- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- Училище и приятели
- Хелп текст разсъждение.......
Как е разкрита идеята за безсмъртието в стихотворението "На Прощаване" от Христо Ботев. Върху това нещо трябва да напиша съчинение разсъждение... ако някой намери да копне тука ще съм му благодарен![]()
Everything it`s possible !
Мда от на прощаване еПървоначално написано от miminko
В своята поетична изповед "На прощаване" лирическият Аз, прощавайки се с майка си, ясно осъзнава перспективата, пред която е изправен:
...пътят е страшен, но славен:
аз може млад да загина...
За това и поръките към майката са толкова обстойни и пълни, за разлика от хипотетичната картина на победното завръщане. Но смъртта не е пречка за човек, отдал себе си на една идея, на една борба. Смъртта е нещо преходно, което е част от живота, много по-ценно е оставеното след теб. За това героят ясно осъзнава, че борбата за свобода е тази непреходна сила, която извежда личността извън рамките на тленното битие и го води до безсмъртието:
Но... стига ми тая награда -
да каже нявга народът:
умря сиромах за правда,
за правда и за свобода...
Това намерих но ми се струва късичко...
Лесна темичка, не виждам къде ти е проблема със нея?
Идеята на безсмъртието е разкрита е там, че народът никога няма да забрави бунтовникът, дори и след неговата смърт! Спомена за него ще продължава да живее, защото неговото име се записва във историята, и ще стои там завинаги!
П.С - Вземи си го напиши, а не търси да го препишеш наготово от някъде, или някой да ти го напише! Мързела до нищо добро не води!
Привършвам вече тези неща ги ползвах като помощни средстваПървоначално написано от programings
в 7 клас почти не съм влизал в час и ми е малко трудно да наваксам
![]()
Първоначално написано от miminko
точно така. Идеята е че героят отива да се бори за свободата на отечеството си и напуска дома си и майка си за да направи всичко възможно да победи турците ако ще това да коства живота му.Но въпреки че е загубил живота си ще го помнят като герой и ще остане бесмъртен в паметта на хората и така нататък.Или поне нещо такова помня
![]()