- Форум
- По малко от всичко
- Информационни технологии
- пестене на памет
чувала съм, има програми за смаляване на големината на даден файл пр. имам филм 2гб пускам го през програмата и става по-малко пр.1бг ако някои знае такава програмка плс кажете. тенкс предварително!
Това са т.н. архивиращи програми (архиватори). Много зависи от типа на файловете, които искаш да смалиш. Примерно, ако става на въпрос за текстови документи, файлове на игри и някой други формати - ДА, но за музикални и Видео файлове компресирането е напълно невъзможно. Другото неприятно е, че до като са в компресиран вариант файловете не могат да бъдат използвани...
П.С. - Най-доброто решение е по-голям хард диск. Вече цените доста им пандаха... не е като едно време да си с хард диск от 6.4 GB и да се чудих, къде да смъкнеш един филм 700 MB, че да го гледаш... Аз в момента съм с 500GB хард диск и мисля в скоро време да преминавам на 1TB![]()
не говоря за архиватор
Говориш за някакъв конвертор.
Ето един сравнително интуитивен, който не натоварва компютъра: WinAVI All in One Converter
Избираш подходящ формат, правиш лек компромис с качеството и в рамките на няколко минути имаш резултат.
ПП. Не очаквай чудеса от програма с размер 12MB. Това не е професионална програма за конвертиране, но за чисто потребителски цели върши идеална работа и не те занимава с излишни детайли около конвертирането.
Edit: Как да изчислиш заеманото място и бъдещето такова(базови положения при работа с видео файлове).
Размера на едно такова нещо е почти право пропорционално на видео и аудио потока. Тоест, това са двата основни компонента, заемащи пространството във файла. Да вземем за пример видео файла X, който е с продължителност 15 минути.
Аудио потока:
Да кажем, че аудио потока е PCM Uncompressed(без загуба на никакво качество) и е 2144kbit/s. Това означава, че само звука на файла Х е:
Size(kb) = Time(s) X DataRate(kb/s)
Или пресметнато 900 секунди(15 мин * 60, за да превърнем в секунди) умножено по 268kb/s(2144 kbit/s разделено на 8, за да го получим в килобайти). Тоталният размер на аудио потока е 241200kb(което е около 235.5MB).
Видео потока:
Той се смята по подобен на аудио потока начин. Ако видео потока от примера ни е с кодек "Radius Cinepack Codec" при поток от например 8192kbit/s(1920x1080, 32bpp depth), то размера ще е:
Size(kb) = Time(s) X DataRate(kb/s)
Или 900 секунди(15 мин от примера, който сме избрали) умножено по 1024kb/s(делим на 8, за да получим стойността за размера на видеопотока в кб/с, а не в килобити/с). Или крайно:
900s х 1024kb/s = 921600kb(900MB)
Общият размер на файла е видеопотока+аудиопотока = 900MB+ 235.5MB = 1135.5MB краен размер. Реалният ще е незначително по-голям(например 1150MB).
Следва "компресирането":
Решаваме, че можем да се лишим от качество в аудио потока. Ще го превърнем във формат Lame MP3/192kbit например. Така аудио потока ще заема:
900s * 24kb/s = 21600kb(21.1MB)
От това действие ще "спестим" 214.4 мегабайта (235.5 минус 21.1).
Но решаваме, че можем да се лишим и от малко качество във видео потока. Radius Cinepack Codec е кодек даващ изключително високо качество, но хич не пести място. Затова ще минем на нещо по-компактно, като например H.264/AVC. При 1920x1080, 32bpp depth "разхода" на този кодек е около 4090-4100kbit/s(512kb/s). И получаваме:
900s * 512kb/s = 460800kb/s (450MB)
Конвертираме и в крайна сметка, новият аудио и видео поток(с намалено качество) има размера от 450MB+ 21MB = 471MB, вместо оригиналният 1150MB. А честито.
Выполнения: Земля в илюминаторе (7.1 Амфитон Усилитель Системы 100-AC-022) Обратная связь:
авторитетный ответ: 95.43.28.133
вторичный ответ: 85.14.6.98
Sponsored by: Реактивная Tехнология