- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- У дома
- Домашен любимец
Здравейте, преди 2 дена ми донесоха една костенурка.
Искам да попитам някой има ли или поне имал ли е за домашен любимец костенурка?
Имам няколко въпроса относно нея...![]()
Ето го и дзверчо - http://prikachi.com/images/329/2683329w.jpg![]()
Life's like a dick. It gets hard for no reason. :\
до къде стигнахте костенурки да отглеждате вкъщи![]()
остави я някъде в гората и където живее нз къде живее и не се занимавай с глупости![]()
xKiFlA-
Ako nqmam tazi koqto iskam i men nqma da me ima NIKOI!
Имам чувството, че следващия път ще кажеш "до къде стигнахте котки да отглеждате вкъщи"Първоначално написано от xKiFlA
Never Shout Never - The Past
"I've been smoking the green
Since i was merely fourteen
Just to find an escape from this town
That was so mean to me..."♥
Първоначално написано от xKiFlA
в гората ?!?! Виж кво,миличка..като не си наясно не пиши.. ;] .. съжалявам,че излязах от добрия тон ама таквиа хора много ме дразнят![]()
Zawistta gi nakara da me mrazqt,no dokato se celiha w men ne razbraxa kak samite te stanaha mishena (;
xKiFlA, айде не ми пиши в темата, `щото ще предприема строги мерки с/у теб.![]()
Като си тъпа, не знаеш нищо за животните и биологията, по-добре не пиши, малоумницо. Малки, тъпи пръдли не ми трябват в темата. Не ми се занимава да ти обяснявам, защото първо няма да обърнеш внимание на написаното и също така, защото си ми много под нивото, за да се занимавам с теб.
Една семейна приятелка попита дали искаме костенурка и майка ми се съгласи. Аз всъщност не исках костенурка, защото нямаме необходимите неща и условия за отглеждане на едно такова животно, пък и + това не знаехме нищо за отглеждането им. Брат ми гледаше риби и имаме аквариум, но е много малък.. Казах на майка ми, че на костенурката й трябва повече пространство и пътечка, по която да се изкачва до мястото, където ще се пече. Трябва също така и лампа, но тя естествено не знаеше... Не знам тази жена как я е гледала тази костенурка.. Само знам, че я е хранела с котешки гранули - WTF?!.. Чак след като ни я донесоха питам майка си: - Мамо, знаеш ли как се гледа това животно?
- Не, не знам.
- Еми, тогава за какво го иска?![]()
Добре бе, според мен трябваше първо да се поинтересува и чак тогава да каже - Да, искам костенурка.![]()
Естествено сега АЗ трябваше да се поинтересувам и да науча всичко, АЗ да й сменям водата.. Общо взето само АЗ да се грижа за нея.. дори в моята стая я сложиха.Както и да е..
Сега изниква един доста сериозен въпрос в главата ми:
От както са ни я донесли НИЩО не е хапнала.. Какво ли не й давах - скариди, гранулки (не котешки), храна за черния дроб.. дори опитах с котешки гранули (понеже мислех, че може да яде само такова), но уви НЕ яде..Знам, че все още се приспособява и не ни познава, но ако продължава така... може да умре?! Не знам.. давайте съвети какво да направя, че да започне да си яде храната.
Имам и още въпроси, но ще ги задам, след като има в темата ми компетентен човек по въпроса т.е., такъв който има костенурка или е отглеждал преди... Моля ви се, защото съм наистина притеснена.![]()
Аре бе хора, моля ви се, никой ли няма костенурка?!![]()
Мисля да й дам прясно месо или риба.. ама след 1 ден да кажем, като поогладнее![]()
![]()
![]()
Нямам костенурка, ама веднъж гледах на братовчед ми костенурката един месец, докато го нямаше
Значи, очевидно тва е червенобуза костенурка. Има такива аквариуми или тетариуми всъщност за костенурки. Тр да има вода ест и камъчета от единия край, в/у които да може да се качва да си почива като не й се плува.
