- Форум
- По малко от всичко
- Всичко тийн накуп
- Дянков НЕ ПРЕПОРЪЧВА да се учи в СУ!
По принцип съм доста скептично настроен от подобен род теми в тийнейджърски форуми.
Ето, обаче няколко истини.
Кризата в образованието е достигнала висшето образование още преди години. Недостигът на квалифицирани преподаватели, които да са добре с акъла довежда до висока степен непродуктивност на всички възможни равнища. Какво имам предвид ? Ами, когато един средно-статистически студент от произволна специалност на СУ /например/ замине за чужбина да показва знания много бързо бива свален на земята от фактът, че има вопиущи пропуски в знанията си. Просто преподавателите му са му преподали материя от преди 40 години. Разбира се, някой може да каже, че не съм прав и в неговата специалност не било така.
ОК !! Друго. Малко статистика.. дет' се вика вътрешна информация. Софийски Университет има около 25 000 студента /силно преувеличавам/, които се разполагат във .. внимание .. ДЕВЕТНАДЕСЕТ СГРАДИ, като не броим тези на най-различните библиотеки. Не броиме и общежитията. За справка НБУ, който притежава около 12 000 студента /пак силно преувеличавам/ разполага с ДВЕ сгради.
Вярвам, че следващите висше образование имат елементарна представа от математика.
Сега.. тъй като някой ще каже, че защитавам лекето Дянков. Напротив. Кризата дойде от щатите а тамошните умове погледнаха на Изток и видяха как проспериращите нации се справиха с нея. Всички знаят, че подобен род кризи се преодоляват с ВЛАГАНЕ НА СРЕДСТВА в... ОБРАЗОВАНИЕ И КУЛТУРА. В България е обратното. Сефте - управляват ни малоумници.
НО !! Тъй като няма как да се върне социалистическият метод на управление на пазара, за това учреждения от най-висок ранг като СУ трябва да се съобразяват с правилата на пазарната икономика. А те сочат, че колкото и пари да получаваш е нефункционално да изхранваш 25-30 сгради за нуждите на 25 000 студента, когато можеш да изхранваш да речеме 10 сгради, от които 5 да бъдат ултра-модерни. Разбира се сметката може да бъде и още по потресаваща, но за да не ме попитат разни хора, аджеба, от де' имам подобни цифри няма да ви правя елементарна сметка колко пари влизат в касата на СУ от т.нар. студентски такси + тези на чуждестранните студенти /които хич не са малко/ + наемите от частниците, които стопанисват кафененца, мафененца, магазинчета и пр. в сгради на СУ + частта полагаща се на СУ от държавния бюджет + всичките дребни и не чак толкова дребни таксички /например академична справка на стойност 200 лева/, които влизат в хазничката на университета. И много други, разбира се. Някой трябва да се чукне по тиквата и да си каже... Год демнт ит, мада фака. Политиците ме лъжат, ама и ония се правят на болен здрав носи. Ами баста пичове...
Някой, впрочем има ли представа какво представлява гишето на прехваления Софийски Университет на изложения на чуждестранните университети в чужбина. Ако някой е виждал ще потвърди за каква пародия става дума. И изобщо СУ е много далече от това, което е бил някога, именно БЪЛГАРСКИЯТ ЕЛИТЕН УНИВЕРСИТЕТ, в който са идвали студенти от къде ли не, за да черпят знания и да правят наука.
Сега правилата са други, но проблема е, че хората остават същите.
А хранените от вас университети като НБУ и УНСС от много отдавна не са онези лицейчета, в които се прави нищо и се получава нещо. Там от много време има специалисти, които работят в определени специалности и развиват академичната среда така, че приоритетите на студентите да са над тези на архаичните схващания. И с годините разликата идва.
Бягаш от себе си - бягаш цял живот.
Бавно превръщаш се - превръщаш се в робот.
Ментално деформиран - черупка без душа.
Животът си в клетка наричаш свобода.
Рисуваш картини с затворени очи.
Живееш своя свят с розови мечти
Ментално деформиран - черупка без душа
Измамната реалност те води в пропастта.
