- Форум
- По малко от всичко
- Всичко тийн накуп
- Един Зенит... без указания за използване.
Имам един Зенит, но не знам как да работя с него. Опитвам се да го разуча, но насляпо. Много ми трябват указания, но апаратът е доста стар и ги нямам.
Пускам темата с надежда, че някой тук може да има подобен/същият + указание и не знам, ако има вариант да си ги преснимам или някой, ако има идея откъде мога да намеря...
Това е апаратът.
знам, че шансът да попадна на човек с такъв апарат е почти нулев, но... :Д
Може ли и аз да използвам темата ти, че не искам да пускам нова... а става на въпрос пак за лентов апарат, но Фед 5![]()
Търсих опътване, ама всичко е на чужди езици, а термините са ми трудни за превеждане от чужд език. Та, някой ако може да ми помогне, ще съм му благодарна.
Ето снимка на апарата -
Дано авторката не се сърди много, че се намесих в темата...
To strive, to seek, to find, and not to yield...
Не се сърдя, нто пък имам нещо против, разбира се!
И аз намерих на чужд език, но се надявам някой да има и на български, но ако се наложи и по по-трудния начин ще го разучавам...
Certo![]()
Made in GDR![]()
Fly like a butterfly, sting like a bee.
Muhammad Ali
Обаче браво за Зенита!Аз сега събирам пари да си купя такъв... а този Фед моя е на майка ми и тя онзи ден ми го изкара, ама нито книжка с него, нито нищо, а в интернет всичко е някакво объркано...
Аз съм си го извадила от ~година и все отлагах да го разгледам и вчера уж реших, даже мислих, че имам и книжки, защото имам някакви мноооого стари свързани с фотография (доста хубави са, прегледах ги отгоре-отгоре:Д), но никъде книжка към апарата. Доста се разочаровах, защото много искам да го разуча и да започна да снимам с него, цифровите не ме привличат толкова. :Д
А ти за купуването, намерила ли си от кого/откъде? Трудно се намират май.:д
Аз, примерно, никога не бих продала този.<3
Аз имам 2 книжки за лентовите апарати (доста стари), едната ще я метна да я чета утре, а другата май няма да ми помогне много, ама и в тези моите няма за моята марка :/ И ще търся някакви възрастни познати фотографи, дето тези машинки да са им минавали през ръцете![]()
Иначе книжките са - Фотография. Автори - Питър Хоксби и Джейн Чизъм.
а другата е тазина Курт Фритче, но тя е по-скоро за проявяването на снимките и за това как да не правим грешки там.
![]()
Иначе Зенита лесно се открива да го продават... Ама са ми скъпи - варират между 60-70-80 лева, особено ако е неупотребяван. Много ме е яд, че един познат си го купи за 48лв, само дето самоснимачката не работи, но иначе му е пушка, даже е същия като твоя, може да го поразпитам него да ми обясни това онова за настройките и ще ти кажа.Да знаеш, че прави уникалните снимки!
![]()
А ти за пръв път ли се запознаваш с подобен тип апарати? Смисъл, знаеш ли нещичко за тях или си в началото още?![]()
Аз имам някаква (непълна) поредица книжки на Благой Серафимов:
3-та книжка - Фотографска химия;
4. Любителсака фото-лаборатория;
5. Копиране на снимките;
7. Светло-чувствителни материали;
10. Съхраняване на фото-материалите и снимките;
12. Фото-графика;
16. Цвят и принципи на цветната фотография.
И още някакви:
*"Беседи за фотографското майсторство" - Лидия П. Дико;
*"Фотографски рецептурен справочник (черно-бяла фотография) - В. Киперов;
*"Цветна фотография" - Е. Тамицки, Вл. Горбатов;
*"Портретна фотография" - Панайот Бърнев.
И нито една не е за начинаещи, мисля си, че "Портретна фотография" ще ми е най-нужна след време.
Мислих, че са по-скъпи всъщност. А избрала ли си какъв искаш? Иначе ще съм благодарна, ако го разпиташ, той има ли някаква книжка с опътване(предполагам не:Д).))
За пръв път се сблъсквам с подобни апарати, да. Сега започвам да се интересувам и занимавам.
Досега все с един Канон 40д, но е на сестра ми и не обича да ми го дава често, затова не мога и да снимам с него, а искам, пък и както казах, лентовите повече ме привличат.
Ами ти? Занимавала ли си се с такива апарати?
Ох, много книжки, много нещо, ама няма да ти свършат работа за момента мисля.Виж, ако се поразровиш из разни фото форуми може да намериш повече инфо, но ще трябва да пишеш конкретно мнение за да го види някой и да помогне, защото то стана ясно, че за тези апарати информация без да питаш няма да откриеш.
![]()
И аз мислех, че са скъпи, ама напротив... имам още един лентов даже, който се води сапунерката на лентовите апарати хаха и пак е от едно време... И онзи ден реших да се разровя да видя как се продава, и бях втрещена като видях, че комплекта е 25 лв, вярно, изглежда доооста добре, фацата му е направена да изглежда привлекателно за да се купува, a и за едно време си е било голяма работа, знаеш, ама има супер смешни и прости настройки и става само за ежедневни снимки за спомен.... и даже ако не внимаваш стават преосветени.
