.
Отговор в тема
Страница 1 от 2 12 ПоследнаПърви
Резултати от 1 до 25 от общо 43

Защо учите?

това ми е вдъхновението:
    http://www.capital.bg/politika_i_iko...a_po_chetivna/
    //както винаги - по-вълнуващи са коментарите

Пускам темата тук, като се надявам на абсолютно честни, откровени коментари.
    При/след порастването хората обикновено(винаги) се разполагат според обществените рамки и "какво трябва", та молбата ми е - излезте за малко от тях и пуснете едно по детски открито, точно и ясно, нередактирано мнение.

някакви ориентировъчни въпроси - евентуално по-късно.

За да трупам дипломи, респективно и пари, хъх.

Уча, защото съм намерил добро "сцепление" между работата и следването си. Т.е., в унито, един вид, уча на теория това, което правя на практика. Това ми е мотив номер 1 - просто действително искам да стана добър в това, което правя, защото го обичам истински.

Мотив номер 2 е, че действително искам да взема диплома. И това звучи просто и грозно по две причини: първо, начина на преподаване и самия материал е неадекватен за специалността ми и второ, дипломата ще ме сертифицира като специалист в моята област, което има значение.

А като се замисля, мотиво номер 2 по-скоро е това, че ученето ми сега е стъпало към следващо ниво на учене и подобряване на това, което съм и правя.
    Ученето не бива да е самоцел, а да бъде поставено в контекста на личността, нейния живот и цели. Мисля, че сам за себе си постигам това.

П.П. Хубава тема.
    активизъм/превенция; писане; музика

за да не работя !
    На акъл като не сте, с кво от мен сте по - големи???!!

Град
    Bitch, I live in a trash can !
    Според мен обективен отговор на този въпрос не може да има. Защо ?
    На плоскостта на реалността, в която живеем, времето, в което израстваме и се развиваме един от основните въпроси, по своето същество "въпрос на живот и смърт" е образованието.
    За разлика от някои други места по света, изхранването на един индивид и неговото поколение НЕ МОЖЕ да се случи, ако той полага всякакъв тип труд. С това искам да кажа, че когато говорим за учене/образование /предполагам става дума за висше образование, все пак живеем в 21 век и процентът на хората без средно образование би трябвало да е нищожен/, говорим за перспективи в живота, които са пряко свързани с това да осигурим на себе си и евентуално семействата си по-добър живот. И това най-вероятно е мотив номер едно.. при всички. Ако не при всички, то поне при 99,9% от хората.
    Разбира се, не искам да бъда погрешно разбран, образованието нито е сигурен път към успеха, нито е единственият път към него. Но от всички познати такива, тъкмо то дава най-добри шансове.
    Превърнахме се в нация на прависти и финансисти. Причината, ако поне на половина е залегнала в народопсихологията ни, то другата половина се корени в ситуацията. Грешката е, че огромна част от студентите се водят единствено и само по споменатия от мен мотив 1. С думи прости : "Маме, стани адвокат, за да взимаш повечко парички"
    Съвсем отделен е въпроса, че качеството на образованието и достигането на неговите цели са изключително занижени, не на последно място заради интереса на самите студенти към предметите, които изучават, което само по-себе си е в пряка зависимост с този мотив 1. И ако ви звучи, че си противореча - да, той е неизбежен, но не бива да е единствен.
    Считам, че колкото и да можеш да достигаш висини в цинизма си, на 20-тина години, все още може да е останало капчица идеализъм в съзнанието. Т.Е. мотив 2, може и трябва да е обвързан с личните ти цели, желания, стремления, вдъхновения.. Понякога мотив 2, може да е по-силен от мотив 1, но в повечето случаи не е. За това имаме на лице бакалаври финансисти, които са с хоби фотография и прависти, които в свободното си време обичат да рисуват, пеят или свирят. В друга, по-справедлива ситуация, това може би щяха да са отлични студенти на Художествената Академия, НАТФИЗ или друго, но уви меркантилността, предизвикана от чувството ни за самосъхранение убива всичко.
    Слава Богу, че това, което уча / в по-голямата си част / намирам за интересно и интригуващо. В противен случай щях да съм поредният фигурант в аудиториите на университета.
    Бягаш от себе си - бягаш цял живот.
    Бавно превръщаш се - превръщаш се в робот.
    Ментално деформиран - черупка без душа.
    Животът си в клетка наричаш свобода.

