- Форум
- По малко от всичко
- За България и тези, които я напуснаха
- В коя държава сте ?
paradosou, стрaхотен коментaр !!
*GET TO KNOW*
THE UNKNOWN
paradosou
Нещо се опитваш да изкажеш много възвишено и "разкрепостено" виждане за света, ама не ти се е получило особено. Първо, тая утопия със ставането на едно няма да я бъде, нито ще я бъде работата с липсата на войни. Няма да я бъде поне в близките 200г ако не и повече, хората са прекалено различни за да се случи това, различно им е възпитанието, различно им е виждането за света и това няма да се промени в близко бъдеще. Религията викаш ще се слее ??? Може би е редно да се запознаеш в малко по пълни детайли с повечето религии и тогава да преосмислиш отговора си. Викаш няма как един човек да промени нещо ? Напротив има. Влиянието което един човек може да окаже на околните не е нищо. А промени рядко се правят от един човек, промените от които се нуждае специално България, са проблеми които могат да се решат не от един, както много добре звучи словото "Съединението прави силата"
Като цяло много силно ме мързи да пиша в момента, но като цяло изобщо не мога да се съглася с мнението ти. Има неща които са така, но далеч не целият коментар е правилен.
shmatarok, и на мен ми е много интересно.
*осъзнавам, че ще нахвърля някакви разпилени мисли, пък и никой не е намесил конкретните теми, които на мен ми се коментират, ноо няма проблем да си пиша
Моята истина е, че патриотичните нагласи са нещо супер остаряло и ненужно, даже вредно; най-малкото не е рядкост да водят до различни форми на агресия. Май единственият минус след време нациите да се слеят ще е че ще изчезне част от индивидуалността на хората. Сигурно няма да ги има различните обичаи, които в момента са толкова атрактивни за прииждащите туристи; мисленето на живеещите в различните краища на света ще стане по-сходно, обаче си залагам главата, че пък ще се появят нови фактори, които ще "предизвикват" уникалност. От друга страна, ще изчезнат войните за територии, икономическите битки за надмощие ще се променят много и в един момент се предполага, че също ще спрат да съществуват, религиозните търкания ще отслабнат и ще почнат да затихват, няма да има мита, различни парични единици, различни езици, няма да трябват един куп документи при пътуване... В момента различията и вживяването в национални роли, вместо да правят света по-...знам ли, пъстър, са предпоставки предимно за проблеми, колосални малоумия, жертви, бедност и зверства.
Към програмираните, тръбящи, че на България й трябвали мотивирани млади хора - отчитате ли, че от такива има нужда навсякъде? С какво България е по-заслужила? Нека погледнем обективно - образованието например, въпреки че и днес ИМА СИЛНИ СТРАНИ (написах го с главни, понеже предполагам, че може да се появят потребители, които да ми припишат заключението, че родните гимназии/университети не струват като общо), в ужасно много сфери е недостатъчно. Няма да говоря клишета, че талантите у нас не се ценят - мнението ми донякъде е различно, ала е факт, че доста насочености тук са безперспективни. Да, супер важна е личната мотивация, супер важни са и личните старания на, да кажем, студента, но условията и средата също имат определящо значение. Давам конкретен пример - имам позната, обявена за "най-добрата млада жена физик в света". Мадамата ходи по международни състезания и олимпиади, печели медали и таланът й е всепризнат; преди месец завърши и съвсем естествено ще продължи в САЩ. Ако остане тук би била блестяща студентка що се отнася до теоретичната част... само че ние почти нямаме база и реалното случване на нещата в света на физиката ще й убягва, няма да може да го изследва от първа ръка. Защо да остава? Би било похабяване в чист вид. Да не говорим, че в миналото повечето български интелигенти са се образовали в чужбина, попивали са тамошния напредък, тамошната амбиция и са ги донасяли с връщането си. Не оставайте с впечатлението, че едва ли не призовавам към емиграция. Всеки сам преценя за себе си. Респект заслужават хората, които се стремят към случването на прогреса, а това може да се прави както в най-развитата, така и в най-изоставащата страна. Дилемата е да решиш кое пасва на теб, на твоите навици, на твоя начин на живот и не на последно място на твоята издръжливост. Както повечето заминаващи от България не рисуват карикатурен профил на оставащите, така би било добре оставащите също да не бълват жлъч.
