.
Отговор в тема
Страница 1 от 3 123 ПоследнаПърви
Резултати от 1 до 25 от общо 67

Тема: Религия

Религия

Хмм ...

Вчера дискутирахме, меко казано, с майка.Аз се опитах да й обясня моите виждания, относно религиите като цяло, но тя не реагира много положително.Този спор породи един въпрос в моята глава - До колко е правилно родителите да определят религията на един човек ? В моите очи това не е справедливо, още повече, когато родителите са криворазбрали идеята и я предават по техни си разбирания.

Мега фен Аватара на w0sh
    Град
    one foot on the gas, one foot in the grave
    Правилно е доколкото в противен случай всеки щеше да е атеист.
    If it wasn't for date rape, i'd never get laid.

и last.fm-ец

Цитирай Първоначално написано от w0sh
    Е и?
    ...

Мега фен Аватара на SuNsEt
    Град
    California,Los Angelis,Sofia,Amsterdam,Bern понякога и в New York :P
    Според мен е правилно до толкова,до докогато детето порасне и само вече може да избира кое е добре за него и кое не.
    Когато не си запознат с религиите и това,което изповядват не е хубаво да казваш 'Аз съм християнин/будист/мюсюлманин" и т.н. Просто хората,които не се интересуват от дадена вяра кажи речи са си направо атеисти.
    Пък родителите правят и казват това,което смятат,че е най-добре за децата им.След като самите родители са отгледани като християни(примерно) и са живели като такива е нормално да наблегнат върху това и над децата си.Много е кофти за едно семейство даден член от него да се откаже от вярата на семейството и да започне нова.Променят се навици,празници...и може би още неща(ако всички живеят заедно имам предвид).
    И все пак всеки може да реши да прави каквото иска със самия себе си.Решила си да проповядваш друга вяра-твоя работа,родителите ти няма как да те спрат,но и едва ли би могла да ги убедиш.

Мега фен Аватара на w0sh
    Град
    Цитирай Първоначално написано от CanisDirus
    Е и?
    Ами нямаше да има най-разнообразни морални и нравоучителни школи, хората нямаше да могат да се сравняват на тази база, напредъкът, културният напредък на религиите щеше да е несъществуващ.

и last.fm-ец

Ами нямаше да има най-разнообразни морални и нравоучителни школи, хората нямаше да могат да се сравняват на тази база, напредъкът, културният напредък на религиите щеше да е несъществуващ.
    Моралът и нравите не е задължително да са обременени от религия. Ницше също има някакъв морал.
    А културният напредък на религиите изостава от културния напредък на обществото.
    Папата забранява презервативите, абортите и евтаназията. Други религии смятат, че е съвсем в реда на нещата да ти режат половите органи и да те пребиват с камъни.
    Мерси съм.
    ...

Перефразиран въпросът ти звучи така" до колко родителите имат право да възпитават поколението си според собствения си мироглед"...

Мега фен Аватара на yakuza_
    Град
    Niggaland
    Интересно колко от тук ходят на църква или джамия или (нз какво правят будистите) ...
    n00bs

Мега фен Аватара на w0sh
    Град
    Не искам да водя подобен спор, но против религиите винаги се е цитирало християнстовото, юдаизма и исляма.

Това не са единствените религии, които имат културно и етично влияние върху света ( а даже са една малка част).

А Ницше е единичен пример (и неговата философия нямаше да съществува без самата идея за бог и религия)

Да не забравяме архитектурата и изкуствата като култура, разбира се.

и last.fm-ец

Религиите са си свършили работата. Време е да се изхвърлят на бунището на историята. Обществено съзнание ще има и без религия, както ще има и изкуства и наука.

Просто всяка една религия в един момент опира до някаква догма, появява се някакъя абсолютен авторитет, които не може да се постави под въпрос.

В днешно време се наблюдава и странната тенденция секулараните и слабо-религиозна държави да прогрсират много повече от силно-религиозните такива.
    ...

