
- Форум
- По малко от всичко
- Всичко тийн накуп
- От кухнята на Форума
Sigrina, направо давай рецептите за десертите.![]()
Ако обичаш.![]()
Копвам си поста от другата тема
Рецепта за Скариди с чесън и магданоз
Необходими продукти:
500 г скариди
1 с.л. зехтин
2 скилидки чесън
25 г масло
1/2 с.л. лимонов сок
2 с.л. ситно нарязан магданоз
Начин на приготвяне:
Скаридите се почистват. В тиган се нагрява зехтинът и се запържва пресованият чесън. Добавят се скаридите. Внимателно се разбъркват, докато не започнат да променят цвета си. Прибавят се лимоновият сок и маслото. Ястието се пържи до готовност и се сервира, поръсено с магданоз.
Още една подобна рецепта
Скариди в масло
Продукти:
Скариди
50-60гр масло
1ч.л червен пипер
1ч.л соев сос
сол
черен пипер
Запържват се скаридите,посоляват се,малко преди да свалим от котлона,поръсваме с черен пипер,с червения пипер и едната лъжичка соев сос.
Сладкиш с шоколадова заливка
Продукти:
3 яйца
1 коф.кисело мляко
1ч.л сода Бикарбонат
1ч.л бакпулвер
1 1/2 ч.чаша захар
1/2ч.чаша олио
1 ванилия
2-3с.л. какао
3 1/2 ч.ч брашно
За заливката:
1ч.ч. прясно мляко
3с.л какао
малко масло
1/2ч.ч захар
(по желание и един шоколадV
Разбиват се яйцата,добавя се кис.мляко с разтверените в него набухватели,добавя се захарта,ванилията,олиото,к каото и накрая брашното.Пече се в правоъгълна,намаслена тава при 200гр,за около 15мин.Да изстине.
Всичко за глазурата,без шоколада се слага на котлона да заври.Като поври 1-2мин се спира котолона и се натрошава шоколада,бърка де докато се разтопи напълно.
Сладкишът се набожда с вилица и се залива със заливката.
Сметанови кексчета
3 яйца
100 гр масло
2 коф.(400)гр заквасена сметана
1 бакпулвер
1 ампула ванилия
2 ч.ч захар(може и 1 1/2 чаша)
2 1/2 ч.ч брашно
Маслото(на стайна температура) се разбива със захарта,прибавят се яйцата,сметаната,бакпулвер а,ванилията и накрая брашното.Изсипва се във форми за мъфини и се пече при 180гр около 40 мин.
Шоколадово парфе
Блат:
Ползвам бишкоти.Може да се направи и пандишпанов блат.
Парфе:
250мл прясно мляко
250мл сметана
2 яйца
4-5с.л захар
1 шоколад
1 есенция ром
1 желатин
На дъното на тортена форма нареждам бишкотите,потопени в прясно мляко.
Разбивам яйцата,добавям прясното мляко,захарта,шоколада(70%) и есенцията ром.Слага се на котлона да заври и да се разтопи шоколада.Оставя се тази смес да се охлади.Сметаната се разбива с миксер.Желатина се разтваря в малко вода,като набъбне се разтапя на водна баня.Шоколадовата смес се добавя към сметаната,разбърква се с дървена лъжица,като се охлади желатина и той се добавя към сместа.Изсипва се във формата и се оставя в хладилник да стегне желатина.Украсява се по желание.
Върху блата могат да се наредят и плодове и тогава да се залее със сметановата смес.
Дамски каприз/Може да го срещнете и като Коприе
Необходими продукти:
за блата:
4 бр. жълтъци
1ч.ч. захар
1/2ч.ч. олио
1ч.ч. кисело мляко
1ч.л. сода за хляб
1 и 1/2ч.ч. брашно
за глазурата:
200 гр. конфитюр
4бр. белтъци
10с.л. захар
Начин на приготвяне:
От 4 яйца се отделят жълтъците от белтъците. Жълтъците заедно със захарта се разбиват с помоща на миксер докато се получи еднородна смес. След това последователно се прибавят олиото,киселото мляко,содата и брашното като е добре отново да се разбива с миксер,но на по-бавна степен. Когато се получи напално хомогенна смес, тя се изсипва в предварително намазнена и набрашнена тавичка, за да не залепва. Пече се на 200t за около 15 мин. През това време се разбиват пак с помоща на миксер отделените белтъци с 10-те с.л. захар докато станат на сняг. Готовият блат се намазва отгоре обилно с конфитюра и се оставя за 3-4мин. да поеме. Най-отгоре се разстилат и разбитите белтъци. Накрая се връща целият сладкиш обратно във фурната за кратко, докато белтъците порозовеят.
КЕКС(МЪФИНИ) С КОКА-КОЛА
Тесто:
150гр. брашно
3ч.л. бакпулвер(1пакет)
30гр.какао
150гр.пудра захар(слагам малко повече)
2 яйца
100гр разтопено и охладено масло(аз слагам 50/50 масло и олио)
125мл кока-кола
50гр смлени несолени фъстъци(не съм слагала,защото не обичам ядки в сладкишите)
Глазура:
100гр пудра захар
15гр какао
4с.л. кока-кола
Смесват се брашното,бакпулвера и какаото,пресяват се,слага се захарта.Прибавя се маслото,яйцата и колата,разбърква се,прибавят се фъстъците.Изсипва се във форми за мъфини или не голяма форма за кекс и се пече в предварително загрята фурна на 180гр за около 25-30 мин.
Смесват се съставките за глазурата и се зилива сладкиша отгоре.
Меденки
2 яйца + 1 жълтък
2/3ч.ч бяла захар
1/2ч.ч кафява захар
1 к.ч. мед
1 ч.ч олио
1ч.л сода "Бикарбонат"
1/2ч.л Бакпулвер
1п. канела
брашно за меко тесто.
Омесва се меко тесто.Разточва се и се изрязват сладките с формички.Пекат се на 180 гр.
Украсяват се по желание:
1 вариант- 1 белтък;сок от лимон; пудра захар;сладкарски бои
2 вариант- пудра захар;вода;сладкарски бои
Тирамису
За тортена форма 28см.
3 пакета бишкоти(в пакет са по 12-14 броя)
3 яйца
1/3ч.ч. ром
1/3 ч.ч захар
2ч.ч бита сметана
1кутия Маскарпоне - 500гр
кафе(прясно мляко) за напояване на бишкотите
какао
На водна баня се разбиват яйцата със захарта.Добавя се рома и се бърка до леко сгъстяване на сместа.Оставя се да изстине.Разбива се Маскарпонето,добавя се разбитата сметана и яйчената смес.
Във формата се нарежда ред бишкоти потопени в кафе експресо(аз ги топя в прясно мляко),отгоре се нанася слой от крема,пак ред бишкоти,крем,ред бишкоти и най-отгоре се нанася слой крем.Поръсва се с какао.Да постои поне час в хладилника.
Имам нейде из къщи една рецепта за шоколадов кекс, но не я намирам. Отделно по-нататък ще споделя с вас бабини рецепти за курабийки, меденки /слепени/ и мидички. Ще постна и бабина рецепта за пита.
Много ми се иска да направя капама, но ме е страх да не орезиля продуктите.![]()
Чудиш се дали си бременна? Кажи:
1. Дата на последна редовна менструация /ПРМ/ 2. Дата на рисков полов акт и 3. Продължителност на менструалния цикъл /МЦ/.
Списък на медикаментите, отпускани без рецепта- http://www.bda.bg/images/stories/doc...ed_inf/OTC.pdf За всички останали отнасяте БАН!
Шофирай разумно- стигни жив!