.
Отговор в тема
Резултати от 1 до 15 от общо 15
    Голям фен Аватара на Hopegiver

Приемни изпити по музика

А здравейте ,
    Искам да се поинтересувам има ли кандидат-студенти или студенти по специалност музика и по конкретно (не знам как се казва :д )
    Инстроментални изпълнители да го нарека :Д

Понеже се готвя за подобен изпит ми е интересно с какви песни сте се представяли или ще се представите на него. Пък и не е лошо да си имаме приказка :д така да се каже.
    Hopegiver IS NOT Hopekiller

iveetyy

Feel your every heartbeat
    Feel you on these empty nights
    Calm the ache, stop the shakes
    You clear my mind
    You're my escape ...

Мега фен Аватара на machoka
    'начи, първо се наУчи как се пише инстрУмент - инстрУментален, а после можем да поговорим малко и за теория.

Плюс това Уточни къде точно искаш да кандидатстваш, защото в Консерваторията са едни изпитите, в сУ са дрУги и т.н.

Специалност 'музика' няма. Хем за инстрУментални изпълнители говориш, хем за песни.. последно вокално или инстрУментално ще го караш?

Мерси за едита , претупвам си коментарите.
    Никъде не съм казвал, че ще пея, песните също така се и свирят (макар, че по-правилно щеше да прозвучи с пиеси).
    По специално ме интересуваше как стоят нещата за СУ и НБУ,
    но и за консерваторята ако някои спомене нещо няма да е излишно.

За специалността май си прав просто
    в сайтовете на Университетите всичко като свирене, пеене и т.н е обобщено под това име.
    По-подробно се занимавам с китара, ако има значение де ;д

iveetyy

You clear my mind
    You're my escape ...

Мега фен Аватара на Ewok
    Град
    The Moon of Endor
    В консерваторията е трудно да се влезе, ако не си бил в музикалното или нямаш възки.
    Всеки ден ми е екзистенциална криза.

Цитирай Първоначално написано от Ewok
    В консерваторията е трудно да се влезе, ако не си бил в музикалното или нямаш възки.
    Да това ми е ясно, понякога опимизмът ми обаче избива на наивност ;д

iveetyy

You clear my mind
    You're my escape ...

Извинявам се, аз все още не мога да разбера какво точно искаш да учиш с музиката..

до колкото разбирам искаш да свириш песни на китарата си? По принцип това не се учи във ВУЗ с музикалната специалност, а на селски вечеринки.

Като висше можеш да кандидатстваш:

'класическа китара' - това те прави инструменталист, т.е. изпълнител на 'класическа' т.нар. музика в/у класическа-акустична китара (на твой език - ще бацаш на кухарката)

'поп и джаз' - тука пак ще учиш да свириш, но не само на акустична, може да си избереш бас или ел китара, ще свириш задължително в банди и т.н.

Ако в момента си 12 клас, до кандидат-студентските изпити специално за Академията, независимо по коя специалност, няма да можеш да се подготвиш защото там трябва да свириш и да имаш понятие от солфеж и ел. теория на музиката. За останалите ВУЗ-ове не знам, но ако ми намериш някъде инфо какви точни изпити се полагат за кандидатстване по какви специалности, ще ти кажа какво се прави на тия изпити.

Значи ...

Свиря на китара и се интересувам от Поп и джаз инструменталното изкуство. За което за да влезеееш и изучаваш има приемен изпит.
    Който се състой от :
    Музикален тест
    И изпълнение на 2 песни/пиеси (дрънканици) в 2 различни стила
    Това са изисквания за СУ и НБУ.
    Въпросът ми беше дали има студенти, кандидат-студенти из този раздел,
    които да се готвят за същото или са минали през него, за да могат да ми кажаат кой пиеси са изпълнили на приемния си изпит.
    И понеже се интересувам не само от моята "специалност" тоест (поп и джаз или клас. китара),
    питах като общо за всички кандидатсващи с това , за да бъде даден отговор не само от евентуални Мариачи.

iveetyy

You clear my mind
    You're my escape ...

Ами чудесно, по двата въпроса..

1. За теорията: имаш ли идея какво е 'b moll' и кои са паралелната и енхармонични такива, пак да ги напишеш с такива букви? Какво означават понятията хроматизъм, щрих, какво е темпериран строй?

2. За практиката: ходиш ли на уроци по китара и какво ти преподават да свириш там и как точно? Или си самоук по книжки? ))

Това е пример по входящите изпити.

Пфф

Знам си теорията ходил съм на уроци
    Знам какво е петолиние, пауза, тон, шум , звукоред, октавови групи, основни степени, лад, гама, тоналност и още.

И питах прооостоо акооо случйно има из форома
    хора които са влезли или ще влизат с това да кажат какви песни са подготвили да изсвиряяят на изпитаа.

