.
Отговор в тема
Резултати от 1 до 19 от общо 19
    Супер фен Аватара на spopi

Изравняване на уравнение

Имам проблем по химия и не мога да изравнявам уравнения.Може ли да ми помогнете.Ако може да обясните как става.
    Не мога да дам пример с някое уравнение по него да обясните че не знам как се правят малките числа.
    Моля за помощ.

Голям фен Аватара на Pa3yMeH
    Град
    Varna
    Добра ли си по математика ? Не че трябва да си някъв гений де, колкото да знаеш НОK на числата
    Пример. Уравнението е Na2O + H2O -> NaOH. За да е правилно уравнението, атомите на натрия/кислорода/водорода трябва да са един и същ брой и от двете страни. Очевидно тук не е така. Тръгваме от натрия (няма определена зависимост, ти си избираш). От лявата страна са 2 атома, а от дясната един. Пред съединението от дясната страна пишеш 2, за да изравниш атомите. От там нататък проверяваш атомите на другите химични елементи. Атомите на кислорода и водорода са един и същ брой. Следователно в конкретния случай само с една 2 всичко е точно. Накрая уравнението изглежда така : Na2O + H2O --> 2NaOH.
    Надявам се да си ме разбрал/а и да съм помогнал

П.С. В някои случаи ще ти се налага да триеш числата, които първоначално си написал/а за да ти се получат другите атоми.

Мега фен Аватара на chemist9009
    Град
    Столичная
    ~Как се изравняват уравнения?~
    Ами просто гледаш броя на атомите на всички химични елементи и от двете страни на уравнението да е равен...ако има индекс след знака на химичния елемент той означава колко атома от него има и чрез добавяне на коефициент пред съединението или елемента се изравняват...примерно...
    N2 + 3H2 = 2NH3
    При изравняването на по-дълги уравнения каквото е това:
    KMnO4 + FeSO4 + H2SO4 = K2SO4 + MnSO4 + Fe2(SO4)3 + H2O
    се използва метода за електронния баланс
    Първо се определя окислителя и редуктора в уравнението.Съответно затова уравнение окислител е Mn,а Fe е редуктор
    Второ се определя преноса на електрони
    Трето търси се НОК на приетите и отдадените електрони
    Четвърто се поставя коефициентите пред окислителя и редуктора,получени от НОК като допълнителни множители
    Пето се изравняват останалите участващи елементи като се завършва с кислорода и водорода ако участват...И се прави проверка на материалния баланс
    (1 и 2)окислител:Mn7+ + 5е --> Mn2+
    редуктор:2Fe2+ - 2е --> 2Fe3+
    (3)НОК=10
    (4)пред Мn се поставя 2,пред Fe се поставя 5
    2KMnO4 + 10FeSO4 + H2SO4 = K2SO4 + 2MnSO4 +5Fe2(SO4)3 + H2O
    (5)Изравняване на останалите елементи и проверка
    2KMnO4 + 10FeSO4 + 8H2SO4 = K2SO4 + 2MnSO4 + 5Fe2(SO4)3 + 8H2O

Град
    Varna
    Е, личи си разликата между седмокласник и химичен инженер

Pa3yMeH, поне на мен успя да ми помогнеш. От chemist9009 нищо не разбрах, понеже още не сме го учили.. Ама поне адмирации, че го знаеш добре.
    Та Разумния, можеш ли да ми обясниш ето тези примери?
    2NaOH+CO2 -> Na2CO3+H2O
    Na+2H2O -> 2NaOH+H2
    Вече са решени, но ако може да ми обясниш. Мисля, че също би бил полезен и на spopi.