Рисуваш картини с затворени очи.
    Живееш своя свят с розови мечти
    Ментално деформиран - черупка без душа
    Измамната реалност те води в пропастта.

Голям фен Аватара на Hopegiver
    еми аз попринцип.. не уча каквото трябва ;д
    тва се случваше преди 9 ти клас само .. сигурно и затова дипломата ми е адски зле :д
    За да уча нещо както в случея, е важно да е интересно
    така хем ще го науча добре (без главоблъсканици) хем след това ще си го практикувам с кеф , ако ще заплата да ми е 15 кинта на ден или да си остане без реализация.

Та уча защото съм увлечен, защото ми е интересно, приятно ,
    Защото след това ще има с какво да "помагам" примерно.
    А нещата за които все по често чувам че "носели голеите пари"
    определено са ми строго несимпатични :Д отегчителни и прекалено дисциплинирани за мен. Затова уча това което ми дава свобода на действие , мислене а не е ограничено както казваш в няква рамка.
    Пък и съм забелязал че правиш ли нещо с желание може да не става перфектно както под удърите на камшик, но се получава доста добре.
    Hopegiver IS NOT Hopekiller

iveetyy

Feel your every heartbeat
    Feel you on these empty nights
    Calm the ache, stop the shakes
    You clear my mind
    You're my escape ...

Именно когато се прави нещо с желание, а не с камшик, става добре.

Което и образ. система е добре да проумее.

Мега фен Аватара на PainMonopoly
    Град
    Аахен
    До момента е било защото следвам пътя, който са ми набили в главата от малък. Трябва да бъда отличник, да взема дипломи, да работя след това по специалността. Това е единствения път, който познавам и не мога да си представя да кривна от него.

За в бъдеще ще бъде, защото смятам, че като съм тръгнал по този път, трябва да го извървя до края. Не мога да си плюя на всичките усилия и да тръгна в друга посока.

Има и други фактори, но това е основното. Честен коментар.

набих като трън или като сияние
    мисля че си знам де ;д
    Музикална теория и инструментално изкуство, все още неофициално...

iveetyy

You clear my mind
    You're my escape ...

Защото като цяло специалността ми покрива интересни за мен неща - не всички, естествено, но щеше да е прекалено идеално да съответства тотално на желанията ми.

Уча това, което искам - разбирания на какви основи заляга обществото, какъв е механизмът на международните отношения, къде има пролуки, къде може да се подобрят нещата, какви са правните механизми (но ги уча в олекотен вариант поради специалността и това ме удовлетворява много, защото по-задълбочен поглед в правото ми е прекалено суховат и неотговарящ на моите критерии), уча и история, която винаги малко или много ми е била интерес.

Обективно не е това, което наистина искам да правя в този живот. Но другото поради обществен строй е близко до невъзможно, затова сегашната ми специалност е една доста добра алтернатива.

Мега фен Аватара на iveetyy
    Град
    София
    Just one thing. > Някои хора съдят за други по набързо написани форумни мнения. The world rulz!
    П.П. За да не е спам ще кажа , че уча понякога по задължение , защото след няколко години искам да се реализирам в интересна за мен област , а за тази цел сега ми трябват хубави оценки.
    Уча още и бих казала най-добре когато нещо ми е интересно.
    Смятам се за любознателна , на моменти ме обхваща така омразния мързел , но се преодолява.Харесва ми да знам неща , да трупам интересни факти , обичам да чета и намирам много от изучаваното за полезно. (:

Цитирай Първоначално написано от manliftingbanner
    Неграмотен си и не можеш да се изразяваш... успех в свиренето, там може и да се кефят, когато някой подскача от произведение на произведение с по няколко фалшиви тона тук-там.
    Всеки може да се изрази, не всеки може да вникне в изразителността на другите
    за правописа няма какво да ти кажа, не претендирам за
    грамотен, пиша на чатерица или квото е там.
    По тая тема ако искаш да разгледаме и друга страна от образованието -
    Възпитанието.

iveetyy

You clear my mind
    You're my escape ...