Той ми даде една суха храна като за рибки на фирмата SERA, която беше за костенурки и ства я хранех.
При мене нямаше лампа, щото за малко я гледах, но при него си имаше над камъчетата, на които почиваше лампа, под която да се пече
Дано да съм ти била от полза, ако не, мисля че поне за храната можеш да попиташ в някой зоомагазин, успех!![]()
Мда, тези неща са ми ясни. Мерси все пак, че отдели време и нерви.![]()
Аз имам 2 червенобузи костенурки вече 2ра година ги гледам и не се оплакват от нищо![]()
![]()
![]()
Кога ги взе? Колко големи бяха? Лесно ли се приспособиха? Свикнаха ли бързо с теб и имаше ли проблеми с храненето? В какво ги гледаш? Какви условия си им поднесла? С какво ги храниш?....Първоначално написано от tuff
![]()
Имам костенурка от близо 7 години.До преди 4 години я хранех с специални гранули,докато някой не ми беше казал да пробвам с месо.Бях любопитна и й нарязах на много малки и тънки парченца кранвирш и го изяде.![]()
Колкото до това,че не се храни поне моята костенурка зимата не яде НИЩО.През пролетта,лятото и есента си изяда всичко,но застуди ли се започва да гладува.
Само слабите се стремят към порядък. Силните владеят хаоса.
струва ми се че проблема е по-скоро в средата (ако наистина има не6то а не е просто от времето).
сложи дзвера някъде където да си има и да плува и да почива и да се пече. дай му малко време да свикне че може да е в културен шок и ако от това нищо не става сигурно е просто сезона такъв че да не иска да папа
Извинявам се за спама:НИКОЙ да не слуша кифлата,всички разбрахме,че е депресиращо проста и най-много да ти даде някой съвет как да я умориш по-бързо тая костенурка....![]()
Ох, мерси.. олекна ми малко.. ще я поизчакам още малко и ще видя дали ще иска да хапне месце.![]()
Няма смисъл да ти изписвам романи просто влез тук и чети мисля че има доста полезна информацияа и чичо Гугъл знае всичко
![]()
Дам аз имах преди година.Много си я обичах,кръстих я Вихър!!! Но явно е била доста стара и почина.Много плаках за нея и никога няма да я забравя![]()
Който се смее над белега,не познава какво е рана!Уилям Шекспир
Burn94 аз съм прочела всичко за костенурката..от най-различни сайтове... Ти явно не разбра за какво съм пуснала темата. Аре със здраве!![]()
Хора, днес й дадох саламче и хапна малко![]()
![]()
Другиден ще й взема кренвирш
![]()
![]()
Еми аз преди имах костенурка, но бях на 12 години ие не помня какво съм и давал, но помня че сестра ми и даваше някакви гранули, нещо такова..
Това може да ти помогне http://www.bgvet.org/animals/pets/ex...turtlefeed.php
или отиди в някой зоомагазин.. и попитай за такива работи винаги ще ти отговорят.![]()
Вафла..
spored men trqbva da popitash veterinar s kakvo da q hranish i ako ne zapochne da qde kakvoto toi e kazal 4e trqbva da q zavedesh pri nego uspeh![]()
Червенобузите, наречени още червеноухи костенурки, са несъмненно най-популярните влечуги сред любителите. Тези чаровни и изключително интересни животни обитават блатата и бавнотечащите реки глачно в Южните и Югоизточните части на САЩ.
Малките животинчета, развъдени във ферми в големи количества, се продават на доста ниски цени в зоомагазините, което кара не малко хора да ги купуват импулсивно, незнаейки с какво се захващат. Това определено не са животни за всеки – изискват много грижи и внимание и при добро гледане живеят много дълго (до 100 години!)