Град
    Varna
    NaOH + CO2 --> Na2CO3 + H2O

Това е уравнението преди да се изравни. Почваме да броим атомите на натрия. От лявата страна е един, а от втората 2. Следователно ще умножим съединението, което има само един по две (логично е ). После броим кислорода. След изравняването от лявата страна са 4 атома (събират се от двете съединения), от дясната също. Продължаваме с водорода. И от двете страни са по два (след изравняването). Остана само въглерода. От лявата един, от дясната също. Тоест нямаме нужда от повече умножения И крайния вид на уравнението е :
    2NaOH + CO2 --> Na2CO3 + H2O.

EDIT :

Na + H2O --> NaOH + H2

Нека да преброим атомите на натрия. Еднакъв брой и от двете страни. Можем да продължим към водорода От една страна са 2, а от другата 3. Най-лесно е да удвоим водата и натриевата основа (NaOH). Но тогава от дясната страна атомите на натрия са 2, а от лявата - 1. Следователно удвояваме и Na. Досега сме изравнили броя на натрия и водорода. Остава кислорода. И от двете страни са по 1 атом. Тоест всичко е точно. Окончателния вид е :
    2Na + 2H2O --> 2NaOH + H2

Хубаво е да се гледа окончателния вид докато четете обяснението, така няма да се обърквате.

Надявам се всички, които са го прочели да го разберат. Извинявам се за повторенията и сигурно граматичните грешки, които съм допуснал

Супер фен Аватара на fuckme
    уравненията са адски скапани, а ще имаме контролноооо
    And man you'll never know, whats inside my electronic brain.

^лесни са,стига да знаеш какво да гледаш т.е атомите от двете страни
    А и според мен ако не ги научиш в седми клас,по нататъка ти става трудно

Град
    Varna
    Споко де, едва ли ще е Epic Fail. Да не мислиш, че аз знам уравнения ? Аз всичко запомням, освен уравненията Някой ден трябва да седна да ги науча

Цитирай Първоначално написано от Pa3yMeH
    NaOH + CO2 --> Na2CO3 + H2O

Това е уравнението преди да се изравни. Почваме да броим атомите на натрия. От лявата страна е един, а от втората 2. Следователно ще умножим съединението, което има само един по две (логично е ). После броим кислорода. След изравняването от лявата страна са 4 атома (събират се от двете съединения), от дясната също. Продължаваме с водорода. И от двете страни са по два (след изравняването). Остана само въглерода. От лявата един, от дясната също. Тоест нямаме нужда от повече умножения И крайния вид на уравнението е :
    2NaOH + CO2 --> Na2CO3 + H2O.
    Знам, че съм тъпа ама ще е добре и това да ми обясниш.
    1) А как да знам как да го изравня, че и от двете страни да са 4 атома кислород? Доколкото разбирам аз от лявата страна са 3, а от дясната 4.
    2) Водорода - от лявата страна как разбра, че водородният атом е един?

Na + H2O --> NaOH + H2

Нека да преброим атомите на натрия. Еднакъв брой и от двете страни. Можем да продължим към водорода От една страна са 2, а от другата 3. Най-лесно е да удвоим водата и натриевата основа (NaOH). Но тогава от дясната страна атомите на натрия са 2, а от лявата - 1. Следователно удвояваме и Na. Досега сме изравнили броя на натрия и водорода. Остава кислорода. И от двете страни са по 1 атом. Тоест всичко е точно. Окончателния вид е :
    2Na + 2H2O --> 2NaOH + H2
    1) Как атомите на натрия стават 2?

Ох, кво да се прави, като не разбирам. Сори, че те занимавам.

