Интересно ми е има ли във форума любители, занимаващи се с медитация/релаксация ?
Защо и как се насочихте към нея, какво ви дава ?
Какъв вид по-точно ?
Ккак я препочитате, динамична или пасивна ?

(към незанимаващите се)
Какво мислите за медитацията, мнението в и за нея ?
Как изглежда отстрани ?

И за непросветените:
(откъс от "Оранжевата книга" на Ошо)

КАКВО Е МЕДИТАЦИЯ?

ПЪРВОТО НЕЩО, КОЕТО ТРЯБВА ДА СЕ ЗНАЕ Е - КАКВО Е МЕДИТАЦИЯ?
ВСИЧКО ОСТАНАЛО СЛЕДВА ОТ ТОВА. АЗ НЕ МОГА ДА ВИ КАЖА, ЧЕ ТРЯБВА ДА
ПРАВИТЕ МЕДИТАЦИЯ, МОГА САМО ДА ВИ ОБЯСНЯ КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ТЯ.
АКО МЕ РАЗБЕРЕТЕ - ВИЕ ЩЕ БЪДЕТЕ В МЕДИТАЦИЯ: ТОГАВА НЯМА НУЖДА ОТ
"ТРЯБВА". АКО НЕ МЕ РАЗБЕРЕТЕ - ВИЕ НЯМА ДА БЪДЕТЕ В МЕДИТАЦИЯ.
МЕДИТАЦИЯТА е състояние на не-ум. Медитацията е състояние на чисто, съзнание,без всякакво съдържание. Обикновено съзнанието ви е пълно с боклук, точно катоогледало покрито с прах. Умът е постоянен трафик: движат се мисли, желания,преминават спомени, амбиции - това е постоянен трафик! Ден след ден. Дори когато
сте заспали, умът функционира, точно това е сънуването. Той още мисли, още се тревожи и гори от нетърпение. Той се подготвя за следващия ден; продължава една подготовка, като подземно течение.
Това е състоянието на не-медитация. Точно обратното е медитацията. Когато няма трафик и мисленето е спряло, никаква мисъл не се движи, никакво желание не се възбужда, вие сте напълно мълчаливи -тази тишина е медитация. И в тази тишина може да се познае истината.Медитацията е състояние на не-ум.
А вие не можете да намерите медитацията чрез ума, защото умът увековечава сам себе си. Може да откриете медитацията, само когато отстраните ума, когато сте хладни, безпристрастни, когато не се идентифицирате с ума; като гледате ума как преминава,
но без да се идентифицирате с него, без да мислите, че -аз съм ума.
Медитацията е осъзнаване, че аз не съм ума. Когато това осъзнаване прониква все по-дълбоко и по-дълбоко във вас, малко по малко идват някои моменти - моменти на тишина, моменти на чисто пространство, моменти на прозрачност, когато във вас нищо не се раздвижва и всичко е тихо. В тези моменти вие ще узнаете кои сте, ще узнаете
мистерията на това съществувание.
Идва ден на голямо блаженство, когато медитацията става ваше естествено състояние.
Но медитацията е естествено състояние, което сме изгубили. То е изгубен рай, но раят може да се възвърне отново. Погледнете в детските очи, погледнете - и ще видите
безкрайна тишина, невинност. Всяко дете идва с медитативно състояние, но трябва да бъде въведено по много начини в обществото - то трябва да бъде научено как да смята, да спори, то трябва да научи думи, език, понятия. И малко по малко то изгубва контакт със своята невинност, То е заразено и замърсено от обществото. Превръща се в ефикасен механизъм и това е нужно, за да оцелее.
Всичко, което е необходимо, е да се възвърне това пространство отново. Вие сте го знаели преди, така че когато за първи път познаете медитацията, ще бъдете изненадани
- защото у вас ще се появи усещането а нещо познато и преди. И това усещане е вярно: вие сте я знаели и преди, но сте я забравили. Диамантът е изгубен в куп боклуци. Но ако можете да го изровите, ще откриете отново този диамант - той си е ваш.
В действителност той не може да бъде изгубен: може само да бъде забравен. Ние сме родени като медитатори, след това научаваме пътищата на ума. Ако започнете да копаете малко по малко, някой ден ще намерите течащия още извор, извора на прясна
вода. И това е най-голямата радост в живота - да го намерим отново.

МЕДИТАЦИЯТА НЕ Е КОНЦЕНТРАЦИЯ

МЕДИТАЦИЯТА не е концентрация. При концентрацията от една страна е този, който се концентрира, а от друга - обекта, върху когото се концентрира. Има двойственост. При медитацията няма никой отвътре и нищо отвън. Това не е концентрация. Няма разделяне на вътре и вън. Това, което е вътре, прелива във външното и обратно.
Демаркационната линия, границата повече не съществува. Вътрешното е отвън и външното е вътре; това е не-двойнствено съзнание.
Концентрацията е двойнствено съзнание: затова тя създава умора; затова когато се концентрирате се чувствате изморени. И не можете да се концентрирате в течение на 24 часа, ще ви трябва време за почивка. Концентрацията никога не може да стане ваша
природа. Медитацията не изморява, не ви изчерпва. Медитацията може да продължава 24 часа - ден след ден, година след година. Тя може да продължи вечно. Сама по себе си тя е релаксация.