За съжаление, обаче, продавачите в зоомагазините рядко се интересуват какво продават и често дават неверни (направо вредни) съвети за отглеждането на бедната животинка, която за тях е просто “стока”. Също така в зоомагазините могат да се намерят много храни за костенурки, които търговецът ще ви увери са “най-добрата основна храна”, но всъщност са боклуци с почти никаква хранителна стойност и могат
само да навредят на костенурката. Покрай бизнесът с малките сладки костенурчета процъфтява и търговията с кичозни, напълно неподходящи за целта пластмасови аква-терариумчета (с палмички и други джунджурии), които са неподходящи за необходимото за всеки терариум за костенурки оборудване – нагревател, термометър, филтър, лампа… Съветът към всеки, които е решил да се сдобие с водна костенурка е добре да обмисли дали това за него е най-подходящият домашен любимец, а именно защото:
- Растат бързо (противно на твърденията на някои търговци че това са мини-костенурки) и за 1-2 години многократно увеличават размерите си, като женските достигат до 30 см, а мъжките до 20 см. Поради това трябва да сте подготвени да им осигурите достатъчно голям аква-терариум, с оптимални размери 120х50х50 см за 2-3 костенурки. Могат да се отглеждат и в по-малки терариуми, но така най-малкото няма да се чувстват добре, а пренаселеността може да доведе до стрес с всичките му последствия. При нарастването на черупката от нея се отлепват най-горният пласт плочки. Костенурките сменят кожата си подобно на гущерите – на белезникави “парцали” които падат във водата.
- Много цапат водата – дори и костенурките да бъдат хранени извън терариума водата им бързо заприличва на блато. Това при малките костенурчета не е проблем защото водата им може често да бъде сменяна, но за големия аква-терариум на вече порасналите костенурки трябва непременно да се снабдите с мощен филтър-помпа за аквариум, които да се почиства често, а освен това 1/3 от водата се сменя веднъж на 1-2 седмици.
- Трябва да се хранят разнообразно и пълноценно – това е жизнено важно условие. Вярно, че е по-лесно да им хвърляте по няколко скариди от зоомагазина дневно, но това е изключително неправилно и често води до заболявания, а в последствие и до смърт на бедните животни. Храната на малките животни се дава на няколко пъти (2-3) през деня, докато възрастните животни се хранят през 1-2 дена. На българският пазар се намират и качествени вносни храни, специално за костенурки, но те не са по джоба на всеки и също така не бива да са основното меню на костенурката. За успешното отглеждане на здрави и щастливи водни костенурки разнообразното хранене играе основна роля. Освен това за младите животни и снасящите женски много важно е към храната да се добавя калций и Витамин D3. На пазара се намират калциеви добавки с Витамин D3 специално за влечуги, но при липса на такива можете и да използвате ситно смляни черупки от яйца (в никакъв случаи калций за хора!). На малките костенурчета калций към храната се добавя 2 пъти седмично, а на възрастните животни - веднъж на 1-2 седмици. Могат да бъдат добавяни и витамини към храната, но това при едно разнообразно ханене не е непременно необходимо.
Въпреки че са хищници, една част от менюто на водните костенурки трябва да е с растителен произход – листата от глухарче са най-добри в случая заради идеалното съотношение калций/фосфор. Както и при игуаните спанак не бива да се дава за храна заради високото съдържание на една вредна киселина, възпрепятстващата калцирането на костите.
Освен глухарче костенурките ядат най-различни плодове и зеленчуци, водораслите в аквариума и листата на някои неотровни стайни растения – например широко разпространената висяща Традесцантия, която ако не бъде изядена веднага пуска корени във водата и става красива декорация, служеща за “салата”. Това е особено удобно за зимата, когато няма листа от глухарче, а салатите са с ниска хранителна стойност.