Супер фен
    Оххх, малей !
    NaOH:
    1 атом натрий
    1атом кислород
    1атом водород
    как разбрах?
    Гледаш името на елемента и дали около него има индекси(на прост език цифрички).
    ако беше 2NaOH значи имаме от всичко по 2 пъти:
    2 атома натрий
    2 атома кислород
    2 атома водород

Ако имаме H2O:
    2 атома водород (защото след водорода има 2)
    1 атом кислород

Ca(OH)2
    тази 2ка накрая е само за хидроксилната група (демек за тва в скобите важи OH)
    и тука имаме:
    1 атом калций
    2 атома кислород
    2 атома водород

При изравняването, трябва да имаш еднакъв брой атоми от лявата страна и дясната страна на уравнението ( знака "-->" разделя уравнението на дясна и лява част)
    При изравняването имаш право да слагаш цифри ПРЕД СЪЕДИНЕНИЯТА САМО.
    Примерно можеш да сложиш 2NaOH, но НЕ и Na(OH)2

Ето някой пример:

O2+2H2 --> 2H2O
    Елементите кислород и водород са под вид на молекули, за това са с индекс 2 (вървят като 2 близнака, така ще си го представяш)

Супер фен Аватара на WaterLilly
    Предварително ще кажа, че ми е дългичко мнението, но не се плаши! Препоръчвам да вземеш един лист и да пишеш примерите, които аз съм писала, защото нагледно е по-разбираемо.
    Не си виновна, че имаш калпав учител и не е обяснил както трябва. Нещата са прости и само трябва да го разбереш веднъж.

Струва ми се, че това, което не си разбрала, е какво означават коефициенти и индекси.

Индекс е малкото число след елемента в уравнението (двойката след H в H2O) и означава броя на атомите в молекулата (H2O е молекулата на водата, индекса след H ти показва, че в тази молекула има 2 атома водород). Когато има един атом от нещо в молекулата, индекс не се пише и се изпуска (примерно кислорода в H2O, или пък калция в Ca(OH)2 ).
    Ето ти схемичка, за да видиш как изглежда:

Коефициент е голямото число пред съединението и означава броя на молекулите. Отново когато няма никакъв коефициент, значи молекулата е една, ако имаш коефициент 3, значи молекулите са 3, и т.н.
    Да кажем имаш 3H2O, ще изглежда така:

Но ето една уловка:
    За да преброиш атомите на водорода/кислорода в молекулата на водата, трябва да умножиш индекса му по коефициента. Т.е. в 3H2O за броя на водородните атоми, умножаваш 3 x 2 = 6, а за броя на кислородните атоми: 3 x 1 = 3
    Преброй ги сама на схемичката и ще видиш, че са толкова.

При изравняването целта ти е атомите от всичко да са равни от двете страни на уравнението.

Супер фен Аватара на spopi
    Мерси

Град
    Varna
    Браво WaterLilly, аз определено това нямаше да го направя D: Btw нз дали определението калпав не се отнасяше и за мен

@CookieMonster : Изрично казах да се следят и двете уравнения. Удвояваме водата го казах да не стават прекалено много повторения и означава, че му слагаме коефициент 2

Супер фен Аватара на WaterLilly
    Браво WaterLilly, аз определено това нямаше да го направя D: Btw нз дали определението калпав не се отнасяше и за мен
    Нее, говорех за учителя й в училище. Аз това мога да го обясня както трябва, защото на мен ми е обяснено ясно и съм го разбрала. Само благодарение на учителя ми е.

Град
    Varna
    Е тоя и моя учител е добър, и аз го разбрах, но ме домързя

Град
    Плевен
    Ами без значение какъв тип е уравнение за изравняване.. важи правило за всички. При химичните реакции елементите се запазват, от това следва че и атомите се запазват. А щом се запазват атомите значи се запазва и броя им. Променят се само веществата в които участват. И без значение различните методи за изравняване..при всички водят до едно и също.

При по дълги уравнения с промяна в степента на окисление по електронния баланс трябва да се запази в края на уравнението..

ох1 <-->+ n1e --> red1
    red2 <--> - n2e--> ox2

от една страна окислитела приема n1 електрона от редуктора
    в същото време се отдава различен брой електрони от тези на n1e- /n2e-/
    за това прави се НОК на приетите и отдадени електрони (n1e- и n2e-)
    после делиш НОК на множителите му
    поставят се множителите като коефициенти пред редуктора и окислителя.
    изравняваш останалата част от уравнението.