Мисля, че си прав да се върнем в началната паралелка
    и да се сетим как даскаите ни поущряваха когато слушаха как псуваме, но сигурно мойте учители са го приемали като задължение, поне се стараеха да ни научат.

Мога да си направя извода, че ценностите или взискателността ти са на много по-високо ниво от моите , понеже по никакъв начин не се чувствам обиден от това, че някой е изпуснал запетайка или е ползвал пълен вместо кратък член или е драснал нещо жаргонно.
    Извинявай не говора на шопски или индопакистански...
    и мисля, че до разбиране се стига... ако искаш пусни и анкета ;д
    Но все пак извиняваай, че си се почувствал обиден
    не това ми е целта а както казваш - да се разбираме.

iveetyy

You clear my mind
    You're my escape ...

Уча, защото ми е забавно и интересно. Ако не ми е - правя си го такова. Съкращавам си материала оттук-оттам, пресявам си, когато преценя, че нещо в урочната статия ще ми е ненужно или пък е прекалено разтеглено.

Пък и материалът, който ми преподават в момента е елементарен. Мога да мрънкам колко домашни имам и как нямам време за еди-какво-си и еди-що-си, обаче истината е, че надали ще имам по-приятни учебни занятия от тази година. Та по тази причина считам за върха на унижението да имам двойки на такъв материал. Пък и дори да зарежем числовата система - това си е градене на обща кулутра. Не е нещо(или поне не би трябвало да е), което учиш, само колкото да избуташ годината.

Да не говорим колко се радвам всеки път, когато си понапрегна мозъчните гънки с час-два повече от необходимото да направя някакъв анализ на произведение, който никога не съм вярвала, че ще направя, или да си реша супер сложните уравнения, или... Супер кухите примери давам, но те просто бяха с цел да изразя колко много се радвам при всяка една малка лична победа над мързела ми.

Да и аз карам на принципа като започн да те хваща мързлеа - съпротивлявай се :д
    Лошото е че е много силен, Deam it
    but .. Only the strongest will survive

Айде поздрав за всички грамотни и неграмотни люде
    http://www.youtube.com/watch?v=3nTwBF7dM7g

Spam mode - disable
    оставям ви намира

iveetyy

You clear my mind
    You're my escape ...

Мега фен Аватара на machoka
    Много е опасно да си ниско образован. За това и тези хора са най-опасни. Това е най-лошото нещо, което може да ти се случи.

Повече от фен Аватара на JZfan
    Град
    New York
    Цитирай Първоначално написано от machoka
    Много е опасно да си ниско образован. За това и тези хора са най-опасни. Това е най-лошото нещо, което може да ти се случи.
    Напълно съгласен!!!

Мега фен Аватара на EarthShaker
    чак ми се доучи ти казвам

Супер фен Аватара на radeberger
    За да си изкарам висше образование, евентуално след това и да работя някоя по-доходоносна работа.

Мега фен Аватара на Pliok0019
    Аз също до момента (разбира се и за в бъдеще), получавам изключително толерантно отношение от страна на родителите ми, за пътят по който искам да поема. Но в моя случай точно това ми изигра много лоша шега.

Направих грешен избор. В момента ми се струва изкючително грешен. Вече 5та година се опитвам да оправя нещата, а паралелно с това изгубих страшно много. Всичко това, което ще спечеля от загубата на нерви, време, приятелства, възможности е една дипломка за средно икономическо. И това не е 100пр сигурно.

За това мечтая да се измъкна от тея лайна и да уча нещото, което наистина искам.

^^ по-скоро проблема е в това.. Желанията на един тийнейджър, в повечето случаи увлякъл се по нещо нереализируемо, или пък неподходящо по ред критерии, не трябва да служат за база какво следва от тук нататък. За това са родителите - за да дадат нотката разум, дори това да се приеме с ред сълзи и сополи в началото.
    Пък като 'порасне' (не на години, а когато това стане на акъл - може и преди 18 да е) - да прави каквото ще.

