- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- Училище и приятели
- Помощ с химията
Такамм,, имам една задача ,ама нещоо..
От дадените химични елементи подберете тези, чиито прости вещества са с двуатомни молекули : N , S, O, Cl, Ca, H,C ,Na , F..
Сигурно е мега лесна ,ама аз тъпичката..![]()
The pain you feel today is the strenght you feel tomorrow
N O Cl H F
Елементите с двуатомни молекули са следните по принцип:
N
O
F
H
Cl
Br
I
и всичките се пишат с долен индекс 2.![]()
Да ,но в учебника ги пише без индекс и аз не знаех дали са двуатомни без този индекс.. мани,, аз съм толкова зле по химия ,че няма накъде..Първоначално написано от KumchoValcho
![]()
The pain you feel today is the strenght you feel tomorrow
Това е типична задача за 3-ка , сигурно я има във всички учебници
Мен ако питате задачата е за 2![]()
ама айде
![]()
![]()
![]()
ами лесно може се различаваш по две неща .
-простите в-ва неметали са с молекулен строеж и двуатомни молекули, без S8 и P4 .
има и неметал с атомен строеж например диамант (просто в-во на С)
-всички прости вещества метали са с атомен строеж и при обозначаване на метал не се пише индекс
xKiFlA-
Ako nqmam tazi koqto iskam i men nqma da me ima NIKOI!
зависи от критериите на даскала.. но ако търси нещо заради което да постави 3ка на ученика, че да изкласи такива са задачитеПървоначално написано от chemist9009
Малко помощ и на мен? LiOH+? ->LiCl ; Li2O+?->LiCl ; LiCl+?->AgCl И ако може да ми ги обясните защото и аз съм много зле по химия ...![]()
Life is too precious to worry about stupid shit. So have fun, get drunk, fall in love, say what you wanna say and do what you want to do. Regret nothing and don't let people who don't matter, bring you down. :]
LiOH + HCl-->LiCl + HOHПървоначално написано от blo0dc0untess
Li2O + 2HCl --> 2LiCl + HOH
LiCl + AgNO3 --> LiNO3 + AgCl :P
xKiFlA-
-първата реакция е неутрализация. основа + киселина--> сол + вода
-втората реакция е взаимодействие на основен оксид + киселина--> сол + вода
-ттретата реакция е йнообменна . продукта в случая е утайка. Йоните на LiNO3 остават в раствора като Li(+) , NO3(-) и се свързват само Аg(+) и Cl(-) в неразтворимо в-во бяла утайка AgCl
LiCl + AgNO3 --> LiNO3 + AgCl
Li(+) + Cl(-) + Ag(+) + NO3(-) --> Li(+) + NO3(-) + AgCl
Ag(+) + Cl(-)--->AgCl
xKiFlA-
МхммМерси че ми отдели време
И утайката се отбелязваше със стрелка надолу нали?
Life is too precious to worry about stupid shit. So have fun, get drunk, fall in love, say what you wanna say and do what you want to do. Regret nothing and don't let people who don't matter, bring you down. :]
Да утайката се отбелязва със стрелка надолу,газовете със стрелка нагореПървоначално написано от blo0dc0untess
![]()
![]()