-Друг начин за изравняване, е начина с система уравнение който аз използвам .
    Например уравнеието Al4C3 + H2O --> Al(OH)3 + CH4

1,поставяш пред всяко вещество коефициентите като букви:
    aAl4C3 + b H2O --> cAl(OH)3 + dCH4

2,съставяш система уравниния (за всеки елемент )
    Al: 4a=c
    C: 3a= d
    H: 2b = 3c + 4d
    O: b= 3c

3. решаваш системата при най ниска стойност на един от коефициентите и получаваш

a=1
    b=12
    c=4
    d=3

Al4C3 + 12H2O --> 4Al(OH)3 + 3CH4 :P

Мега фен Аватара на chemist9009
    Град
    Столичная
    Има и друг метод за изравняване на уравнения от горе посочените нарича се метод на полуреакциите.Например за уравнението:
    KMnO4 + HCl = Cl2 + MnCl2 + KCl + H2O
    1.Написват се уравненията на полуреакции на редуктора и окислителя:
    MnO4(-) + 8H(+) +5e(-) = Mn(+2) + 4H2O
    2Cl(-) = Cl2 +2e(-)
    2.Съставяне на йонно-електронна схема:
    2Cl(-) = Cl2 +2e(-)
    Изравняване на броя на приетите и отдадените електрони.За този пример това са коефициентите 5 и 2.
    Сумиране на двете реакции:
    +
    2Cl(-) = Cl2 +2e(-)
    Σ = 2MnO4(-) + 16H(+) +10e(-) + 10Cl(-) = 2Mn(+2) + 8H2O + 5Cl2 + 10e(-)
    След съкращаване на еднакви членове на уравнението се получава
    2MnO4(-) + 16H(+) + 10Cl(-) = 2Mn(+2) + 8H2O + 5Cl2
    Това уравнение показва,че 2 молекули KMnO4 окисляват 10 молекули HCl при което се получават 5 молекули Cl2 освен това 6 молекули HCl (без да участват в ОРП)се изразходват за получаване на MnCl2 и KCl.
    3.Записване на резултата:
    2KMnO4 + 16HCl = 5Cl2 + 2MnCl2 + 2KCl + 8H2O

~Как се изравняват уравнения?~
    Ами просто гледаш броя на атомите на всички химични елементи и от двете страни на уравнението да е равен...ако има индекс след знака на химичния елемент той означава колко атома от него има и чрез добавяне на коефициент пред съединението или елемента се изравняват...примерно...
    N2 + 3H2 = 2NH3
    При изравняването на по-дълги уравнения каквото е това:
    KMnO4 + FeSO4 + H2SO4 = K2SO4 + MnSO4 + Fe2(SO4)3 + H2O
    се използва метода за електронния баланс
    Първо се определя окислителя и редуктора в уравнението.Съответно затова уравнение окислител е Mn,а Fe е редуктор
    Второ се определя преноса на електрони
    Трето търси се НОК на приетите и отдадените електрони
    Четвърто се поставя коефициентите пред окислителя и редуктора,получени от НОК като допълнителни множители
    Пето се изравняват останалите участващи елементи като се завършва с кислорода и водорода ако участват...И се прави проверка на материалния баланс
    (1 и 2)окислител:Mn7+ + 5е --> Mn2+
    редуктор:2Fe2+ - 2е --> 2Fe3+
    (3)НОК=10
    (4)пред Мn се поставя 2,пред Fe се поставя 5
    2KMnO4 + 10FeSO4 + H2SO4 = K2SO4 + 2MnSO4 +5Fe2(SO4)3 + H2O
    (5)Изравняване на останалите елементи и проверка
    2KMnO4 + 10FeSO4 + 8H2SO4 = K2SO4 + 2MnSO4 + 5Fe2(SO4)3 + 8H2O

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си