.
Отговор в тема
Резултати от 1 до 4 от общо 4

Химия! ПОМОЩ!

Моля помогнете за следните задачи по химия върху химично равновесие.

зад.1
    Разтворите на веществата са оцветени съответно FeCl3 - жълт, KCNS- безцветен, Fe(CNS)3 - червен, KCl - безцветен.
    Системата FeCl3 + 3KCNS -> Fe(CNS)3 + 3KCl
    <- има червен цвят. Как ще обясните факта,че при прибавяне на FeCl3, цветът на реакционната система става по-наситено червен, а при прибавяне на Fe(CNS)3 - избледнява?

зад.2
    Какви промени ще настъпят с химичното равновесие при повишаване на налягането два пъти в следните хомогенни равновесни системи:

а) 2SO2 + O2 -> 2SO3
    <-

b) H2 + I2 -> 2 HI
    <-

c) N2O4 -> 2NO2
    <-

Ако някой може да ги реши ще съм му много благодарна, благодаря предварително.

Мега фен Аватара на chemist9009
    Град
    Столичная

Re: Химия! ПОМОЩ!

зад.1
    При прибавяне на FeCl3, цветът на реакционната система става по-наситено червен,защото кoнцентрацията на FeCl3 се повишава и химичното равновесие се измества надясно,а при прибавяне на Fe(CNS)3 избледнява защото концентрацията на прибавения продукт нараства и равновесието се измества наляво т.е. към изходните вещества
    зад.2
    Какви промени ще настъпят с химичното равновесие при повишаване на налягането два пъти в следните хомогенни равновесни системи:

При повишаване на налягането,обемът на системата намалява(по закон на Бойл-Мариот pV=const).Следователно за процесите:
    а) 2SO2 + O2 <-> 2SO3
    при повишаване на налягането равновесието ще се измести по посока на намаляване броя на моловете т.е. обема на системата.В случая към правата реакция

b) H2 + I2 <-> 2 HI
    при повишаването на налягането равновесието няма да се промени тъй като обемът на реакционната смес не се променя

c) N2O4 <-> 2NO2
    при повишаване на налягането равновесието ще се измести наляво т.е. към N2O4 причината е,че в тази посока намалява обема на системата.

Изменението на обема с повишаване на налягането може да се изрази и по този начин:

Ако има нещо неясно питай

БЛАГОДАРЯЯ! Наистина много ми помогна! Безкрайно съм ти благодарна!!! )))

Мега фен Аватара на chemist9009
    Град
    Столичная
    Цитирай Първоначално написано от sweetteen
    БЛАГОДАРЯЯ! Наистина много ми помогна! Безкрайно съм ти благодарна!!! )))
    Ако има други задачи или нещо неясно можеш да пишеш ЛС.Готов съм да помагам

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си