Невероятната история на шоколада

Думата „шоколад” идва от езика на Атцтеките и означава „кисела вода”,защото първоначално шоколадът е бил напитка.В наши дни шоколадът е един от най-известните и разпознаваеми (не се връзва много ама….) вкусове на света.
Този вкусен сладкиш се прави от ферментирали,печени и смлени семена на тропическото дърво какао.Тези дървета се отглеждат трудно.Те могат да бъдат отгледани само на 20 градуса северно и 20 градуса южно от екватора.
Брането на какаовите дървета е деликатен процес.Първо шушулките се берат и зърната се отделят от тях.Следва поставянето на зърната на купчини или в контейнери да ферментират в продължение на от 3 до 7 дена.Процесът на ферментация дава на шоколада киселия вкус,който ние познаваме.После зърната трябва да бъдат изсушени бързо.Ако времето е хубаво,зърната се разстилат на слънце.
След това, по-сухите зърна се транспортират от плантацията до фабрика за производство на шоколад.Те преминават през дълъг и сложен процес на обработка.Добавят се някои съставки и шоколадът,който ние обичаме,е готов.
Шоколадът често се произвежда под формата на квадрати,животни,хора или други форми за честването на празници по целия свят.Например има шоколадови зайци или яйца за Великден,монети за Ханука,Дядо Коледа за Коледа и сърца за Свети Валентин.Шоколадът може да се прави и на напитки/под формата на напитки/ (наречени какао или горещ шоколад)







не гарантирам че е добро