- Форум
- По малко от всичко
- Философия и Религия
- Сънищата - един реален, но по-добър свят?
Абе сега като гледах Inception(Генезис) и обърнах специално внимание на тия сънища, като бягство от реалността и начин да правиш всичко което си поискаш.
И се поразрових из нета, прочитайки изключително интересни неща за сънищата, които не знаех(и се чудя как научно са доказали някой от тия факти):
http://www.boredpanda.com/15-interes...eams-dreaming/
http://www.spiritual.com.au/articles...eams-facts.htm
http://listverse.com/2007/11/14/top-...-about-dreams/
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9E%...81%D1%8A%D0%BD
http://en.wikipedia.org/wiki/Lucid_dreaming
Вижте поне набързо първите 4 линка.
Най ми хареса частта за осъзнаните сънища(lucid dreaming). Пише, че до 10 минути след като се събуди човек забравя 90% от съня си, но ако през тези 10 минути се замислите за съня си, ще може да запомните голяма част от него. Аз така специално запомних няколко сънища, за който си спомням много добре, че бяха осъзнати(и всичките интересни неща, които ми се случиха по време на такъв сън(примерно помня че бях с отворени очи и виждах стаята, но бях парализиран) ги намерих описани в нета като нормални биологични реакции - включително парализирането). Та няма да забравя тези осъзнати сънища, които са толкова реални, хем знам, че сънувам, хем сънувам как карам с бърза скорост кола и всичко изглежда толкова реално, включително чувството на ускорение по време на този сън беше 1 към 1 с чуството за ускорение в реална кола. Така само като спах, изпитвах удоволствието да карам бързо(истинско удоволствие, както това, което изпитах като карахме с голяма скорост по магистралата), и то реално и пълно. Не съм чел допълнително дали подобни чувства по време на сън са "реални", или само съм си въобразил или е работа на подсъзнанието и т.н., но за мен беше достатъчно добро. Голяма работа са тоя тип сънища. Вие имали ли сте подобни, осъзнати и с чувства?
01001000011000010110100001100001001000000111000001 1100100
11001010110001101100001011010110110000100100000011 1001101100101
И да има, сигурно повечето хора ги забравят. Аз едва на скоро запомних какви чудесни преживявания съм имал в тия сънища. И за това ще видя методи за по-често сънуване на осъзнати сънища, защото досега няколко пъти в тях са ставали хубави неща, които в реалността трудно ще станат. Тия сънища са като наркотикПървоначално написано от gandalfepi4
![]()
реалността е по-ценна.
да правиш така е като да си биеш чикии - просто не е добре да прекаляваш щото навънка има една съвсем истинска путка която остава празна заради теб![]()
Така е. А и не можеш да сънуваш вечно - ще се събудиш сутринта и те чака поредният ден. Но осъзнатите сънища могат да се превърнат в едно от най-ценните преживявания за всеки човек, могат да бъдат полезни, и в тях да правиш всичко, което не можеш в реалния свят.Първоначално написано от gandalfepi4
Наистина е доста интересно и мисля да се разровя относно тези осъзнати сънища. Лично на мен не ми се е случвало да помня такъв вид сънища, но за мен е обичайно, попринцип много рядко помня това, което сънувам. Трябва някога да опитам да си спомня нещо.
Мерси за цялото инфо. Надявам се и аз да сънувам нещо подобно (като изключвам всички предложения на gandalfepi4). =]
15 Интересни факта относно сънищата.
Превел съм ги от първия линк, който автора на темата е постнал
[size=6][i]1. Забравяме 90% от сънищата си.
2. Слепите хора също сънуват.
3. Всички сънуваме.
4. В сънищата си виждаме само лица, който вече познаваме
5. Не всички сънуват в палитра от цветове (дано ме разбирате)
6. Сънищата са символични, те крият някакъв смисъл.
7. Отрицателните емоции са по-чести, отколкото положителни.
8. Може да сънувате 4-8 пъти за една вечер.
9. Животните също сънуват
10. По време на съня тялото е парализирано.
11. Умът ни интерпретира външни стимули.
12. Около 70% от героите в съня на човека са други мъже.
