По принцип съм доста скептично настроен от подобен род теми в тийнейджърски форуми.
Ето, обаче няколко истини.

Кризата в образованието е достигнала висшето образование още преди години. Недостигът на квалифицирани преподаватели, които да са добре с акъла довежда до висока степен непродуктивност на всички възможни равнища. Какво имам предвид ? Ами, когато един средно-статистически студент от произволна специалност на СУ /например/ замине за чужбина да показва знания много бързо бива свален на земята от фактът, че има вопиущи пропуски в знанията си. Просто преподавателите му са му преподали материя от преди 40 години. Разбира се, някой може да каже, че не съм прав и в неговата специалност не било така.
ОК !! Друго. Малко статистика.. дет' се вика вътрешна информация. Софийски Университет има около 25 000 студента /силно преувеличавам/, които се разполагат във .. внимание .. ДЕВЕТНАДЕСЕТ СГРАДИ, като не броим тези на най-различните библиотеки. Не броиме и общежитията. За справка НБУ, който притежава около 12 000 студента /пак силно преувеличавам/ разполага с ДВЕ сгради.
Вярвам, че следващите висше образование имат елементарна представа от математика.
Сега.. тъй като някой ще каже, че защитавам лекето Дянков. Напротив. Кризата дойде от щатите а тамошните умове погледнаха на Изток и видяха как проспериращите нации се справиха с нея. Всички знаят, че подобен род кризи се преодоляват с ВЛАГАНЕ НА СРЕДСТВА в... ОБРАЗОВАНИЕ И КУЛТУРА. В България е обратното. Сефте - управляват ни малоумници.
НО !! Тъй като няма как да се върне социалистическият метод на управление на пазара, за това учреждения от най-висок ранг като СУ трябва да се съобразяват с правилата на пазарната икономика. А те сочат, че колкото и пари да получаваш е нефункционално да изхранваш 25-30 сгради за нуждите на 25 000 студента, когато можеш да изхранваш да речеме 10 сгради, от които 5 да бъдат ултра-модерни. Разбира се сметката може да бъде и още по потресаваща, но за да не ме попитат разни хора, аджеба, от де' имам подобни цифри няма да ви правя елементарна сметка колко пари влизат в касата на СУ от т.нар. студентски такси + тези на чуждестранните студенти /които хич не са малко/ + наемите от частниците, които стопанисват кафененца, мафененца, магазинчета и пр. в сгради на СУ + частта полагаща се на СУ от държавния бюджет + всичките дребни и не чак толкова дребни таксички /например академична справка на стойност 200 лева/, които влизат в хазничката на университета. И много други, разбира се. Някой трябва да се чукне по тиквата и да си каже... Год демнт ит, мада фака. Политиците ме лъжат, ама и ония се правят на болен здрав носи. Ами баста пичове...
Някой, впрочем има ли представа какво представлява гишето на прехваления Софийски Университет на изложения на чуждестранните университети в чужбина. Ако някой е виждал ще потвърди за каква пародия става дума. И изобщо СУ е много далече от това, което е бил някога, именно БЪЛГАРСКИЯТ ЕЛИТЕН УНИВЕРСИТЕТ, в който са идвали студенти от къде ли не, за да черпят знания и да правят наука.
Сега правилата са други, но проблема е, че хората остават същите.
А хранените от вас университети като НБУ и УНСС от много отдавна не са онези лицейчета, в които се прави нищо и се получава нещо. Там от много време има специалисти, които работят в определени специалности и развиват академичната среда така, че приоритетите на студентите да са над тези на архаичните схващания. И с годините разликата идва.