Цитирай Първоначално написано от ecstazy
Цитирай Първоначално написано от bebe7o
Цитирай Първоначално написано от ecstazy
Реших ти първата. Задачите са прости, прочети пустите му признаци за еднаквост на триъгълници. Не знам какво ще правиш по-нататък.

http://prikachi.com/images/538/2541538F.jpg

За 1) тр. АBH е еднакъв на триъгълник А1B1H1 по специалния признак за еднаквост на правоъгълни триъгълници (Хипотенуза и катет на единия съответно равни на хипотенуза и катет на другия). Не можеш да напишеш че НВ=Н1В1 от условието, щото няма такова нещо дадено в условието. То е следствие от еднаквостта. И въобще не е вярно че НВ е половината от бедрото. НВ не ти се явява симетрала за бедрото. След като тея два правоъгулни триъгълника са еднакви то тогава като следсвтие следва, че <АВН=<А1В1Н1. Обаче триъгълниците ти са равнобедрени значи имат по два равни ъгъла при основите. Обаче и основите им са равни от условието , значи по втори признак са еднакви. Май не само авторката трябва да си научи признаците и основните неща.

За 2) съм съгласна.
Лаллл, хвана ме. Не знам какви СПЕЦИАЛНИ признаци те гонят, но ок, объркала съм. не ХБ = Х1Б1 по условие, а съм имала предвит височините. То би трябвало да се подразбира..

Признаците си ги знам, такива задачи не съм решавала от началото на миналата година ;хх

Не знам какво си имала предвид и какво си объркала при записването, признавам на всеки се случва да сбърка. Просто отбелязах, че е грешно доказано. Peace.