Наскоро реших да изкарам висшето си образование в Англия, но не знам още къде. Владея английски много добре, ходя на курсове от седем години и възнамерявам скоро да взема TOEFL, FCE или IELTS. Моля, препоръчайте ми кой от тях ще ми е най-полезен. Разбрах, че TOEFL е валиден само две години. Същия слух се носи и за сертификатите от Кеймбридж. Ще ми е полезно мнението на човек, правил някой от трите изпита, но ако някой друг реши да дава някаква информация, нека да е потвърдена.

И трите изпита могат да се правят в София, нали? И цената е около 250 лв.?

Още съм доста малък - 15 години, но искам да имам план от рано, за да знам какво ще правя и за да се подготвят родителите ми съответно с нужните пари. Има време до тогава, знам.

Друго нещо, което трябва да реша, е в кой университет да уча. Решил съм да се пробвам за Оксфорд и Кеймбридж, въпреки че там шансовете са много малки. Други възможности са университетите в Портсмут и Йорк. Моля, препоръчайте ми нещо.

Следващият ми въпрос е за парите. Мисля, че за цяла Англия таксата за образованието беше около 3000 паунда на година и мога да я покрия със студентския заем. Плюс това, четох, че на деца от семейства с годишен доход под 50 000, може да се отпусне и друг кредит (не се връща) до 3000. До тук ме устройва, ако е така. Интересува ме обаче дали ще мога да работя докато уча? От незаможно семейство съм и не знам дали ще могат да ме издържат, а страшно много искам да учав чужбина, защото виждам, че в България нямам бъдеще.

Ако се сетя още нещо ще питам. Благодаря предварително за помощта. ^^