От един сайт:

•Пълнозърнест или по-нискокалоричен хляб, плънка, предимно от протеини и лек сос – това е основното правило за приготвяне на здравословен сандвич, но ето още някои полезни съвети:
•Хлябът трябва да е с по-малко съдържание на рафинирано брашно (или без) и с повече фибри. Затова приготвяйте здравословния си сандвич с пълнозърнест хляб (плоски филии, франзели, питки, чибата и т.н.).
•Сандвич със сух хляб не е сандвич. Но с какво да намажем хляба, за да стане сандвичът здравословен? Вместо висококалорично масло и маргарин, пълен с трансмазнини, заложете на лека майонеза, нискомаслена извара, някакъв пасиран зеленчук или авокадо и т.н.
•Изберете месна плънка, богата на пълноценни протеини и с по-ниско съдържание на мазнини – пуешко, пилешко или телешко филе, сьомга или риба тон, нискомаслено краве сирене, моцарела или соево сирене тофу.
•Може да “освежите” здравословния сандвич с всякакви зеленчуци. Особено подходящи са зеленолистните зеленчуци, доматите и краставиците.