.
Отговор в тема
Страница 1 от 2 12 ПоследнаПърви
Резултати от 1 до 25 от общо 41
    Мега фен Аватара на ZipFail

Медитацията

Интересно ми е има ли във форума любители, занимаващи се с медитация/релаксация ?
    Защо и как се насочихте към нея, какво ви дава ?
    Какъв вид по-точно ?
    Ккак я препочитате, динамична или пасивна ?

(към незанимаващите се)
    Какво мислите за медитацията, мнението в и за нея ?
    Как изглежда отстрани ?

И за непросветените:
    (откъс от "Оранжевата книга" на Ошо)

КАКВО Е МЕДИТАЦИЯ?

ПЪРВОТО НЕЩО, КОЕТО ТРЯБВА ДА СЕ ЗНАЕ Е - КАКВО Е МЕДИТАЦИЯ?
    ВСИЧКО ОСТАНАЛО СЛЕДВА ОТ ТОВА. АЗ НЕ МОГА ДА ВИ КАЖА, ЧЕ ТРЯБВА ДА
    ПРАВИТЕ МЕДИТАЦИЯ, МОГА САМО ДА ВИ ОБЯСНЯ КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ТЯ.
    АКО МЕ РАЗБЕРЕТЕ - ВИЕ ЩЕ БЪДЕТЕ В МЕДИТАЦИЯ: ТОГАВА НЯМА НУЖДА ОТ
    "ТРЯБВА". АКО НЕ МЕ РАЗБЕРЕТЕ - ВИЕ НЯМА ДА БЪДЕТЕ В МЕДИТАЦИЯ.
    МЕДИТАЦИЯТА е състояние на не-ум. Медитацията е състояние на чисто, съзнание,без всякакво съдържание. Обикновено съзнанието ви е пълно с боклук, точно катоогледало покрито с прах. Умът е постоянен трафик: движат се мисли, желания,преминават спомени, амбиции - това е постоянен трафик! Ден след ден. Дори когато
    сте заспали, умът функционира, точно това е сънуването. Той още мисли, още се тревожи и гори от нетърпение. Той се подготвя за следващия ден; продължава една подготовка, като подземно течение.
    Това е състоянието на не-медитация. Точно обратното е медитацията. Когато няма трафик и мисленето е спряло, никаква мисъл не се движи, никакво желание не се възбужда, вие сте напълно мълчаливи -тази тишина е медитация. И в тази тишина може да се познае истината.Медитацията е състояние на не-ум.
    А вие не можете да намерите медитацията чрез ума, защото умът увековечава сам себе си. Може да откриете медитацията, само когато отстраните ума, когато сте хладни, безпристрастни, когато не се идентифицирате с ума; като гледате ума как преминава,
    но без да се идентифицирате с него, без да мислите, че -аз съм ума.
    Медитацията е осъзнаване, че аз не съм ума. Когато това осъзнаване прониква все по-дълбоко и по-дълбоко във вас, малко по малко идват някои моменти - моменти на тишина, моменти на чисто пространство, моменти на прозрачност, когато във вас нищо не се раздвижва и всичко е тихо. В тези моменти вие ще узнаете кои сте, ще узнаете
    мистерията на това съществувание.
    Идва ден на голямо блаженство, когато медитацията става ваше естествено състояние.
    Но медитацията е естествено състояние, което сме изгубили. То е изгубен рай, но раят може да се възвърне отново. Погледнете в детските очи, погледнете - и ще видите
    безкрайна тишина, невинност. Всяко дете идва с медитативно състояние, но трябва да бъде въведено по много начини в обществото - то трябва да бъде научено как да смята, да спори, то трябва да научи думи, език, понятия. И малко по малко то изгубва контакт със своята невинност, То е заразено и замърсено от обществото. Превръща се в ефикасен механизъм и това е нужно, за да оцелее.
    Всичко, което е необходимо, е да се възвърне това пространство отново. Вие сте го знаели преди, така че когато за първи път познаете медитацията, ще бъдете изненадани
    - защото у вас ще се появи усещането а нещо познато и преди. И това усещане е вярно: вие сте я знаели и преди, но сте я забравили. Диамантът е изгубен в куп боклуци. Но ако можете да го изровите, ще откриете отново този диамант - той си е ваш.
    В действителност той не може да бъде изгубен: може само да бъде забравен. Ние сме родени като медитатори, след това научаваме пътищата на ума. Ако започнете да копаете малко по малко, някой ден ще намерите течащия още извор, извора на прясна
    вода. И това е най-голямата радост в живота - да го намерим отново.