Мега фен Аватара на w0sh
    Град
    Не отричам, че в момента религиите за загубили всяка връзка с реалността, но не може да унищожаваме всяко нещо, което по някакъв начин мислим за остаряло.

те са помагали не на един или двама души и продължават да го правят.

и last.fm-ец

Цитирай Първоначално написано от CanisDirus
    В днешно време се наблюдава и странната тенденция секулараните и слабо-религиозна държави да прогрсират много повече от силно-религиозните такива.

Има нещо такова ...
    Турция, например, може да е много по на високо ниво, но е силно религиозна държава, което ги забавя.Има и други фактори, но исляма се интерпретира по грешен начин и се получават едни буламачи от политика, куршуми, черва, кръв ...

Но това е малко офф-топик.

Мега фен Аватара на amk933
    Град
    София
    Канисе, по времето на война религията се превръща в много силно оръжие. Така че не съм сигурен до колко си е изиграла ролята предвид факта, че не е ясно какво бъдеще ни чака.

Аз смятам, че е правилно родителите да предадат някаква религия на децата си, но не е правилно да им пречат, ако решат да си я сменят като пораснат.

Децата ми ще са християни, но ако решат да станат будисти, примерно, няма да им преча. Техен си е животът.

И определено съм съгласен, че религията НЕ трябва да бъде основен и единствен източник на ценностите на един човек. Много ясно, например, че съм за аборта и ще възпитам детето си в това, а папата каквото ще да говори.

Мега фен Аватара на PainMonopoly
    Град
    Аахен
    Съвсем нормално е родителите да се опитват да предадат възгледите на децата си. Моите примерно ще бъдат отгледани като ревностни атеисти.

Мега фен Аватара на ZipFail
    Едно е да предадеш възгледите си, друго е да оказваш натиск върху детето си и да му втълпяваш собствените си разбирания.

Най-доброто което може да направи един родител е да запознае детето си със това което го интересува, и да го остави само да избере, другото е манипулация и принуда.

Град
    София
    Еми,ако аз съм родител ще се чувствам задължен като за начало,когато детето е малко и податливо да го възпитам с моите виждания и да му дам основата,а не първото фанатизирано мюсюлманче,което го срещне да каже "Алах е единствен бог на всички нас и трябва да живеем според неговите закони" и моето дете,което не е и чувало за Господ да се върже..Разбирате ли ? Пък като порастне каквото ще да прави.

Мега фен Аватара на PainMonopoly
    Град
    Аахен
    Цитирай Първоначално написано от ZipFail
    Едно е да предадеш възгледите си, друго е да оказваш натиск върху детето си и да му втълпяваш собствените си разбирания.

Най-доброто което може да направи един родител е да запознае детето си със това което го интересува, и да го остави само да избере, другото е манипулация и принуда.
    Когато детето е малко, то няма собствени разбирания и попива тези на родителите си. Няма натиск, просто разбиранията няма откъде другаде да дойдат.

В по-късна възраст се намесват и други фактори като образование и среда. Тогава и да искаш да окажеш натиск, няма да имаш особен успех.

Докато детето ми е малко, аз лично, бих му разказала за нещата, в които аз вярвам. Бих му разказала за вярата. Защото религията, според мен, е оръжие. Вярата е дом.

Мега фен Аватара на ZipFail
    То християнството и исляма наистина са оръжия, при това в буквалния смисъл.

Град
    София
    Така е, но, ако родителите ти са вярващи, то шансът и ти вярваш в същата тази религия е много по-голям, защото искаш или не докато си на 3-4-5-6 и т.н. ти се влияееш директно и индиректно от тези неща.

Още по политика сме учили, че семейство в ранните детски години е най-силният агент за политическа социализация и предаване на ценности. И има логика - децата попиват без да разбират. Ако, образно казано, у вас има 5 икони, Библията се чете, говори се що е то християнството, е доста вероятно да си християнин без много много да ти е ясно какво е това.

