.
Отговор в тема
Резултати от 1 до 8 от общо 8

Класноо ! help pls

Здравейте някой може ли да ми намери ЛИС на тема "Мотивът за саможертвата в Ботевата лирика" или "Романтическата стилизация и героическата идеализация в одите от ,,Епопея на забравените,,"
    Трябва ми до петък БЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО

Мега фен Аватара на britzy
    Град
    In Lady Gaga's Starstruck 8-)
    изключително" смешно ,брато-нямам думи аууу,мега смешно
    Има само едно мнение-МОЕТО

Uploaded with ImageShack.us

Супер фен Аватара на iLovePussyJuice
    Град
    Sofia
    ако системата е малко справедлива...малоумници като теб нема да минават в по-горния клас...

толкова елементарна тема...
    не ми се мисли колко си зле, честно

Banned Супер фен
    Град
    Varna
    Аз ко да кажа като имах 9 теми и от тези 9 теглихме 2 лисчета и от тези две ни се падна за одата левси и другата беше нравствено изстраданата свобода(Ботев) и естествено всички писаха за одата левски нащо класно беше на 1-ви декември

Цитирай Първоначално написано от iLovePussyJuice
    ако системата е малко справедлива...малоумници като теб нема да минават в по-горния клас...

кой те пита бе педерас гърбав аз имам по важна работа от тва да зубра по цел ден

Цитирай Първоначално написано от stef0121
    Цитирай Първоначално написано от iLovePussyJuice

кой те пита бе гей гърбав аз имам по важна работа от тва да зубра по цел ден
    М*дите ли си чешеш, че не можеш да "зубриш по цял ден" ?

гей гърбав омг вие сте побъркани!! а колкото до темата-- човече,почети малко и лесно ще намериш отговор

if you build a bridge to nowhere that nowhere becomes somewhere.

ОМГ!!!! Какво ще ти коства да си седнеш на задника и да си го напишеш И на всичкото отгоре ти е смешно....
    No comment!

Ето все пак .....давам ти нещо,за да не квичиш и,за да имаш време за по-важните неща...а не да зубриш по цял ден...!

"Мотивът за саможертвата в Ботевата лирика"
    деята за саможертвата в Ботевата поезия и духовното израстване на герояЖивотът и литературното творчество на Христо Ботев могат да бъдат изразени с една дума:борба.Борба за справедливост,за тих и мирен живот,борба за свобода на народа.Писателят живее през епохата,през която България е под турско робство,това му помага да израстне духовно и да се изгради като човек и личност.Националното робство и социалната несправедливост влиаят силно на Ботев и го тласкат към готовност за саможертва в името на свободата.Именно стремежа към свобода заема централно място в темата за робството и неговото преодоляване.В поезията на Ботев османското иго прераства в символ на националното подтисничество и унижение,липса на правда и ограбване.Свободата незаменимо присъства в творбите на поета като главна цел и идеал.В началото на развитието си поетът е млад и объркан,но все пак жадуващ свобода.Това най-ясно се вижда в първото му стихотворение “Майце си”.Там той е неудовлетворен и разочарован от заобикалящия го свят и от своя народ.Чувства се неразбран,защото няма приятел,съмишленик,на който да сподели революционните си мисли.Чувства се различен от връсниците си,поради патриотичния си начин на мислене и душевното си страдание по поробената си родина.По-късно в житейския си път писателят открива причините за своето отчаяние,а именно робската участ на народа и тяхното бездействие.Народът се е примирил с положението си и това е,което не дава мира на революционера Ботев.Това е напредък в неговото духовно израстване,въпреки че в стихотворението “Към брата си” отново се чувства познатата вече неразбраност от другите и все още търси решение за спиране на народния плач: ”...Отзив няма на глас искрен,благороден...”Въпре и безизходицата и отчаянието,в което се намира в първите два етапа от духовното си развитие,Ботев все пак намира решение или поне подкрепа по-късно в живота си.Стихотворението “Делба” е наречено по този начин именно заради споделянето на болката и идеите си.Вече открил съмишленик,поетът е зареден с кураж и нова смелост за борба.Знаейки,че не е сам в целите си,той се сдобива с нова вяра и готовност за борба: “Напред сега с чувства и мисли последната делба да делим:да изпълним дума заветна-на смърт,братко,на смърт да вървим!”Със стихотворението си “Елегия” поетът и революционер цели да настрои народа към същата тази готовност и смелост,която го е обладала.Той е безкрайно разочарован от своите сънародници,поради бездействието им и нежеланието да видят и осъзнаят робството.Той обвинява тях самите за положението,в което са попаднали.В стихотворението най-силно изпъква символите за игото - “окови”,”хомот” и този,който ни прави най-силно впечатление- “робска люлка”.Този израз създаден от самия поет се превръща във водещ образ в творбата и основно средство,чрез което да осмее народа.Сякаш като малки деца се люлеят в люлката готови да заспят сладкият си робски сън.Някой биха осъдили Ботев за острият му език или смелите обвинения,но той не прави нищо по-различно от разкриване на самата истина.Чувствайки,че никой друг освен него не е така настроен към свободата,той дори очертава лика на поробителите и осмива народните хора,заради алчността на чорбаджии,търговци,попове – ваички онези,които “грабят с благороден начин”

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си