Предварително ще кажа, че ми е дългичко мнението, но не се плаши! Препоръчвам да вземеш един лист и да пишеш примерите, които аз съм писала, защото нагледно е по-разбираемо.
Не си виновна, че имаш калпав учител и не е обяснил както трябва. Нещата са прости и само трябва да го разбереш веднъж.
Струва ми се, че това, което не си разбрала, е какво означават коефициенти и индекси.
Индекс е малкото число след елемента в уравнението (двойката след H в H2O) и означава броя на атомите в молекулата (H2O е молекулата на водата, индекса след H ти показва, че в тази молекула има 2 атома водород). Когато има един атом от нещо в молекулата, индекс не се пише и се изпуска (примерно кислорода в H2O, или пък калция в Ca(OH)2 ).
Ето ти схемичка, за да видиш как изглежда:
Коефициент е голямото число пред съединението и означава броя на молекулите. Отново когато няма никакъв коефициент, значи молекулата е една, ако имаш коефициент 3, значи молекулите са 3, и т.н.
Да кажем имаш 3H2O, ще изглежда така:
Но ето една уловка: За да преброиш атомите на водорода/кислорода в молекулата на водата, трябва да умножиш индекса му по коефициента. Т.е. в 3H2O за броя на водородните атоми, умножаваш 3 x 2 = 6, а за броя на кислородните атоми: 3 x 1 = 3
Преброй ги сама на схемичката и ще видиш, че са толкова.
При изравняването целта ти е атомите от всичко да са равни от двете страни на уравнението.