Цитирай Първоначално написано от amk933
    Канисе, по времето на война религията се превръща в много силно оръжие. Така че не съм сигурен до колко си е изиграла ролята предвид факта, че не е ясно какво бъдеще ни чака.
    Религиозните войни Европа ги остави в тъмните векове.
    А да навиват някой да ходи да с взривява в детски градини, защото след смъртта го чакат 40 девственици, изобщо не ми се нрави като аргумент.
    ...

Град
    София
    manliftingbanner, с това, което написа съм съгласен. Идеята ми беше, че ако родителите са християни, е голяма вероятността детето да е такова без да са му я натрапвали целенасочено. А е пределно ясно, че в тийнейджърските си години при противопоставянето родители-деца е вероятно детето да зареже вярата.

Канисе, изобщо не ти говорех за религиозните войни преди векове. Когато Сталин идва на власт има страхотни гонения срещу всички религии. Църкви, джамии, синегоги - всичко е затворено. Когато обаче започва ВСВ, същият този Сталин много бързо възстановява Християнската Църква и я използва като средство за провокиране и "насаждане" на патриотизъм сред хората и го при това го прави доста успешно. Много бързо загрява, че влиянието на църквата е огромно и е апарат за рекруутване на войници. Вярно е, че Русия е била сравнително нова неавтократна държава и по времето на династия Романови църквата е заемала основно място в живота на хората и заради това са били по-вярващи и т.н, но самият факт, че след всички погроми и преследвания, Сталин се връща обратно към нея, говори достатъчно красноречиво.

Вярно е, че религията си е изиграла основната роля, но това не значи, че някой ден пак няма да попаднем в подобна на Сталиновата ситуация.

Супер фен Аватара на Dumb
    Всеки сам трябва да избира в какво да вярва!!!
    За мен думата вяра е свещена! И съм тооолкова благодарна на семейството ми, че никога не ме е спирало да вярвам в каквото и да било.
    Аз съм от смесен брак, но не съм обвързана в нито една от двете религии
    ( т.е. какво имам предвид- не съм кръстена и не ме е опявал ходжа там за старите имена) И понеже майка ми и баща ми са разведени и аз живея с майка си, тя се чувства длъжна да ме запознае с религията на баща ми, за да имам избор. Аз не вярвам в нито една религия, вярвам във висша сила и във разни други неща, но имам страхопочитание и огромно уважение към религиите.

Докато пишех темата, се сетих и за твоят случай, блу Иначе добре за теб, че родителите ти действа по този начин

Мега фен
    Така. Вярата, в своето най-чисто измерение, съвсем в зараждането си, е едно много силно благо. Когато първобитните хора например са виждали мълнии, науките въобще не са почнали развитието си, така че схващането, че има по-висша сила, която бди над Земята, е било първосигнално. Не са могли да си обяснят явленията чисто научно, така че това е било един вид инстинкт.
    За съжаление в по-късните векове разни алчни хора са видели в религията едно мощно оръжие за власт и пари. Точно това е причината за всички религиозни войни, появата на различните направления на християнството и т.н. Може да се каже, че религията има както много добри страни, така и много лоши. И все пак, ако не са се били зародили всички тези религии, определено развитието на света е нямало да бъде толкова голямо, колкото е сега. Защото тази вяра колкото дърпа развитието ни назад по отношение на науките, заслепяване, войни, манипулация и т.н., толкова е и подпомогнала развитието ни, че и два пъти.
    Конкретно на въпроса на Серсери –> според мен manliftingbanner е прав. Да, в началото, докато децата са малки и възприемат всичко за чиста монета, е твърде възможно да им бъде насадено от родителите дадено вярване. Но идва един момент, в който това дете е вече достатъчно пораснало, че да осъзнае какви всъщност са му истинските убеждения и да почне да води живота си според вече новия начин на мислене.

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си