- Форум
- По малко от всичко
- Философия и Религия
- Атеизмът вид религия ли е?
нали си наясно че има разлика между атеизъм и антитеизъм?
се тая де.
не е религия толкова доколкото футболното пристрастие не е религия - може да се нарече така, но само фигуративно.
до колкото съм наясно е сравнително просто:
а - теизъм (не - вяра в богове) - "не съм убеден че има такива работи като богове"
анти - теизъм (против - вяра в богове) - "вярвам че няма богове" (което за мен е глупост)
а - гностицизъм (не - знание) - "не знам какво знам" (предпазлива, но смешна позиция)
и - религия (без - религия) - "атеист/теист съм но нямам религия"
има религиозни атеисти (будисти примерно), има ирелигиозни теисти (пантеистите май, по-добре сам потърси), има (това което ти визираш и уви стереотипизираш) ирелигиозни атеисти, има и религиозни теисти (нуждае ли се от обяснение?)
това е то. другите работи са сравнително индивидуални или се влиаят от характеристики на група към която принадлежиш.
освен това ми прави впечатление че не знаеш дефиницията на религия - според твоята дефиниция и вегетарианството трябва да е религия.
Религията (от лат. religio — свещено задължение, благоговение) е форма на обществено съзнание, съвкупност и система от възгледи, нагласи и обичаи, основани на вярата в свръхестествени сили, както и съвкупност от моралните норми, практики, ценности, институции и ритуали, съпровождащи тази система.
атеизмът не е това. много от елементите на религия липсват или изобщо се отричат. това е просто позиция - както вярата че земята е кръгла - или приемаш доказателствата или не.
+ това, аз не "вярвам" че няма бог. това е тъпо.
аз не съм "убеден" че има. просто не приемам за достоверни тези доказателства които са достатъчни за теб (примерно).
скептицизъм!
ако казвах че "няма" бог (антитеист) то бих казвал това на сляпа вяра, нещо което мразя и което ме отвращава.
това което мога да кажа със сигурност е че фактологията и моралът на абрахамските религии куцат супер яко и че е доказано (около 4-ти в.пр.хр. мисля) че не може да има добър и всеможещ бог, а според много хора (аз съм от тях) ако не е такъв не си струва да го наричаш бог.
наистина си оправи дефинициите. много е мърляво така.
утре кабапа ще те причисли към религията на антирептилизма ако се водеше по твоите идеи.
“It is only when you refuse to give in with all your heart that you begin to transcend your humanity. ”
The Bird of Hermes