Просто преподавателите му са му преподали материя от преди 40 години. Разбира се, някой може да каже, че не съм прав и в неговата специалност не било така.
Напълно те подкрепям като потърпевш от това. Най-пресен пример с по-малка все пак, но въпреки това - налична остарялост е факта, че учебника ми по макро/микроикономика е издаден 1997 година и говори все още за паричната единица ЕКЮ. Е, втф? Учителят беше страхотен и се постара да навакса липсата, но това си остава, ебаси.

За НБУ имам известни резерви, макар и може би неоправдани, но съм директно на мнението, че всякакви надцаквания относно 'аз съм от едикой си университет и моят университет е по-добър от твоя' са безумни, глупави и тотално излишни.

Има и друг фактор, който е според мен прекалено големия брой университети, който трябва да се намали. Число <х> тясно специализирани университети в столицата, по-малък брой в по-големите градове и да речем по един в другите градове от топ 10 по население селища. Навързано с него е и схващането на всички (почти), че трябва задължително да се има висше образование.

България малко или много е аграрна страна и това не трябва да се пренебрегва. Може да се претендира, че сме много хай-лайф, защото едва ли не 80 % от населението има една забодена бакалавърска или магистърска диплома, обаче това не помага реално на пазар, в който в редица случаи работната ръка е непрофесионална и не подтиква развитието.

Мисля бях чел някъде, че частта, която се отделя на образованието е 1.5% като частица от националния бюджет, докато в нормалните страни е доста, доста повече *холандци май бяха обявили ръст в следващите 10 години с поне 5 % от бюджета НАД сегашното заделено (може да греша тук с процентите у нас и по света).

Качествената работна ръка е най-изгодната инвестиция. Но когато тя е прекалено много, се затруднява
1) финансирането й във ВУЗ-ове
2) реализацията на капацитета й след това, разводнен от нуждата образователната система да се справя по-безхаберно с кадрите поради огромната им численост

Просто ни трябват много, много по-малко висшисти РЕАЛНО.