Друго мое виждане е, че безплатен обяд няма и всичко, което дава държавата на едно дете, в общия случай е вече изработено от родителите му. Идеята ми е, че захапванията, подмятащи 'Страната ти дава необходимото, а ти, неблагодарник такъв, само се възползваш докато в един момент не се преместиш другаде' не вАжат. Още едно масово споделяно мнение е, че било лесно да се откъснеш от средата тук и да идеш да си градиш живота някъде, където всичко вече е "уредено". Т.е взимаш наготово. Ок, може и така да е, обаче приемането на новото, периодът на приспособяване и намирането на място под слънцето не са като щракване с пръсти. Най-малкото трябва решителност и в комплект с нея пластичност, за да се преместиш в чужбина.
Имам въпрос към заблудените - за каква борба изобщо говорим, когато дори в световен мащаб са адски малко хората, които в най-пълния смисъл повлияват заобикалящото ги?! Под "борба" лично аз разбирам нещо обмислено и донякъде стратегическо. Борбата задължително е свързана с промяна - първо на мисленето, после и на реалността. Е, какво променяте вие? Може да прозвучи страшно пресилено, ноо дори да сте съвестни, да правите всичко качествено и да се стараете да бъдете от полза на обществото, това, въпреки че заслужава респект, по никакъв начин не намалява слабостите в държавата. За да има реално положителни резултати в който и да е сектор, трябват на първо място идеи какво да започне да се прави по нов начин, инициатива и обединение. Е, колко от условията покривате? Пак казвам, дори да сте със стабилно образование, да имате например голяма фирма, да осигурявате работа на много хора, да си разчупвате старите нагласи, да се стараете да мислите извън рамките и да участвате в различни организации с различни цели, това, въпреки че е похвално, НЕ е катализатор. Не представлява нищо ново; с него вие не създавате, само следвате установени модели. Друга тема е, че споменатите неща сами по себе са доста и повечето хора дори не се доближават до тях.
Сериозно, "борба" звучи толкова силно, че наистина сигурно по-малко от 1-2% могат да кажат, че се противопоставят на помията без това да предизвиква пристъпи на смях. Отделно някак не мога да си представя как човек, който сипе гнусотии върху околните, решили да напуснат страната, ще е адекватен и ще иска най-доброто като цяло за сънародниците си... Ако истински те е грижа за страната/държавата, съвсем естествено няма да си по презумпция кофти настроен, ще избягваш предразсъдъците и ще съдиш възможно най-рядко (а когато го правиш ще е най-вече с цел градивна критика и ще предлагаш възможни решения ).
Повечето хора, които говорят за промяна (не казвам всички, но наистина ОГРОМНА част), биха били тотално неспособни да я създадат. Липсват им смелост, разчупеност, приспособимост, буквално и преносно грамотност... Нямат знанията, нямат мотивацията, нямат далновидността + за да е още по-голям фарсът историята никак не им е сила, от тях бликат омраза/ограниченост/мислене на дребно и дори не си правят труда да спазват елементарното, за да остане чиста природата ~ мърсят както им падне. Та да - за какво изобщо говорим...?!
Нищо не се опитвам. Имаше неща, които исках да кажа и ги казах. Не се ангажирам със срокове - изложих един възможен път на развитие. Ти намеси незнайно откъде някакви 200 години. Къде казвам, че няма как един човек да промени нещо? Възможно си е, просто е по-скоро изключение,т.е от ъгъла на коментираната тема. Вадиш ми думи от контекста и стабилно изкривяваш написаното. Със сигурност не го правиш за пръв път, попадали са ми доста твои мнения.
Последно редактирано от paradosou : 06-23-2014 на 21:52
Мхм по-скоро извънземните ще кацнат и ще ни затрият.
Ти къде си родена ?
Много глупав пример, едно време хората са били родолюбци и в 90% са се връщали и са използвали знанието си за да помогнат на своята държава. Сега 95% мечтаят да се махнат от държавата без никога да са се опитали да работят тук и да не се връщат никога. 60% след като я напуснат за известно време почват да говорят против нея и колко са тъпи хората останали в нея.
Мдааа винаги когато нещо не ви изнася ви изкривява някой думите.
