- Форум
- По малко от всичко
- Информационни технологии
- Уроци по С++
Изпълнение на програма на езика C++
За целта се използва някаква среда за програмиране на C++. Ние ще изплзваме Visual C++ версия 6.0.
Изпълнението се осъществява чрез преминаване през следните стъпки:
Създаване на изходен код
Чрез текстовия редактор на средата, текстът на програмата се записва във файл. Неговото име се състои от две части – име и разширение. Разширението подсказва предназначението на файла. Различно е за отделните реализации на езика. Често срещано разширение за изходни файлове е “.cpp” или “.c”.
Примерната програма е записана във файла Zad1.cpp.
Компилиране
Тази стъпка се изпълнява от компилатора на езика. Първата част от работата на компилатора на C++ е откриването на грешки – синтактични и грешки, свързани с типа на данните. Съобщението за грешка съдържа номера на реда, където е открита грешка и кратко описание на предполагаемата причина за нея. Добре е грешките да се корегират в последователността, в която са обявени, защото една грешка може да доведе до т. нар. “каскаден ефект”, при който компилаторът открива повече грешки, отколкото реално съществуват. Коригираният текст на програмата трябва да се компилира отново. Втората част от работата на компилатора е превеждане (транслиране) на изходния (sourse) код на програмата в т. нар. обектен код. Обектният код се състои от машинни инструкции и информация за това, как да се зареди програмата в ОП, преди да започне изпълнението й. Обектният код се записва в отделен файл, обикновено със старото име, но с разширение “.obj” или “.o”.
Обектният файл съдържа само “превода” на програмата, а не и на библиотеките, които са декларирани в нея (в случая на програмата Zad1.cpp файлът Zad1.obj не съдържа обектния код на iostream.h). Авторите на пакета iostream.h са описали всички необходими действия и са записали нужния машинен код в библиотеката iostream.h.
Свързване
Обектният файл и необходимите части от библиотеки се свързват в т. нар. изпълним файл. Това се извършва от специална програма, наречена свързваща програма или свързващ редактор (linker). Изпълнимият файл има името на изходния файл, но разширението му обикновено е “.exe”. Той съдържа целия машинен код, необходим за изпълнението на програмата. Този файл може да се изпълни и извън средата за програмиране на езика C++.
Фиг. 4 илюстрира стъпките на изпълнение на програма на C++.
Аз съм МОМЧЕ R.I.P. липсваш ми боже колко ми липсваш защо трябваше да става така мамкаму