да отидеш в чужбина и да се влюбиш? 19 години съм живяла в България, така и нищо не можа да ме накара да остана. Пробвам си късмета другаде, ако не ми хареса и там си набелязвам следваща дестинация и така докато не ми омръзне.
Избор винаги има от теб зависи дали ще избереш лесния и сигурен път или трудния и непредсказуем. Докато съществува това безумно мислене, че от обикновения човек не зависи нищо, промяната ще остане само като идеал,и то за все по-малка група хора, но не и като постижение. Свързването на успеха само с наличието на материално ценности, не мисля, че някога ще го разбера.
МОМЧЕ
Penguin power!!
Виж, да погледнем нещата реално. Ако ти и семейството ти едва свързвате двата края (не рядкост в България) и ти си търсиш работа, при което не намираш нищо, което ти отговаря на образованието, в един момент просто се хващаш където те вземат. Особено ако става за хора с деца, няма място за идеализъм. Работиш това, което ти докарва средства. Когато едва си плащаш сметките за тока и всеки ден си на хляб и маргарин ситуацията се променя. И аз не го подкрепям това, трябва да се бори човек и да си търси правата. Обаче го разбирам. За съжаление там където няма материални средства, рядко има и някакви духовни в същото време. Кажи сега, че не съм права. Кажи, че не е тъжно като видиш пенсионери, които се избиват за домати с 10 стотинки по евтини. Но когато пенсията ти е 170 лева, а битовите сметки 200 става страшно. Оф, спирам се, щото ми стана криво.![]()