И за да не си мислиш как случайно вероятно говоря от гледната точка на човек заседнал в България, мога да ти кажа че съм видял както по-голямата част от България (Нещо което малко българи са правили) , така и една доста голяма част от Европа. Един човек може да промени мисленето на заобикалящите го, може да им даде добър пример, а те от своя страна да го направят с други хора. Защото аз съм ходил и на морето да чистя къмпинги и има хора които седят и се подхилват, ама има и такива които стават и започват и те да чистят.
proronih salzi4ka ;(
Войните и агресията са срещу другите, чуждите, за които не ни пука. Ние срещу тях. Но и сплотенността и чувството за принадлежност се раждат, когато начертаем тази граница между нас и тях. Имаме нужда от националност или друг сбор прилики и разлики, за да принадлежим към общност. Не става цялото човечество да сме едно семейство поне докато не се запознаем с марсианците.
draid, не знам как да ти отговоря
общо-взето се преповтори + си ме цитирал главно с цел да ми отречеш тезите, без да вкараш солидна аргументация
странно, в първия си пост казваше, че някои неща били така, както ги излагам xD
усещам, че иронията е в повече, пък и никак не ми се ще спорът да се измества в посока лична основа, така че ще бъда пас
Auriss, а поводът...?![]()
Сбийте се ;/
"It's one of the great tragedies of life — something always changes."
Dr. Gregory House
Before sex, you help each other to get naked, after sex you only dress yourself.
Moral of the story: "In life no one helps you, once you're fucked.
^ Ще ти дойда на гости един ден!
[color=#B22222][size=3][b]
Savoure l’harmonie du ciel,
Vois que tout est essentiel,
Et comprends que, toi aussi, tu en
в Америка съм проблем ли има ??
В момента съм в Регенсбург - Германия.
Градът е хубав,но отношението към българите не е никак добро.
Изучавам езика,но след това мисля да се преместя в друг град.
Сама ли си там? По принцип, когато сме повече немците не са чак толкова лоши![]()
С роднини съм.
Лично към не съм получавала лошо отношение,но си правят отсяването.
Ето пример,ходих да кандидатствам за работа в няколко фирми,до тук добре.
Докато в последната фирма буквално си ме върнаха от вратата с предлога че им е забранено вече да неамат българи,стана ми доста обидно.
Просто има Една част българи които си карат като Бай Ганьо и всички ни слагат в общ знаменател.
Ама това как е легално? Същото ми го каза и една мацка, която живеела в Холандия. При нас за такова нещо можеш да ги погнеш с 10 организации за дискриминация и расизъм, да не говорим, че този, който ти го е казал ще изхвърчи от поста си моментално.
Hayashi, явно си отскоро във Франция и все още вярваш в "системата". На запад има две категории работници - чужденци за нискоквалифициран труд и местни за работа с висока квалификация. Немските работодатели просто не вярват на източноевропейците , че могат да свършат работата, не заради недоверие в образованието ни, а защото имат друг манталитет на работа. Те са изпълнителни, без много мрънкане си вършат работата, а ние имаме навика да сме по-разкрепостени, въобще сме свинали на една по-равнопоставена атмосфера във фирмата, нещо недопустимо за европейците. Те си мат своята логика, понеже никой не иска да рискува бизнеса си, а и аз вярвам че системната дискриминация и непроменящ се подход поддържат икономическата им система.
afrodita18, каква работа си търсиш? Това че си със семейството си не е достатъчно. Германците се респектират от големи групи чужденци. Мои приятели се уредиха в една голяма фирма във Франкфурт като посещаваха групово интервютата.
В ничия система не вярвам аз. Винаги могат да ти откажат работа поради куп причини, включително и произхода, обаче да ти го заяват гласно е вече недопустимо и за такова нещо не съм чула все още, за щастие. При нас е проблемно с квартирите и там вече наистина не искат чужденци, защото са си патили явно.
d-r.Zob А ти в германия ли си,че си запознат така,просто ми стана интересно?
Точно тогава си търсих работа в продукция,просто защото тъкмо бях дошла и исках да свикна лека по лека с езика.
Напълно съглсна съм с теб,че немците са стриктни относно работа.Дори не само към работата,а всичко.
А до колкото това да се обърна към някоя фундация,просто няма смисъл.Та на повечето българи тук не им дават квартира,щом разберат, че наемателите са българи.Има много българи които не са си плащали наемите,други са изпочупили йилището.И хората се плашат,което е нормално.
По едно време се бях отчаяла,че на повечето немци им е такова мнението,но срещнах доста толерантни хора,които смятат българите за добри хора.
Последно редактирано от afrodita18 : 07-07-2014 на 14:22