- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- Училище и приятели
- Химия - помощ
8ми клас съм. Имам проблем с химията. Не я разбирам. То още от миналата година не разбрах "основите" на химията, че тая година неви задачи уравнения формули... Таа искам да ми обясните как се извършва изравняването? Например - Ca(OH)2 + HCl ---> CaCl2 + H2O
И ако може да ми обясните как става прехода.
(където има 2,3 означава, че е индекс)
Ca(OH)2 + 2HCl ---> CaCl2 + 2H2O
2Ca + O2 --> 2CaO
CaO + H2O --> Ca(OH)2 + Q
Ca(OH)2 + 2HCl ---> CaCl2 + 2H2O
Ca + 2HCl --> CaCl2 + H2
CaO + CO2 --> CaCO3
Помолих да ми се обяснят.така нищо не схващам
Изравянането: Трябва да имаш еднакъв брой атоми на веществото на входна и изходна позиция (демек между знака -->).
Прехода ти е дадено 1то вещество и се пита с какво вещество трябва да влезе в реакция, че да се получи веществото след знака "-->"
Първоначално написано от Cybershot
![]()
![]()
„Бизнесът е като карането на колело. Или продължаваш да се движиш или падаш.“ — Франк Лойд Райт
Ако може и на мен малко да помогнете? Имам три основи как да разбера коя е калциева??
Life is too precious to worry about stupid shit. So have fun, get drunk, fall in love, say what you wanna say and do what you want to do. Regret nothing and don't let people who don't matter, bring you down. :]
Хубаво ще е ако кажеш какво точно не разбираш. Ако не знаеш как се пишат формулите, еми то просто трябва да седнеш и да ги научиш![]()
Ca(OH)2 се доказва с CO2 при което се получава CaCO3(утайка) :Първоначално написано от blo0dc0untess
Ca(OH)2 + CO2 = CaCO3 + H2O
Много се дразня на елементи като теб, всъщност рег във форума си направих точно за един такъв като тебе ! Като нямаш какво да кажеш --> ЗАМЪЛЧИ!Първоначално написано от DREAM95
БЛАГОСЛОВЕНИ ДА СА ТЕЗИ, КОИТО НЯМАТ КАКВО ДА КАЖАТ И ВЪПРЕКИ ТОВА МЪЛЧАТ!
Просто искам да ми се обясни как става изравняването. За прехода знам че е дадено 1то вещество и се пита с какво вещество трябва да влезе в реакция, че да се получи веществото след знака "-->, но немога да разбера какво е веществото - например 2Ca + O2 --> 2CaO или Ca + 2HCl --> CaCl2 + H2 ... как се разбира кви букви треа да се напишат
Това не са просто букви...Започвай да учиш химията отначало, човек
Научаваш свойствата на основите/киселините. Така ще можеш да прецениш с какво може/ не може да взаимодейства дадено вещество.Първоначално написано от judje
Това не са буквиПървоначално написано от judje
![]()
Всяка хим. реакция е превръщане на веществата, а веществата се пишат с формули
Това дето ти писаха по горе че трябва да научиш за основите и киселините за да знаеш продукта -не е вярно.
2Ca + O2 --> 2CaO
Ca + 2HCl --> CaCl2 + H2
в случая това зависи от свойствата на IIA-група.
металите от там образуват оксиди който са основни оксиди.
Тогава вече знаеш защо 2Ca + O2 --> 2CaO.
В другото уравнене има метал от IIA + Киселина.
С киселините отделят водород. тогава получава Ca + 2HCl --> CaCl2 + H2
Като цяло общите свойства се определят от групата в която се намира елемента..като винаги има някои изключения
xKiFlA-
Ako nqmam tazi koqto iskam i men nqma da me ima NIKOI!