- Форум
- По малко от всичко
- Информационни технологии
- Уроци по С++
4.2. Празен оператор
Това е най-простия оператор на C++. Описанието му е дадено на Фиг. 1.
Синтаксис
;
Операторът не съдържа никакви символи. Завършва със знака ;.
Семантика
Не извършва никакви действия. Използва се когато синтаксисът на някакъв оператор изисква присъствието на поне един оператор, а логиката на програмата не изисква такъв.
Фиг. 1.
Забележка: Излишни празни оператори не предизвикват грешка при компилация. Например, редицата от оператори
a = 150;;;
b = 50;;;;
c = a + b;;
се състои от: оператора за присвояване a = 150, 2 празни оператора, оператора за присвояване b = 50, 3 празни оператора, оператора за присвояване c = a + b и 1 празен оператор и е напълно допустим програмен фрагмент.
Други примери ще дадем по-късно.
4.3. Блок
Често синтаксисът на някакъв оператор на езика изисква използването на един оператор, а логиката на задачата – редица от оператори. В този случай се налага оформянето на блок (Фиг. 2.).
Синтаксис
{ <оператор1>
<оператор2>
. . .
<операторn>
}
Семантика
Обединява няколко оператора в един, наречен блок. Може да бъде поставен навсякъде, където по синтаксис стои оператор.
Дефинициите в блока, се отнасят само за него, т.е. не могат да се използват извън него.
Фиг. 2.
Пример: Операторът
{cout << “a= “;
double a;
cin >> a;
cout << “b= “;
double b;
cin >> b;
double c = (a+b)/2;
cout << “average{a, b} = “ << c << “\n”;
}
е блок. Опитът за използване на променливите a, b и c след блока, предизвиква грешка.
Препоръка: Двойката фигурни скобки, отварящи и затварящи блока да се поставят една под друга.
Забележка: За разлика от другите оператори, блокът не завършва със знака ;.
4.4. Условни оператори
Чрез тези оператори се реализират разклоняващи се изчислителни процеси. Оператор, който дава възможност да се изпълни (или не) един или друг оператор в зависимост от някакво условие, се нарича условен. Ще разгледаме следните условни оператори: if, if/else и switch.
Аз съм МОМЧЕ R.I.P. липсваш ми боже колко ми липсваш защо трябваше да става така мамкаму