За възпитанието - то е задължение на родителите, а не на учителите...
    Тук ще скоча и грубо ще се намеся, щото не мога... Възпитанието е първо задължение на родителите, но след това И на учителите. И това е вероятно най-EPIC FAIL-а на родната образователна система, когато някои мъдри нашенски педагогически светила с руски дипломи решили, че образование, обучение и възпитание са три напълно отделни процеса и оттам - в училище имаме само учебен процес. Само допреди няколко години все още ПОНЕ СЕ НАРИЧАШЕ учебно-възпитателен. Сега без свян си е просто учебен.
    И това е епично безумие, защото именно така се ражда феномена "Ти ще ме слушаш какво говоря, ама няма да ме гледаш какво правя, и ще видиш как ще станеш човек!" (или поне много "начетен" човек?!?).

Трябваше да си го излея, простете.

И защо учителите трябва да възпитават децата, като това си е задължение на родителите? По какъв начин ще се извърши този процес точно?
    При състоянието и материала в сегашната система - никак. Тя се схлупва под собствената си тежест, затова сама се почувства принудена да махне възпитателния елемент от процеса. Що да се напъваме, като може и да не се напъваме...
    Инак идеята е ученето като процес да се осъвместява с възпитанието, като става дума НАЙ-ВЕЧЕ за личен пример, а след това и за самия материал и стратегиите и технологиите на преподаването му. Разбира се, съвмесяването на учене и възпитание е доста ограничено в класно-урочната система, на която се радваме от памтивека, но тук вече ще навляза в разни мои си революционни идеи.

Обаче ставайки дума за възможностите на тази система за комбиниране на обучение и възпитание, наистина личният пример е от критична важност и съответно той най-много и все повече липсва на учителите, защото не само, че няма регламентиран механизъм да съблюдават собственото си поведение, но и сами не чувстват нужда от това. И така се получава, че е забранено да се пуши до даскалото, но даскалите си пушат в учителската, примерно (без това да е най-адекватният пример, но е прост).

Цитирай Първоначално написано от terrorclub
    няма такъв филм,че ако учиш висше,после нема да работиш и ше ти идват парите "отгоре"
    Хората, които вярват в това и по този начин, са в най-добрия случай наивни. Зарадвай ме и ми кажи, че според теб всички, учещи виШе, разсъждават така!

Уча, за да знам.
    Искам да знам много неща.

Разбира се, че го има момента с възнаграждението, например в у-ще уча неща, които не ме интересуват, но за тях ще получа "възнаграждение" под формата на 6 в бележника. Не виждам нищо нередно в това.

Тук не включвам, нещата които са ми интересни и искам да ги знам. Тях методично си ги изучавам, интересувам се и т.н.
    I'm tired of feeling like I'm fucking crazy
    I'm tired of driving 'till I see stars in my eyes
    I look up to hear myself saying,
    Baby, too much I strive, I just ride

а в работата няма нищо лошо. да работиш,ДА БАЧКАШ - това е най-хубавото и значимо нещо в човешкия живот.
    за тва ще си останеш един прост бачкатор за жълти стотинки цял живот, и никога няма да проявиш творчество, инициативност или каквато и да била заченка на образованост. Винаги ще си един изпълнител, ще изпълняваш нареждания .. ама на кого? Ами на висшиста, който ще издържа семейството си без мазоли по ръцете и ще има ОБРАЗОВАНИЕТО да ви организира работата на бачкаторите.

и ако това ти е идеята за развитието на България - още след 4 клас всички вън от училищата, да се трудим задружно по села и паланки, гордо запретнали ръкави на мотиката - жив и здрав бъди )

Образно говоря, да не ми се озъбиш пак с некоя 'бивша любов' ХАхАХХА .

Град
    Wonderland
    уча,защото съм принудена.

не ме кефят нещата,които се учат в българските училища,нито някога в живота ше ми потрябват.

уча за кирливата диплома,която ми трябва за да не мета улиците. иначе,по задължение,нямам абсолютно никакво желание да си губя времето в тъпото даскало,където занимават мозъка ми с ненужни тъпотии
    we're flying high,we're flying right up to the sky

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си