Знаам какво представляват изпитите, исках да вида с какво са се представяли другите.

И все пак Благодаря, че се стараеш да помогнеш.

iveetyy

You clear my mind
    You're my escape ...

Мисля, че имаш хроничен проблем с буквата 'У'.

Ок, няма да те притеснявам повече.. опитвам се да те предпазя от изненади на изпита, от сорта 'ама кварталния кръчмарски цигулар уж всичко ми преподаде, а пък тука в тия листове пише неща, които не съм ги чувал', че като гледам накъде си тръгнал с тия петолиние и пауза.. Щото аз съм го завършил на най-висша инстанция това.

Успех.

Mерси,
    както каза зависи къде ще се учи.
    В моя случай за Консерватория и дума не може да става.
    Добре да речем петолиня и паузи и тн. не стигат,
    какво още е необходимо ?
    и ако не е тайна какво по-точно си изучил, просто от любопитство.

iveetyy

You clear my mind
    You're my escape ...

В моментният глад за студенти в НМА, както и крайно занижените критерии, там ще влезеш с чест и почести по-лесно и от НБУ (което значи мнооооого лесно), та и червено килимче ще ти постелят.. но това е друга бира.

Най-общо - ако искаш да си добър в това, което правиш - да можеш да се наречеш 'музикант', независимо какъв стил ще свириш - трябва да си НАЧЕТЕН.
    Нота, пауза, петолиние - това е азбуката, дори не са срички..а на един изпит по литература ще трябва да се изразяваш в изречения, изреченията да оформиш в абзаци, абзаците в конкретна форма, няколко форми в цикъл и т.н. Сега разбираш ли къде се намираш с моментните си познания?
    Не ти казвам, че няма вероятност да влезеш в НБУ.. с много клинч и пари ще успееш..вероятно.. но не е в това въпроса. Въпросът е да не сме посредствени в това, което правим.

1. Освен елементарната теория на музика, трябва да знаеш поне основните 'мотиви' в история на музиката.. стилове - години. Започвайки от Средновековната музика (арс нова, арс антик - 13-14в. Ако чуеш старинни църковни песнопения и форми от тогава, ще се запалиш страшно много), та минеш по времевата стълбица - Стари майстори, Предкласика, Барок, Класика, Романтизъм, Импресионизъм (около френския се съсреодоточи), Неокласицизъм, до модернистичните движвения.. с какво се х-ризират тези стилове, периода в историята, конкретни автори и техни произведения. Много е важно най-'популярните' произведения да знаеш от кой са написани - какво е 9-та симфония, какво е турски марш, какво означава Реквием. Тези въпроси присъстват в теста по муз култура в НБУ - виждал съм го.
    Ако ти стане интересно и усвоиш тези знания в дълбочина, ти ще станеш по-ерудиран. Защото те са сходни и в архитектурата, и в изобразителното изкуство и много други.

2. Относно ел. теория - хубаво си започнал с основата, но трябва още да навлизаш в нещата и да учиш важните, изначални неща. Самата теория. Квартов-квинтов кръг, взаимовръзките между ладо-тоналностите, проблемите на ритъм, метрум.. това са най-основните. Като за начало ще ти е достатъчно ако научиш тези материали, част от записките ми в 7-и или 8-и клас в Музикалното училище по тази дисциплина:
    http://www.teenproblem.net/teenid/po...oka/11411.html

интернет света бил малък..
    Благодарско за обесненията и съветите, нямах представа наистина че трябва да се върна толкова назад в историята.
    Инече понеже търсих из нета материали, съм подбрал явно на записките ти и ги изучавах с интерес ;д.
    Виш с стиловете или по-скоро произведенията не съм много добре,
    но ги имам в предвид и ще се постарая да изуча възможно повече за времето което ми остава.
    Тъй като се занимавам от сравнително скоро, понеже нямах акъл да се преметя в музикално училище навремето, а и не получавам супорт в тази дейност от особено много хора.
    И все пак практиката ми е по притеснителна, мисля, че си минал през тези неща (да не спечеш, да не си забравиш нотите и подобни) ;д
    Все още обаче ме гризе любопитството,
    може да се похвалиш малко :Д

iveetyy

You clear my mind
    You're my escape ...

Ами завършил съм минно-геоложкият факултет на пернишкия университет!

..а за практиката влизаш вътре и си правиш кефа. Това е, трябва да се абстрахираш от всичко и да излееш емоцията си в/у струните. Когато се научиш да го правиш (а това ще стане с опита и времето), ще чувстваш кефа от това.. макар, че учестения сърцетуп винаги ще ти е другар.

Сега отново теоретично звучи много по-лесно, въпреки че почнах да му свиквам.
    Мерси отново за съветите и информацията и лека вечер.

iveetyy

You clear my mind
    You're my escape ...

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си