- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- Училище и приятели
- Определителен и неопределителен член
Изчезна ми от главата разликата между тях, моля ви някой, който си ги спомня да ми ги обясни .. И в това каква е разликата между тях.
Говоря за българският език .. Или поне да ми даде примери. . Благодаря ви, предвалително ..![]()
Доста е лесен определителният член.
Надявам се, че нямаш проблеми с него в женски и среден род.
Ето ти примери за женски (образува се чрез наставка -та) :
Учителката по български език не ми харесва.
Новата учителка по български не ми допада.
Тук има едно малко правило - когато съществителното завършва на -т или -щ се получава двойно Т или съответно ЩТ.
-нощ - нощта
-плът - плътта
-кост - костта
-мощ - мощта
Среден род - образува се с наставките -та и -те.
Примери за среден род:
Кучетата на съседите лаят денонощно.
Кубчетата на Ванко се бяха разпилели по пода.
Малко по-сложно е за мъжки род. Там членът се дели на пълен и кратък. При пълния член, формата на думата се образува с окончанията -ът и -ят. При краткия, с -а и -я.
Кога използваме пълния член (окончания -ът; -ят) ?
С пълен член се членува подлогът и именната част на съставното именно сказуемо.
Пр.:
Мъжът с усилие повдигна огромния шкаф.
Месарят раздроби огромния къс свинско само с няколко светкавични движения.
И едно малко практическо правило, което е доста по-лесно за запомняне: Когато съществителното може да се замени с "той", употребяваме пълния член. И когато се заменя с "него", използваме краткия.
Благодаря ти, но така и на разбрах кога използваме определителен и кога неопределителен член.
Когато в дадено изречение съществителното отговаря на въпроса "кой?" с отговор "той" значи е пълен член:
Учителят беше болен. => кой ? той (учителят)
А когато задъдеш въпрос към същестителното "на кого?" и отговора е "на него" то тогава е кратък член.
Господинът се скара на ученика. => кой? той (господинът) ; на кого> на него (ученика)
*Също можеш да си помагаш, щом има пред съществителното "на" то тогава е кратък член. (виж горния пример)![]()
Кажете "НЕ" на всяко чуждо лично мнение, вселената е тъжна има нужда от комично откровение. Светът е сцена, моето сценично поведение е по-различно, защото съм с психично отклонение.
Вярвай, че ще успееш, и наистина ще го направиш!!! ;xx