Ето го иначе и него
И мен лентовите ме привличат повече... усещането е съвсем различно... А и имат добри плюсове според мен, може да ти излиза малко по-скъпо снимането с тях, но точно там е цаката на тези апарати - пестиш си кадрите, внимаваш какво снимаш, много повече се стараеш да уцелиш момента, а и магията от това да не знаеш как изглеждат снимките ти докато не ги изкараш е.... уникална!Чувството да отидеш с тръпка в стомаха до фотото за да видиш успеха или провала си, грешките или страхотните кадри... също е невероятно. Похвално, че си започнала да се интересуваш от тези сладури, които са доста подценени през повечето време, но ако се постараеш ще останеш доволна.
![]()
Аз с лентовите също съм невежа все още, до сега съм снимала веднъж с лентов Канон... но то и там е модерна работа, докато тези антики са незаменими.![]()
аз снимам със
и основните неща не са толкова сложни (щом аз ги схванах, едва ли за другиго ще е проблем:Д)
//кака не може ли да ти помогне, или този, комуто принадлежи апарата? (доста сближаващо е някой да те учи да снимаш, нали, Стефи:Д)
Ммммм ужасно сближаващо даже.... :Д Две глави, опрени една в друга, размишлявайки и гледайки апарата, държан и от двамата.... безценно!
П.С. Не е честноооо! И аз искам Зенит..Този Фед нещо му е прецакан обектива и не може да фокусира на близки обекти, успява само от разстояние 1.60... което е много гаднооо
(( И ужасно много ми намалява възможностите.... ://// А не намирам никой от Варна, който да продава Зенит, всичките са разни хора от София, а не искам да купувам нещо, без да съм го видяла, огледала, и т.н. ...
http://www.sovietcamera.su/src/ZenitET_manual.pdf
Ам...дано помогне : )
oт чисто любопитство.. защо снимате с такива апарати?
jebeš beyonce i neke lady gage dajte trube i rakije!
Защо?
Заради тръпката, заради чувството да държиш нещо, което са държали може би много други талантливи фотографи преди теб, за да се научиш да цениш снимките си, а не да си купиш някакъв цифров апарат, с който да щракаш всичко видяно, та дори и масата вкъщи, защото не това е целта на фотографията. За да започнеш да гледаш с друго око на апарата и да разбереш, че тук вече всичко зависи от твоите ръце и от това, какво ще направиш, защото тук няма автоматични настройки, тук не просто 'натискаш копчето', тук самият ти трябва да действаш, а натискането на копчето трябва да бъде просто черешката на тортата, не цялата работа да я е свършил модерния апарат, и ти после да се радваш, че си правил невероятни снимки, само с натискането на едно копче... За да усетиш как пликчето с готовите снимки се озовава в ръцете ти, както преди години хората са го правили... Тези апарати не са за обикновени снимки, тези апарати са за хора, които обичат фотографията и могат да я почувстват. Много ще кажат - "преувеличаваш, това е просто машина", но не, това не е просто машина... това е нещото, което улавя емоции като радост, тъга, гняв, това е нещото, което те запазва вечен и не си поредната остра и студена снимка правена в студиото от уж професионалистите фотографи, защото тези снимки са наистина студени, сиви, без живот... И още много, много мога да говоря.... Но ще се спра с това.
Стефи, няма да ми свършат работа, защото не са за аматьори. Но тази за портретната фотография по-нататък ще ми свърши работа, мисля.
И аз имам още някакви лентови, трябва да се поразровя и да ги разгледам. Иначе изглежда добре на вид, а всъщност не е нищо особено, поне от думите ти. :Д
Точно, това ме привлича (отговарям и на зададения въпрос по-горе), неизвестността. Радва ме това, че опознавам нещо ново за мен, но същевременно толкова старо и използвано от някого преди мен. И да, както каза Стефи, тук усета играе доста по-голяма роля, защото... не можеш (е, можеш, де, ако имаш достатъчно финанси, ама аз лично не мога да си го позволя) да направиш 200 кадъра и от тях да избереш 5, примерно, а напротив - трябва да уловиш момента. Това е тръпка, а аз това и търся.
Теа(може така, нали?:Д), то едва ли е толкова сложно, но се страхувам да не разваля нещо, докато се уча без опътване. :Д
На кака не й се занимава, а не се бях сетила да помоля баща ми да обясни нещо.))
AcrossYourFace, благодаря. На руски е, но мама може да помогне в превода.)
Много ми харесва и двете как мислитеАз имам няколко стативи в нас и един Zenit и един Beirette... обаче вярвайте ми и аз така незнам как да снимам с тях и все се сещам да ида в едно фото за стари фотоапарати и да ми кажат хората какво им е и дали мога да направя въобще нещо с тях. Ето и тяхна снимка
![]()
http://prikachi.com/images/971/2506971Z.jpg
http://prikachi.com/images/972/2506972z.jpg
аа имам и един от тези, на които им излиза на момента снимката. Както и няколко ленти (не мога да се сетя в момента думата, как се казваха самите плочици които се използват).
before nia711
Първоначално написано от EarthShaker