МЕДИТАЦИЯТА НЕ Е КОНЦЕНТРАЦИЯ

МЕДИТАЦИЯТА не е концентрация. При концентрацията от една страна е този, който се концентрира, а от друга - обекта, върху когото се концентрира. Има двойственост. При медитацията няма никой отвътре и нищо отвън. Това не е концентрация. Няма разделяне на вътре и вън. Това, което е вътре, прелива във външното и обратно.
    Демаркационната линия, границата повече не съществува. Вътрешното е отвън и външното е вътре; това е не-двойнствено съзнание.
    Концентрацията е двойнствено съзнание: затова тя създава умора; затова когато се концентрирате се чувствате изморени. И не можете да се концентрирате в течение на 24 часа, ще ви трябва време за почивка. Концентрацията никога не може да стане ваша
    природа. Медитацията не изморява, не ви изчерпва. Медитацията може да продължава 24 часа - ден след ден, година след година. Тя може да продължи вечно. Сама по себе си тя е релаксация.

Мега фен
    Град
    Златната Среда
    Доста хора правят медитация за релаксиране и други подобни неща. Аз лично не съм правил никаква, но се интересувам повече от окултната медитация - същинската медитация, която се използва за освобождаване на душата за връзка с висшите светове(те напомнят на сънищата като концепция).
    01001000011000010110100001100001001000000111000001 1100100
    11001010110001101100001011010110110000100100000011 1001101100101

Guest
    Еми най-голямата релаксация която доста харесвам е съня....Е той няма общо с релаксацията на душата...А на тялото...Разбира се аз не усещам(е усещам,но не го осъзнавам, защото не знам какво е) нуждата от релакс на душата...
    Не съм го практикувал...Но знам, че това е ключ към доста неща...
    Ето да земем за пример тези от Шао Лин...Те постигат доста от нещата на базата на подобни техники...И ги гледам някви супер хилави, слаби, ниски, дребни, дет са вика мога да ги завра в найлонова торба пък са адски здравеняци...Могат да контролират сили от сорта на Чи и тн...
    Така, че това може да ти донесе само ползи...Обаче аз не го практикувам...Дали нямам време, дали нямам къде, дали няма кой да ми покаже незнам...Но може би в бъдеще ще трява да го пробвам...

Мега фен Аватара на gandalfepi4
    аз се занимавам, но само с най-бейсик, любителска, релаксираща такава.

приятно е.
    “It is only when you refuse to give in with all your heart that you begin to transcend your humanity. ”

The Bird of Hermes

Guest
    Цитирай Първоначално написано от gandalfepi4

приятно е.
    Я разясни малко в какво се състои тая по "беисик" процедура...и колко време отнема,,,?

Цитирай Първоначално написано от SmeLotYyKiuFte

приятно е.
    Я разясни малко в какво се състои тая по "беисик" процедура...и колко време отнема,,,?

1 Sit down

2 Shut the fuck up

3 ????

4 Profit!

и отнема колкото искаш. аз седя винаги към 40-50 минути, не знам защо.

просто си изпразваш съзнанието. най-простата.
    “It is only when you refuse to give in with all your heart that you begin to transcend your humanity. ”

The Bird of Hermes

Тази медитация е едновременно за най-начинаещите, така и за най-напредналите, разликата е просто в нивото на съзнанието

ми не знам аз какво правя зип.

мисля че не мога да се отпусна добре, ей така съм обикновено, според тебе ок ли е?

