Първоначално написано от
jghgh
Как ще коментираш IQто на последния човек, задал ти въпрос (като не броим мен)
Едит: Харли развали целия ми въпрос.
май е за добро, защото що се отнася до безсмислени индивиди, ставам плашещо крайна, а „чиста раса” придобива съвсем нов нюанс.
Доколко си критична към себе си и другите? - прекалено, особено самокритиката ми е заложена в гените. Оттам – неувереност и прочее хубавини. Що се отнася до останалите – стремя се да съм обективна и отворена за различни гледни точки, привички, поведения.
Мислиш ли, че знаеш истинското значение на думата "обич"? – не мисля, че абстрактни понятия, като „обич” имат конкретно значение. Каквото налееш в думата – това. Затова и се съмнявам, че двама души могат да обичат по един и същи начин.
Ако ме питаш, дали съм обичала – да, обичам, за мен това е състояние на духа, не действие, което извършваш от и до определен момент.
Любим философ, любима философска мисъл също така?
Твърде бегли са познанията ми в областта, тепърва започвам да запълвам празнини, но към този момент най-близък до моите виждания и възприятия за човека и света стои Кант с трансцеденталния си индивидуализъм. Приемам идеята на Лок за tabula rasa, но вярвам, че във всеки човек е заложена абсолютната потенция, а спрямо персоналният опит се отключват отделните възможности/способности. (В този ред на мисли, ми се ще човекът да се обляга на опита на предхождащите го и да спомага за достигането на идеалното си, пълно състояние, а не, както в наши дни, да се връща към готическото и първичното.)
Споделям „Съществуването е усещане” на Бъркли, като смятам, че всичко извън човек е плод на възприятията му, => „реалност”, с общ смисъл на думата, не съществува, поради строгата си субективност. Изобщо, красотата на света ни се крие в абстракциите, а ако не съществуваше човекът-маса, речниковите значения нямаше да имат давност, а обмяната на опит (знание) между отделните индивиди щеше активно да подпомага развитието на вида ни.
„Познай себе си” на Сократ ще да е Сентенцията. Ако не си наясно със себе си, то светът, който съзнанието ти създава, не ще има никакъв смисъл.