13. Около 70% от хората получават просветление в съня си (d
14. Ако хъркаш, не можеш да сънуваш.
Не мисля, че това е вярно. Доколкото знам хъркането е свързано с носоглътката и трахеята, докато сънят е начинът на мозъка да почива и просто няма как да не сънуваш.
По темата - всичките ми сънища са с абсолютно реални емоции. Също така сънувам изключително често и колоритно, което всъщност е много забавно.![]()
Животът е адът описан в Библията!
Ако започнем да водим дискусии за хъркането, ще се разпростре на дълго и широко ...
Но иначе доста често ми се е случвало сънищата да се прехвърлят в реалния живот и да бъдат достижими .![]()
„Бизнесът е като карането на колело. Или продължаваш да се движиш или падаш.“ — Франк Лойд Райт
Първоначално написано от MiMcHeToOo
За хъркането е така.Няма нищо общо 1то с другото.
А иначе какво ще рече че често сънуваш???Попринцип когато спиш сънуваш минимум 3-4 съня.Това че не ги помниш е 2ри въпрос.![]()
Може да съм имала повече и от един
"осъзнат" сън,но помня само единия - в който
имах чувството,че го преживявам..Като,че ли е
реално..В съня си също сънувах,абе сложно
е за обясняване - но беше много яко..
Времето избира кой да срещнеш в живота си, сърцето избира кой да обичаш,
но само ти избираш кой да остане ♥
Някои явно бъркате осъзнат сън с реалистичен сън.Първоначално написано от SmilezZz
Осъзнатият сън е сън, в който по някое време от него осъзнаваш че всъщност това не е реалността, а сън, който в момента сънуваш. От това, което съм чел реакцията на мозъка в тази ситуация е следната. Да се опита да те заблуди че всъщност сънуваш че си осъзнал че в момента се намираш в съня си или да ти отклони вниманието с друг сън. При успех и успяване да задържиш вниманието си върху мисълта че се намираш в съня си реакцията е моментално събуждане при това осъзнаване. При дълги многомесечни упражнения, които са описани в книги на подобна тематика може да се достигне до ниво, в което човек не се събужда осъзнавайки че в момента сънува, а вече може да води насоката на съня си и да го развива както той си пожелае и да прави каквото си поиска. Според много книги и опитали го хора това работи безотказно. Само че има един проблем. Още не знаем как влияе това на мозъка ни и на нас самите и доколко е полезно. След като веднъж уменията на контрол над сънищата са придобити напълно, сънищата стават зависими от човека, който ги сънува. Ако иска вече отново сънища му да си се развиват сами, а не той постоянно да решава какви да са трябва отново да приложи дълги методи и упражнения за отучването на тези нови умения, които е придобил за да са му подвластни сънищата му.![]()
Всичко е абсолютно точно.Само това, че след като придобиеш умнието започваш да контролораш съня.Ти винаги го контролираш по някакъв начин,било то съзнателно или несъзнателно.Винаги ти го предизвикваш.Първоначално написано от Niakoitam
Имах предвид напълно съзнателен и осъзнат контрол. Научно е доказано че през третата фаза на съня РЕМ тялото е напълно парализирано от една естествена упойка на организма, която се създава в мозъка. Всичко най нужно работи на забавени обороти и все пак всички дялове на мозъка работят на пълни обороти като изключим предният дял, който е за логиката и за логическото мислене. В краткото време от по 5-6 минути, в които мозъка се намира в тази фаза на съня се нуждае от два пъти повече кръв отколкото в будно състояние.Според мен осъзнатият контрол на сънищата се получава чрез вдин вид отключване и събуждане на частта за логиката и за логическото мислене, която по време на тази фаза е напълно изключена чрез тези упражнения. Но дали не вреди това включване при положение че по дефаут по време на тази фаза е заложено да се изключва не се знае. Знае ли човек може и да е вредно, а може да е просто следващ етап на еволюцията ни, защото стига да знаеш как можеш да си отговориш на много въпроси, които те вълнуват. Не малко открития са направени именно по време на сън. Но тук идва и друг въпрос. В будно състояние се разчита предимно на логиката и съзнанието. По време на сън може би предимно на подсъзнанието. Ако включим логиката и в сънищата ни няма ли тя да пречи да видим отговорите на подсъзнанието както става в будно състояние.