сори за котката

The Bird of Hermes

Мега фен
    Пичове, може би си нямате напредстава колко опасна може да бъде медитацията. Имало е случаи разни йоги/медитатори да ги намират изпепелени и то без каквито и да било следи от физическо подпалване - целият им апартамент читав, а само те на пепел:

Преди години, едни индийски сектанти ме натовариха с такава сатанинска сила, и ако не бяха Бог и Исус Христос, сигурно щяха да ме намерят изпепелен като на снимката. Тогава за известно време температурата на тялото ми надхвърляше над 200 градуса целзий, но въпреки това Господ Бог ме опази жив - спомням си че като си поставях ръката на половин метър пред тялото, сякаш някакъв нажежен котлон излъчваше топлината си, такава ми беше температурата на тялото - ето и подобен случай от Библията:

"Има някои юдеи, които ти си поставил над работите на Вавилонската област, Седрах, Мисах и Авденаго, които човеци, царю, не те зачетоха; на боговете ти не служат и на златния образ, който си поставил, не се кланят. Тогава Навуходоносор с гняв и ярост заповяда да докарат Седраха, Мисаха и Авденаго. И докараха тия човеци пред царя. Навуходоносор проговаряйки рече им: Седрахе, Мисахе и Авденаго, нарочно ли не служите на моя бог, и не се кланяте на златния образ, който поставих? Сега, като чуете звука на тръбата, на свирката, на арфата, на китарата, на псалтира, на гайдата и на всякакъв вид музика, ако сте готови да паднете и се поклоните на образа, който съм направил, добре; но ако не се поклоните, в същия час ще бъдете хвърлени всред пламенната огнена пещ; и кой е оня бог, който ще ви отърве от ръцете ми? Седрах, Мисах и Авденаго рекоха в отговор на царя: Навуходоносоре, нам не ни трябва да ти отговаряме за това нещо. Ако е така нашият Бог, Комуто ние служим, може да ни отърве от пламенната огнена пещ и от твоите ръце, царю, ще ни избави; но ако не, пак да знаеш, царю, че на боговете ти няма да служим, и на златния образ, който си поставил няма да се кланяме. Тогава Навуходоносор се изпълни с ярост, и изгледът на лицето му се измени против Седраха, Мисаха и Авденаго, та проговаряйки заповяда да нагорещят пещта седем пъти повече отколкото обикновено се нагорещяваше. И на някои силни мъже от войската си заповяда да вържат Седраха, Мисаха и Авденаго и да ги хвърлят в пламенната огнена пещ. Тогава тия мъже бидоха вързани с шалварите си, хитоните си, мантиите и другите си дрехи, и бяха хвърлени всред пламенната огнена пещ. А понеже царската заповед бе настойчива, и пещта се нагорещи премного, огненият пламък уби ония мъже, които дигнаха Седраха, Мисаха и Авденаго. А тия трима мъже, Седрах, Мисах и Авденаго, паднаха вързани всред пламенната огнена пещ. Тогава цар Навуходоносор ужасен, стана бърже, и като продума рече на съветниците си: Не хвърлихме ли всред огъня трима мъже вързани? Те отговаряйки рекоха на царя: Вярно е, царю. В отговор той рече: Ето, виждам четирима мъже развързани, които ходят всред огъня, без да имат някаква повреда; и по изгледа си четвъртият прилича на син на боговете. Тогава Навуходоносор се приближи до вратата на пламенната огнена пещ, и проговаряйки рече: Седрахе, Мисахе и Авденаго, слуги на всевишния Бог, излезте и дойдете тук. Тогава Седрах, Мисах и Авденаго излязоха изсред огъня. И като се събраха сатрапите, наместниците, областните управители и царските съветници, видяха, че огънят не бе имал сила върху телата на тия мъже, косъм от главата им не бе изгорял, и шалварите им не бяха се изменили, нито даже миризма от огън не бе преминала на тях. Навуходоносор продумайки рече: Благословен да бъде Бог Седрахов, Мисахов и Авденагов, който изпрати ангела Си и избави слугите си, които, като уповаха на Него, не послушаха думата на царя, но предадоха телата си за да не служат, нито да се поклонят на друг бог, освен на своя си Бог."(Данаил 3: 12-28 ).