Напълно те подкрепям като потърпевш от това. Най-пресен пример с по-малка все пак, но въпреки това - налична остарялост е факта, че учебника ми по макро/микроикономика е издаден 1997 година и говори все още за паричната единица ЕКЮ. Е, втф? Учителят беше страхотен и се постара да навакса липсата, но това си остава, ебаси.Просто преподавателите му са му преподали материя от преди 40 години. Разбира се, някой може да каже, че не съм прав и в неговата специалност не било така.
За НБУ имам известни резерви, макар и може би неоправдани, но съм директно на мнението, че всякакви надцаквания относно 'аз съм от едикой си университет и моят университет е по-добър от твоя' са безумни, глупави и тотално излишни.
Има и друг фактор, който е според мен прекалено големия брой университети, който трябва да се намали. Число <х> тясно специализирани университети в столицата, по-малък брой в по-големите градове и да речем по един в другите градове от топ 10 по население селища. Навързано с него е и схващането на всички (почти), че трябва задължително да се има висше образование.
България малко или много е аграрна страна и това не трябва да се пренебрегва. Може да се претендира, че сме много хай-лайф, защото едва ли не 80 % от населението има една забодена бакалавърска или магистърска диплома, обаче това не помага реално на пазар, в който в редица случаи работната ръка е непрофесионална и не подтиква развитието.
Мисля бях чел някъде, че частта, която се отделя на образованието е 1.5% като частица от националния бюджет, докато в нормалните страни е доста, доста повече *холандци май бяха обявили ръст в следващите 10 години с поне 5 % от бюджета НАД сегашното заделено (може да греша тук с процентите у нас и по света).
Качествената работна ръка е най-изгодната инвестиция. Но когато тя е прекалено много, се затруднява
1) финансирането й във ВУЗ-ове
2) реализацията на капацитета й след това, разводнен от нуждата образователната система да се справя по-безхаберно с кадрите поради огромната им численост
Просто ни трябват много, много по-малко висшисти РЕАЛНО.
изключително смешно е как местата за прием в СУ са повече от кандидатстващите изобщо, че дори се увеличават с всяка година.
също, друго, което ми е направило впечатлението в политиката на университета - те са склонни да заверяват семестри на хора, които реално не учат при тях (не посещават заведението, не пишат курсови, не се явяват на изпити, записали са се и са се отказали, но не са си изтеглили документите в продължение на повече от 1 семестър), само за да вземат пари от държавата. смешно е, много е смешно.
//когато се отписах от СУ 2009, за да кандидатствам отново, се изненадах, че годината ми беше заверена, при все, че съм изкарала не повече от 2 седмици там (встъпителните такива), достатъчни, колкото
да си дам сметка за нещата и случването им.
познавам поне още 3-ма души, които по правилник трябва да са изгубили студентски права, да, ама не - на тях им събират едни доволни таксички, нищо, че не идват и съответно - не са взели годината(че и повече), като + това си отбелязват +1 към грандиозната студентска бройка и още доволно парички от държавната издръжка. за мен това е жалко.
не уча в СУ.Първоначално написано от shadow4e
и аз не съм се включвала в протестите, по простата причина, че имам да покривам материал за един семестър, в рамките на 2,5 месеца, някак нямам време за губене (каквото и да си говорим, пари за нас няма да се извадят, предупредени сме още от май месец, че ще си почиваме през зимата и тя се очаква, да не е една.)
//дори слушах някакви идеи за въвеждане на 3-семестриалния(демек - целогодишно) китайски формат на обучение, което ще е просто върхът на сладоледа, откъдето и да го погледнеш.
ПП: постът ми стана необичайно дълъг, за което се извинявам на измъчилите се да го прехвърлят
учил е и във Виена и ГерманияПървоначално написано от Mooo6no
![]()
Колкото до университетите, не знам обучението на какво ниво е в тях, но аз съм страшно разочарвоан от бюрокрацията на УНСС и отношението към студентите... след като започнах в обучението в чужбина, забелязах в тва отношение колко кцуат нещата при нас.
jebeš beyonce i neke lady gage dajte trube i rakije!