.
Отговор в тема
Резултати от 1 до 22 от общо 22

Българщината

Създавам темата по две причини:

- отдавна това понятие ми се се струва много мътно (или поне с размито през годините и промените съдържание), особено поради прекалено многото тълкувания на различни хора. Разликата в мненията е винаги ценна, но ми се ще тук да дискутираме именно върху това - кой как разбира "българщината"?
    - добре познат форумен герой ме предизвика и ме накара да се замисля, че е възможно да създавам грешно впечатление или поне не съм говорил върху своята гледна точка. Мога да кажа много, но първо сте вие.

Какво за вас е "българщината"? Вашето лично усещане, мнение, опит и пр.
    активизъм/превенция; писане; музика

Мега фен Аватара на SunSmile
    Ако си се почувствал засегнат, значи е имало за какво! Сега ще изчакаш да видиш мненията на другите първо и тогава да прецениш какво е твоето ли? Пускаш тема, казваш си тезата и си я защитаваш, ако е необходимо. А не като теб - хем ти е мътно понятие, хем може да кажеш много...
    И нали се сещаш, че няма да има много еднакви мнение. Всеки по различен начин чувства и разбира "българщината"
    Нея целуваш нали и
    нея лъжеш ти
    както мене лъжеш ти
    Щом дo мене той заспи
    знам, че искам да си ти
    трябва да реша ... трябва да реша...

Супер фен Аватара на m1nik
    Българщината - всичко що е българско...мм то мн сложно..
    )

Мега фен Аватара на Canis_Dirus
    Прабългарин и славянка
    легнали на една полянка
    вади тури, вади тури
    народили чукундури
    мързеливи, похотливи
    и ужасно завистливи

Радой Ралин

Нечии жени си хабят клавиатурата излишно и не стана много ясно накрая какво казват.

И за да не си оставя възможност за преценка, ето какво мисля. За мен българщината е:
    - онова (наистина славно) минало (макар и в най-широк план), което смятаме за единствения спасителен пояс за нашето самочувствие и което също толкова често е най-тежката ни котва за дъното.
    - идентичността ни като народ, от една страна, и празна дума в устите на хора, търсещи идентичноста си като човеци, от друга;
    - усещане, когато разговарям с приятел, който иска да замине за чужбина и се опитвам да му обясня, че той е ценен тук, че България има нужда от него, че си струва, понеже наистина го мисля.
    - и в по-глобален смисъл, позицията ми, че И ние наистина сме дали нещо на света и България не е септична яма, и у нас също се случват страхотни неща, и има страхотни хора, и сме много по-напред от други народи и пр. ...

Канисе, вкарай някой аватар, че ми е странно да те гледам така. Колкото до стихотворението... Прекалено е болезнено. Радой Ралин никога не е пестил подобни позиции. Но какво, като си го кажем сами?

Мега фен Аватара на LadyDi
    Град
    Варна
    Не знам защо, но за мен това понятие носи по-скоро отрицателен нюанс...
    This world is spinning around me
    This world is spinning without me
    And every day sends future to past
    Every breath leaves me one less to my last

Цитирай Първоначално написано от LadyDi
    'щото хората често го употребяват в такъв смисъл, и при мен е така наложено.

Българщината са всички традиции, обичаи, всякакви териториални/продуктови/социални/културни детайли, свързани с България. Най-кратко казано де.

Мега фен
    Българщина е чувството на принадлежност към нацията ни.
    What more?

Град
    Варна
    Цитирай Първоначално написано от SolemnityOfDeath
    'щото хората често го употребяват в такъв смисъл, и при мен е така наложено.

Българщината са всички традиции, обичаи, всякакви териториални/продуктови/социални/културни детайли, свързани с България. Най-кратко казано де.
    Да, това е по дефиниция, но аз като чуя "българщина" и си представям Бай Ганьо...

Мега фен Аватара на PainMonopoly
    Град
    Аахен
    За мен точно обратното. Самата дума звучи супер гордо.

Българщината е всичко ПОЗИТИВНО, което свързвам с България. Не злободневните неща, които ме карат да псувам, а нещата, които ме карат да се гордея.

^^, ^Именно, в тази насока си представям темата - по-личните усещания, които имате във връзка с понятието, не какво значи по учебник.

Град
    Варна
    В интерес на истината, темата ти ме накара доста да се замисля.
    Винаги си представям един Бай Ганьо, който се тупа в гърдите, че е българин и че всичко българско е над, а всъщност е пълен с простотия. После ти прочетох дефиницията и се разтърсих по тълковните речници

Но нямам никаква представа защо са ми такива асоциациите.

^ И как реагираш, ако кажа, че съм на същото мнение за 4 от 6 точки, които си описал? ОСОБЕНО за първата, защото това е сега и за бъдещето! Още ли се заяждам?

Сантиментална българщина за мен е като застана на някой висок планински връх и долу останат поля, гори, езера, всичко...

На обратен неприроден полюс е всеки път като ходя пеша където и да е из София и гледам сградите, улиците, всичко около мен. Окаяно или по-модерно, богаташко, сиромашко..има си атмосфера и ми става ъм..принадлежно някак.

Мега фен Аватара на PainMonopoly
    Град
    Аахен
    В интерес на истината, темата ти ме накара доста да се замисля.
    Винаги си представям един Бай Ганьо, който се тупа в гърдите, че е българин и че всичко българско е над, а всъщност е пълен с простотия.
    Аз на това му викам "българската работа".

Същото е и по концерти и фестове. Много групи искрено ни признават за ненормална публика и истински се кефят на гидовете си тук. А по фестове сме от най-откачените и задружни шайки, които обикалят кемповете!

Латинска Америка и из Балканите стават най-лудите такива мероприятия действително...

по к'вото гледам американците почти винаги са най-инертни по концерти. Не знам дали се дължи на по-огнени нрави и кръв, или на факта, че в сравнение с по-големите страни в нас идват по-рядко някакви инак доста обичани групи, но е факт.

Мега фен Аватара на shadow4e
    Град
    София
    Според мен гореизброените неща се дължат на това, че сме по-емоционални.

Супер фен Аватара на fuckme
    за мен думата "бъларщина" не е позитивна. незнам, асоцирам я с лошите качества на народа, с простащината на много от българите. може би книгата Бай Ганьо насади у мен тези впечетления или просто начина на употреба на тази дума - по новините дадат някой българин нещо лошо направи - е кво да се прави, българщина... и то от малка като ми го вдълбят тва в главата, как да се отървеш..

Град
    Ивагакуре
    Green Day BaffaLsc
    TFK
    Naruto Darker Than Black Fullmetal Alchemist D Gray Man
    Избухлива съм, лесно раздразнителна, имам голямо его.. кво да се прави.

Голям фен Аватара на Wildchildd
    Думата с отрицателен нюанс е "байганьовщина", а не българщина.Всеки я разбира различно, и не мисля, че е нещо което може да се изрази с думи.

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си