Изключвайки обикновенната релаксация, йога/медитацията по принцип е сатанински метод, и винаги крие рискове.

^ we're losing him!

The Bird of Hermes

ей пичага, я кажи как стана тая работа а?

щото ако не съ лъжа дърво гори при тая температура а ми е мноо интересно ти как не си се запалил

искам да кажа - едно е да стоиш в огън и той да не те засяга, тея магии мога да ги приема някак си. обаче ти викаш че тялото ти е било качило такава температура (тоест си горял ефективно) и няма логика да си оживял

това е като да кажеш че са те пуснали в киселина и ти се се разградил ама не е имало проблеми после

да не са те направили на зомби боговете ти? тялото да е умряло ма да моеш да го контролираш?

сега и започвам да си спомням че уж ако вдигнеш температура 42/43 започват необратими поражения върху мозъка (защото гори!), а ти казваш че четири пъти по-висока си...

хмммм....

The Bird of Hermes

Мега фен
    В първият момент когато ми стовариха мощната сатанинска сила, аз почувствах екстремално остра болка, и след това моментално загубих съзнание разбирайки че умирам и се строполясах мъртъв. След час-два се събудих с буквално адски(колосални) болки по цялото ми тяло(просто цялото ми тяло ме болеше), което излъчваше топлина като нажежено желязо, и аз се учудих че съм още жив, и дори очаквах не след дълго да умра, но Бог и Исус ми се явиха, и аз разбрах че Те са ме опазили жив. В последствие Те ми дадоха да разбера че по принцип всички индийските духовни учения са сатанински и че са невероятно опасни, понеже са произлязли от самият сатана.

Guest
    Цитирай Първоначално написано от npp
    В първият момент когато ми стовариха мощната сатанинска сила, аз почувствах екстремално остра болка, и след това моментално загубих съзнание разбирайки че умирам и се строполясах мъртъв. След час-два се събудих с буквално адски(колосални) болки по цялото ми тяло(просто цялото ми тяло ме болеше), което излъчваше топлина като нажежено желязо, и аз се учудих че съм още жив, и дори очаквах не след дълго да умра, но Бог и Исус ми се явиха, и аз разбрах че Те са ме опазили жив. В последствие Те ми дадоха да разбера че по принцип всички индийските духовни учения са сатанински и че са невероятно опасни, понеже са произлязли от самият сатана.
    И като се събуди краката отвиди и чаршафа заврян отзад....???

ихааа.

аз пък си мислех че са по-миролюбиви и от християнството даже.

как стана така че точно тези които никъде не казват "убий еди кой си" или "гейовете са педали" са от сатаната?

The Bird of Hermes

Мега фен
    Град
    Златната Среда
    ихааа.

как стана така че точно тези които никъде не казват "убий еди кой си" или "гейовете са педали" са от сатаната?
    То и в окултизма пише само за любов, доброта, братство, но това не пречи да е от "сатаната", злото винаги се представя за добро и по много тънки методи те води по грешния път.

for example...?

The Bird of Hermes

Мега фен
    ихааа.

Напротив, казват го, и то на много места, ето:

"непобедимият Юдхаманю
    и неустрашимият Уттамауджа,
    децата на Драупади и Субхадра —
    всеки от тях сам убива хиляда(т.е. едни големи сатанински духовници)."(бхагават гита 1: 6),

"Прона и Бхишма, и Джаядратха,
    както и другите войни — герои
    аз вече убих. Убий ги и ти сега!
    Без страх се бори! Ще надвиеш врага си!(т.е. големият сатанински духовник учи своят прозелит да убива и то без страх, без съвест)"(бхагават гита 11: 34),

"Ето този свой враг сам погубих!
    Сам ще погубя и много други!
    Аз владея. Аз се наслаждавам.
    Аз съм щастлив, съвършен, всесилен(т.е. той е сатанинският духовник, който си мисли че нищо зло не е лошо)."(бхагават гита 16: 14),

"Който не се отъждествява с„аз"-а си
    и е с неопетнен от помисли разум -
    дори целия свят да убие,
    не е убиец и не е обвързан.(предстаяш ли си какви сатанински духовници са тия?)"(бхагават гита 18: 17).