Но както вече споменахме водните костенурки са хищници-ловци. Огромно удоволствие им доставя да преследват и ловят жива плячка. Това за малките костенурчета най-често са различните живи храни за рибки – ларви на комари, солнични рачета – артемия (прецедени от солената вода, в която се продават!) и червейчета Тубифекс. Последните трябва да се избягват, защото се събират от изключително замърсени водоеми и могат да пренасят болести. Преди да се дава за храна Тубифексът трябва много добре да се измие на студена течаща вода. Освен това малките костенурчета с голям апетит ядат живи сладководни скариди – мамарци (от рибарски магазин за стръв или събрани под камъните в някоя река), живи щурци (продават се за храна на някои влечуги и паяци), други насекоми, малки рибки с подходящи размери (някоя друга излишна гупа от аквариума) и др. Както вече споменахме гамарусът – или така наречените сушени скариди и други сухи евтини храни “специално за костенурки” са не само неподходящи, но и вредни и трябва да се избягват. На костенурчетата могат също да се дават: жълтък от сварено яйце, малки парченца месо и риба и добре накисната котешка или кучешка суха храна. Месото трябва да не е тлъсто и да е почистено от жили и кости и не трябва да бъде основна храна тъй като съдържа много фосфор. Освен върху парченца риба или месо калциевите или витаминозните добавки могат да бъдат добавяни в малко хладка вода, в която се накисва суха котешка храна. Трябва, обаче, да се внимава със сухите котешки и кучешки храни тъй като, ако бъдат погълнати преди предварително добре да се накиснат във вода могат да се разширят в стомаха на костенурката и това да доведе до фатални последствия.
Големите костенурки е най-добре да бъдат хранени извън аква-терариума, защото иначе много цапат водата – в леген например. За тях също важи правилото за възможно най-разнообразна диета. Възрастните могат да се хранят с живи и рибки (за стръв от рибарския магазин); прясна цаца (несолена) – от костите в рибата животните си набавят необходимият калции, а от месото важните мастноразтворими Вит А и Вит Д; парчета нетлъсто месо и черен дроб; живи дъждовни червеи и голи охлюви, живи щурци и други насекоми, а също така и най-различни плодове и зеленчуци.
Терариумът на костенурките трябва да е достатъчно обширен, а по-голямата част да е заета от вода – минимум толкова дълбока колкото 2 пъти дължината на най-голямата костенурка. Не е вярно, че малките костенурки трябва да се отглеждат на плитко, за да не се удавят – това важи само за първите дни след излюпването им. В аквариума задължително трябва да има суша – платформа за печене “на слънце” малко над водата, до която води полегата стълбичка. За възрастните костенурки, които вече снасят (на 4-5 години) сушата трябва да е дълбока около 20 см ваничка, пълна с пясък, защото ако няма къде да снесат яйцата си женските понякога ги задържат в себе си , което е много опасно. Над платформата за печене на около 30-40 см трябва да има монтирана насочваща крушка (от тези с посребрена основа, които светят в една точка и топлят повече от обикновените) с мощност 40-60 W, така че температурата непосредствено под крушката да е 35-40°С. Температурата на водата се поддържа с помощта на нагревател за аквариум – за малките не по-ниска от 25-28°С, защото иначе те спират да се хранят и стават податливи на болести. Оптималната температура за възрастните костенурки е 18-22°С, но тя не е от такова значение, както при малките, стига да им е осигурена лампа за печене (все пак не по-ниска от 17°С, защото спират да се хранят). Порасналите здрави костенурки могат да се отглеждат в малки водни басейни на открито през лятото (обезопасени против бягство), а някои могат да се аклиматизират и да презимуват на открито, но това не е за препоръчване, тъй като е рисковано. В природата червенобузите костенурки спят зимен сън от Декември до Февруари, но това в плен рядко е необходимо – популацията във Флорида, например, където температурите са високи не спи зимен сън. За големите, добре хранени костенурки една зимна почивка на 10-15°С и светлина 6 часа дневно оказва благоприатно влияние върху
размножаването. Надявам се това да ви стига.Размножавал съм ги,ама това по-нататък ще пиша.
Здравейтеможе ли някой да ми каже колко струват видовете животни .. лъв..тигър..слон..маймуна..и т.н. от всеки вид благодаря ви !