.
Отговор в тема
Резултати от 1 до 5 от общо 5

Определителен и неопределителен член

Изчезна ми от главата разликата между тях, моля ви някой, който си ги спомня да ми ги обясни .. И в това каква е разликата между тях.
    Говоря за българският език .. Или поне да ми даде примери. . Благодаря ви, предвалително ..

Доста е лесен определителният член.
    Надявам се, че нямаш проблеми с него в женски и среден род.

Ето ти примери за женски (образува се чрез наставка -та) :
    Учителката по български език не ми харесва.
    Новата учителка по български не ми допада.

Тук има едно малко правило - когато съществителното завършва на -т или -щ се получава двойно Т или съответно ЩТ.

-нощ - нощта
    -плът - плътта
    -кост - костта
    -мощ - мощта

Среден род - образува се с наставките -та и -те.
    Примери за среден род:
    Кучетата на съседите лаят денонощно.
    Кубчетата на Ванко се бяха разпилели по пода.

Малко по-сложно е за мъжки род. Там членът се дели на пълен и кратък. При пълния член, формата на думата се образува с окончанията -ът и -ят. При краткия, с -а и -я.

Кога използваме пълния член (окончания -ът; -ят) ?
    С пълен член се членува подлогът и именната част на съставното именно сказуемо.
    Пр.:
    Мъжът с усилие повдигна огромния шкаф.
    Месарят раздроби огромния къс свинско само с няколко светкавични движения.

И едно малко практическо правило, което е доста по-лесно за запомняне: Когато съществителното може да се замени с "той", употребяваме пълния член. И когато се заменя с "него", използваме краткия.

Благодаря ти, но така и на разбрах кога използваме определителен и кога неопределителен член.

Голям фен Аватара на elito96
    Град
    Soфiя
    Когато в дадено изречение съществителното отговаря на въпроса "кой?" с отговор "той" значи е пълен член:

Учителят беше болен. => кой ? той (учителят)

А когато задъдеш въпрос към същестителното "на кого?" и отговора е "на него" то тогава е кратък член.

Господинът се скара на ученика. => кой? той (господинът) ; на кого> на него (ученика)

*Също можеш да си помагаш, щом има пред съществителното "на" то тогава е кратък член. (виж горния пример)
    Кажете "НЕ" на всяко чуждо лично мнение, вселената е тъжна има нужда от комично откровение. Светът е сцена, моето сценично поведение е по-различно, защото съм с психично отклонение.

Повече от фен Аватара на qsiii
    Вярвай, че ще успееш, и наистина ще го направиш!!! ;xx

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си