Но и човекът става изключително зависим от тях и това може да доведе до психични проблеми.Първоначално написано от Niakoitam
Иначе за занитересованите бих препоръчал книгата "Хакери на сънища"
me4o e skapan kle4o
Аз също,мисля,че не помня да съм имал такъв сън.
Ако някой е имал ИЛИ Е ИМАЛ И ПРОДЪЛЖАВА ДА ИМА,да разкаже ако иска?
Също така да каже как успява да разбере,че е само сън?
при мен става напълно случайно - или изведнъж се сепвам "ама аз сънувам бе" или когато почти съм се събудил и ставам по-в съзнание и тогава що-годе имаш контрол.Първоначално написано от POKEMONFOREVER
а за другото, просто се знае. няма обяснение, усещаш го и това е
“It is only when you refuse to give in with all your heart that you begin to transcend your humanity. ”
The Bird of Hermes
"В сънищата си виждаме само лица, който вече познаваме"
Напълно грешно!
....
Аз се придържам изцяло на положението на Фройд за сънищата.
Може нещо да не присъства в буквалната му форма, а да е представено символично.
Примерно сексуалният акт с майката / бащата може да е представен като шише с вода, от което пиеш.
(Усещам как ще бъда изгаврена)
Иначе , имам много крехък сън , сънувам почти постоянно , когато съм полу-будна - също. (няма да използвам терминология за състоянията на мозъка по време на сън, че не съм много навътре )
Като осъзнат сън по-скоро бих нарекла сън, който изцяло си разтълкувал . Инак, то така и така сънищата ни са контролирани изцяло от подсъзнанието ни, почти винаги темата в тях е нещо несъзнавано. Но има контрол. И не знам защо е нужен съзнателен контрол, като по-добре да дадеш на подсъзнанието да говори за истинските ти кофликти вътре в теб .
Примерно, братовчедка ми беше сънувала как си седи в общежитието, мен ме няма, само двете са с другата съквартирантка. 'чедката е много близка с другото дете, защото хем са в един клас, хем моето момиче си няма никого друг там (и вкъщи може би ) . Та, сънува как съквартирантката Ш. си събира багажа и си тръгва, но на врата ги среща човек , който иска да ги избие . Бр. я е страх , че ако Ш. излезе лошият чичко ще влезе (изглеждал й като сериен убиец).
В крайна сметка идеята беше, че бр. не иска да остава без Ш. последната седмица на училище. Ако Ш. не е на училище и Бр. се прибира обезателно.
Както съм го представила не изглеждаше много трудно за отгатване, ама го мислех цял ден, 'щото половината обяснения не ми бяха дадени.
При моите сънища понякога нещата са буквално представени (когато става въпрос за някакви едипови желания), но пък друг път са много усукани - предполагам , че е желанието ми да насиля, да убия , замаскирано, защото не го допускам на съзнателно ниво .
А също и тези скрити желания ми докарват много страхове.
Примерно, снощи баща ми като искаше да ни изгони и да се самозапали вкъщи умрях от ужас, защото знам , че и аз съм способна на това. По-лошото беше обаче, че се чудех с каква нагласа да съм . В крайна сметка го съжалих, паднах на колене и му се молих в истерия, ама следващият път сигурно аз ше го довърша, ако смее да посегне на майка ми .
(Всички бяха много афектирани, накрая майка ми уволни баща ми от работа и той реши, че вече ще е шефа вкъщи, при положение, че предимно съзнада проблеми, но все тая)
Та, страх ме е да не му посегна някога.
Както и да е, излизам за работа, че стана късно.
Девет кули дзидини,
девет враке железни.
Никой немой да отоври
да прерила, ей ей...
Зад високи дзидини
девет темни одаи
едно сърце те люби
заплетено, ей, ей...
Защо да тълкуваме сънищата?Ние ги предизвикваме!Всички сънища са предизвикани!
[quote=burpp][b]
В сънищата често се подават символи, които трябва да се тълкуват, защото обикновено носят полезна информация.Първоначално написано от SmeLotYyKiuFte