- Форум
- По малко от всичко
- Всичко тийн накуп
- Анимационното студио "Гибли" в София
Анимационното студио "Гибли" на гости
Японското студио за анимационни филми студио Гибли (Studio Ghibli) често се определя като японският еквивалент на Disney. Създадено през 1985 година от Хаяо Миядзаки и Исао Такахата, студио Гибли е най-активният проводник на т.нар. аниме - японският пример за анимационен филм.
Първото аниме, спечелило Оскар за най-добра анимационна лента, е проект именно на Гибли. Става дума за разкошната анимация „Отнесени от духовете", която се сдоби с уважението на филмовата академия през 2002 година.
От 1 май до 13 юни в кино Люмиер ще се проведе панорамата „В приказния свят на студио Гибли", по време на която ще могат да бъдат видяни на голям екран едни от най-добрите японски анимационни проекти.
Аниме-шедьовърът „Принцеса Мононоке", анимираната екранизация по едноименната книга на Урсула Ле Гуин „Приказки от Землемория", „Отнесени от духовете", „Моят съсед Тоторо" и ред други филми из студио Гибли ще бъдат показани на голям екран.
Японските анимации са изключително интересни не само във визуално отношения, но и на сюжетно ниво. Магическият елемент е основната съставка, към която се прибавят разностранните особености на японската култура и светоусещане. Не трябва да се оставя в полезрението и фактът, че студиото работи на базата на ръкотворчеството. Филмите се правят кадър по кадър, всеки от които е рисуван на ръка (метод, който Disney пренебрегва за сметка на технологизирането).
Панорамата официално стартира на 25 април с три заглавия: „Наусика от долината на вятъра", „Приказки от Землемория", „Подвижният замък на Хоул". Но ако си ги пропуснал имаш възможността да ги гледаш от 1-ви май в кино Люмиер. Относно програмата можеш да се информираш
Из.http://www.znam.li/Pages/Culture/Def...evntid=1392486
Когато научих днес така се зарадвах . Тези филми не са за изпускане повярвайте ! Който има време нека иде няма да съжалява
Шапкарю .....
Кажи ми , защо гарванът прилича на бюро ?
веднъж да съм на едно мнение с теб !!
Разбрах ,че ще се пускат по магазинната мрежа Колекция Гибли ,
което е страхотно !!! С българско и японско аудио на доста ниска цена 14 лв , ако някой знае точно кога ще почнат да ги продават нека сподели .
Защото държа да си купя поне 1-2 от филмите нищо че съм ги гледала ...
Шапкарю .....
Кажи ми , защо гарванът прилича на бюро ?
И аз чух за това преди около седмица, но за съжаление няма да мога да го посетя, въпреки че за мен това сигурно би било събитието на годината![]()
In the grace
Of this love
We rise in pain
And death is not far away
And soon we'll sleep
And never wake up again
Откакто гледах Howl's Moving Castle, не съм го изтрил, а това е над година и половина и още стои на компа. Много добра анимация, невероятна история.
Audio ergo sum
Еманацията на възвишеното в една култура, живяла столетия наред на изолиран остров насред Тихия океан.
Еноти се борят за територия, налагайки злонамерени строителни работници с гигантските си надуваеми тестиси... Гениално, както и да го гледаш.
А, също и летят с тестисите си.
Имат и хубави неща, обач', да. Принцеса Мононоке и Хаул'с Мувинг Кесъл са наистина добри, че ги споменавате, щото пак са болни, но са болни със стил някак...
активизъм/превенция; писане; музика
Сериозно по темата - анимето мен не ме кефи. Има нещо адски отблъскващо в персонажите или по-скоро в идеята на това как художникът-аниматор вижда композицията на обектите в равнината. Особено на човешките същества. Не обсъждам сценарии и тем подобни неща, които убягват на японците, но определено естетическите им виждания се разминават с тези на европейците.
Модата на анимето мисля, че отмина след като бе развенчан митът, че аниме-комиксите се рисуват в Япония![]()
Бягаш от себе си - бягаш цял живот.
Бавно превръщаш се - превръщаш се в робот.
Ментално деформиран - черупка без душа.
Животът си в клетка наричаш свобода.
Рисуваш картини с затворени очи.
Живееш своя свят с розови мечти
Ментално деформиран - черупка без душа
Измамната реалност те води в пропастта.
Студио Джибли правят в пъти по-добри анимации от сегашните американски лайна.За Принцеса Мононоке няма какво да говорим-пълна класика.Замъкът в Небето-няма такъв филм.Просто каквото докоснат Джибли,то се превръща в класика.Жалко,че не съм от София и не мога да ида.
http://www.teenproblem.net/f/viewtopic.php?t=220394
една велика тема
Боже,който си на небето,върни ни 2pac и си вземи Джъстин Бийбър!!!!
споделям мнението ти, но не напълноПървоначално написано от realantisocial
на мен анимето ми е анимация рисувана на ишлеме. и на мен са ми много противни сами те типажи...
имам "Принцеса Мононоке" на касета вкъщи.
помня как малоумният ми брат припадаше по филмчето и го беше разменил с тогавашен приятел за моята с "Цар Лъв", още не ми го побира умът. О.о
Не мога да бъда по-съгласна с тебПървоначално написано от DieselBlood
Адски много ме кефят аниметата, особено филмите на това студио :P ще го кажа като кифлите - УНИКАЛНИ СА
![]()
Гледала съм всичките филми на студио Ghibli без 1-2-3
И са адските
По цял ден мога само тях да гледам
Whisper of the heart е много хубав техен филм, както и Spirited away, който го споменаха по-горе... ииии Cat returns и естествено Holw's moving castle
![]()
Дори дават техни филмчета по ТВ 7 някой път... аа и забравих да кажа Kiki's delivery service
![]()
nigga stole my bike
Знаете ли къде, в кои магазини продават колекцията на Студио "Гибли"? Искам да си закупя всички филмчета, разбрах че са на промоция от по 9.99 лв., а не 17.00 лв. както ги пуснаха в началото.
Благодаря предварително.![]()
Очила-щори за най-върлите фенове!!
**Парти Shutter Shades** - само при мен.
Скайп: baywatch_24