Мега фен
    Град
    Златната Среда
    for example...?
    Аха, окултизма не е нито християнство нито религия и заради това го защитаваш по default, а?
    Окултизма не проповядва смирение, а води до гордост.

Медитацията нито е само индийска, нито е само окултна, недейте да спамите и тая тема(най-вече към npp)

Град
    София
    За да се медитира правилно трябва поне 1 седмица по-рано да релаксираш и да си отпуснеш духом и тялом.Не си мислете,че ей така както си карате ежедневието и като седнете за 10 минути,ще ви се отвори 3тото око Не случайно,най-големите медитатори и йоги живеят по някакви гори и планини...

Цитирай Първоначално написано от Greennight
    За да се медитира правилно трябва поне 1 седмица по-рано да релаксираш и да си отпуснеш духом и тялом.Не си мислете,че ей така както си карате ежедневието и като седнете за 10 минути,ще ви се отвори 3тото око Не случайно,най-големите медитатори и йоги живеят по някакви гори и планини...
    ...където могат да избухват като пет кила Ц 4 в спокойствие.

The Bird of Hermes

Цитирай Първоначално написано от npp
    ихааа.

Напротив, казват го, и то на много места, ето:

"непобедимият Юдхаманю
    и неустрашимият Уттамауджа,
    децата на Драупади и Субхадра —
    всеки от тях сам убива хиляда(т.е. едни големи сатанински духовници)."(бхагават гита 1: 6),

"Прона и Бхишма, и Джаядратха,
    както и другите войни — герои
    аз вече убих. Убий ги и ти сега!
    Без страх се бори! Ще надвиеш врага си!(т.е. големият сатанински духовник учи своят прозелит да убива и то без страх, без съвест)"(бхагават гита 11: 34),

"Ето този свой враг сам погубих!
    Сам ще погубя и много други!
    Аз владея. Аз се наслаждавам.
    Аз съм щастлив, съвършен, всесилен(т.е. той е сатанинският духовник, който си мисли че нищо зло не е лошо)."(бхагават гита 16: 14),

"Който не се отъждествява с„аз"-а си
    и е с неопетнен от помисли разум -
    дори целия свят да убие,
    не е убиец и не е обвързан.(предстаяш ли си какви сатанински духовници са тия?)"(бхагават гита 18: 17).

ГЛУПАК!

не виждаш символичния, метафоричен смисъл!

ама трябва да помислиш малко еееййй, това са алегории!

като преведеш текста излиза че трябва да гушкаш зайчета докато гледаш "блясъчко мечтателя" ама НА, какво да очакваме от твоята порочна и извратена природа?!

освен това, това е поема дорк такъв, няма много общо с въпросните учения.

пък и да имаше е просто величаене на боини подвизи, а не заповеди на бог към хората му да изнасилят жени, да им отворят коремите и да размажат неродените им деца пред очите им, да изколят млади и стари без пощада и да запазят за секс робини които момиченца харесат и да окрадът де що намерят...

което ИЗОБЩО го няма в библията.

The Bird of Hermes

Темата не е нито за библията, нито за индийските религиозни учения, но то напоследък целия раздел е като една голяма тема май, където едни и същи си спорят за едно и също...

Guest
    Цитирай Първоначално написано от ZipFail
    Темата не е нито за библията, нито за индийските религиозни учения, но то напоследък целия раздел е като една голяма тема май, където едни и същи си спорят за едно и също...
    Еми, нормално е....Другите не ги интересува нищо...(то не че ние като дръндим в тая тема значи, че имаме нещо горе ама...поне...)...Масата е глупава(което не значи, че ние сме изключения)....И дори не могат да прозрат за какво става на въпрос...

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си