Добре. Ето какво.
Трябва да започнем с това какво е реформа, тъй като тук се среща очевидното непознаване на термина реформа. Защо се получава така ? Защото правителствата и политиците, говорещи за реформи не дават почти никакви сведения за това, аджеба, що е туй животно и защо ни е нужно.
Реформа е радикална промяна на статуквото. Сега, задавайки си трудния въпрос каква радикална промяна е наложителна в българското образование в главата на всеки един средноинтелигентен човек трябва да изникнат няколко неща. Първо - за коя част на образованието си говорим ? Второ - икономическа или практическа реформа е нужна или и двете и трето, пето, десето...
Обновяване и модернизиране на съществуващата система НЕ Е реформа. Реформа беше Сендовата система /по старите потребители тук знаят за какво говоря, аз не съм учил по нея, но../, за пример. Реформа ще е, ако българското средно образование придобие формата на американското такова. Т.Е. преминеме от средно-европейски и южно-европейски модел към северно-американски модел на средно образование. Даже по-нагоре имаше такива примери.
Истината, обаче, каква е. България, като държава съществувала в условията на тоталитаризъм и социализъм има много стабилно наследство оставено в образованието. Разбира се 20-те и кусур години преход успяха да разрушат това наследство /не забравяйте, че всяка тоталитарна нация залага изключително много на образованието/, да не говорим за модернизиране и пр. Настоящата ни образователна система, дори с последните направени промени от последните години е достатъчно добра и издръжлива. 2 курса на обучение в основното училище и 2 курса на обучение в средното училище /в зависимост от средното училище и неговата специалност/.
Нали разбирате, че когато говорим за хуманитарни гимназии е едно, а когато говорим за средни-специални училища е нещо съвсем различно. Лицейната форма на обучение /аз съм изкарал такава/ е подходяща система за хуманитарните училища. Давам пример на развитие.
1-4 клас елементарно основно образование /трябва да се има предвид, че голяма част от децата са завършили и предучилищни курсове в детските градини или извън тях/
4-7 клас основно профилирано образование
8-12 клас средно образование, където 8-10 клас общо средно образование и основи на профила и 10-12 клас - лицейно образование при хуманитарните гимназии и строто-специално при техникумите и средно-специалните училища.
Тази система показва своите плюсове /разбира се, че има и минуси/ години наред и реформа в нея НЕ СЕ НАЛАГА ! Налага се известна, да го кажем, полу-реформа във висшето образование, където автономията на университетите трябва да бъде доста по-голяма.
Тъй като повечето хора тук си мислят, че реформа е смяна на учебната програма. Съдържанието на Учебната програма се пише от специалистите на МОН, що се отнася до по-голямата част от ОУ-тата и СОУ-тата, като от тук нататък тази "препоръка" има различни тълкувания спрямо това какъв учебен план състави директорът. Аз в гимназията съм учил по програма със 7 часа литература седмично, 7 часа история, 5 часа философия, по 5 часа от 4 задължителни езика и по 3 часа общообразователни предмети до 10 клас.
Всичко това зависи от гимназията - каква е, нейните цели и дали е одобрен учебният ѝ план.