- Форум
- По малко от всичко
- Всичко тийн накуп
- Новината на деня и моят коментар към нея
Една сериозна тема. Тук всеки може да пусне линк към сериозна новина и да я коментира накратко.
Под сериозна не се разбира новия хит на Ивана и новото осоновено африканче на Анджелина Джоли.
Моята новина на деня не е точно новина, а по-скоро анализ.
http://www.dnevnik.bg/analizi/2011/0...ot_aec_belene/
Авторите много добре са обяснили, защо строежа на АЕЦ е икономически неизгоден и високорисков. Защо подобни показни проекти са напълно излишни в условията на пазарна икономика.
А каква е вашата новина на деня?
...
На 99% съм съгласен.Първоначално написано от Варненски
Смятам, че Белене е задължителна за страна, която иска да се развива. Тази статия за пореден път ми доказва, че българинът не е склонен да действа. Това е начин да изкараме до еди-коя си година...и после? Умираме прави. АЕК Белене е страшно рисков проект, особено в тези времена. Никой не споменава причина защо ЕС ни накараха да затворим четирите блока на АЕЦ Козлудуй... Макар на всички да им е ясна.
Белене е проект, който ни е нужен при всяко положение. Дали сега или по-късно. Но защо да се отлага всичко? По този начин бихме показали на ЕС, че нямаме мотивация да се развиваме. И защо да ни мъкнат на гърба си?
И как бихме били спокойни да разчитаме на внос? Ами ако наистина другите страни около нас нямат дефицит? От САЩ или Китай ще внасяме? Или ще разчитаме на ТЕЦ и ВЕЦ, разпръснати по страната... Не ставайте смешни. По този начин имаме сигурността.
Икономиката ни ще пострада. Едно е в Русия да имаш 9 милиарда евро дефицит. Налагаш по едно-две евро месечен данък на всички, работещи в сферата на чиновничеството. Както знаем по официални прогнози, около 30-35% от заетите са именно в тази сфера. И за една година си покрил почти целия дефицит. В България не е така и всички ще трябва да платим. Ще им недоволство след първата вълна на въодушевление... Но хората не винаги знаят какво е най-добре за тях.
След четиридесет години, когато държавите се научат да си правят идеални разчети на електропроизводството и не им остава дефицит, всички ще оплакваме момента, в който сме се отказали от Белене.
1. като наложиш данък на чиновниците всъщност взимаш от работещите в частния сектор, защото те плащат заплатите на чиновниците. А щом чиновницте запчнат да получават по-малко започват и да работят по-зле.
2. До коя година ще изкараме? До кога могат да се използваз 5 и 6 блок?
Когато имаме данни, че се очертава недостиг на енергия в държавата в близките 10 години (а прогнозите са за обратното), то тогава може да се замислим за строежа на АЕЦ Белене. Такива сметки са си направили и другите държави и дори да има недостиг това ще доведе единствено до някакво повишение на цената, но гарантирам, че подобна тенденция бързо ще се усети от експертите.
3. Какъв е смисъла да стройм сега централа, когато нямаме нужда, нямаме кадри и нямаме пари? Ако я построим ще трябва да работи на 10-15% от капацитета си, което я прави адски нерентабилна. Подържането на едно такова съоражение е твърде скъпо, за да си го позволим, без да извличаме полза от него.
...
Чиновниците, когато получават по-малко... Реално те няма да усетят колко по-малко получават в една голяма държава. Тук всички ще трябва да платим.
А относно това, че така и така трябва да се настрои някога... Мисля, че Албания са адски закъсали за електричество. Отгоре на това им се внася и скъпо. Идеята е да изнасяме за там и евентуално да дадем право на потребление на Сърбия, ако са нуждаещи се, признавам, че не знам в какво състояние е тяхното електроснабдяване. Идеята е да се подбият цените. Да се изкарава достатъчно за покриване на разходите по консумативи и поддръжка. Нека това статукво трая докато АЕЦ Белене не ни потрябва истински, а именно след закриването на пети и шести блок на Козлудуй. След това ще използваме напълно капацитета на Белене.
Проблема е, че ако не се използва капацитета на пълно стоността на произвежданата енергия ще е по-голяма от пазарната цена => загуби.
Oт Белене до Албания не е изгодно да се изнася, заради големите такси за мрежа.
...
Е, ОК. Не я строим... Ама ако ни резнат кабела?
кой кабел?
кой ще го резне?
Защо?
...
http://novini.dir.bg/news.php?id=7718132
Шокирана съм, това е коментарът ми.
Интересувам се обаче това доколко е достоверно? Преувеличени ли са нещата или това е самата грозна истина? Ще се радвам някой друг освен мен да я прочете и да коментира.
I'm tired of feeling like I'm fucking crazy
I'm tired of driving 'till I see stars in my eyes
I look up to hear myself saying,
Baby, too much I strive, I just ride
Блиц и дир-а са доста жилти издания. Определено има истина в писаното, но има и много преувеличения.
Днес ето това ме потресе:
http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2011/...za_dobrovolno/
Бакшиш с 62 акта и отнети 128 точки (39 има един талон) продължава да кара, понеже книжката се отнема на доброволни начала. Тоест прави си нарушение и да ти взимат точки - не те бърка. Не си длъжен да си даваш книжката. Параграф 22 може би едва ли не.
И като си представя, за каква глупост ми взеха тук книжката...
...
Или въпросният В.Марков се е вкарал във филма, или е имало пре-пре-прередактиране на статията.Първоначално написано от jghgh
Не съм сигурен, но от Турция и Гърция получаваме много ток. Винаги могат да решат, че могат да не ни снабдяват. Ако стане военно положение, особено ако сме срещу тях, ще го направят.Първоначално написано от CanisDirus
Това и мен ме втрещи.Нелепо е. Единственият начин по който могат да ти вземат книжката е при спиране от патрул,при което ако направи моментна проверка при взимането на книжката да ти я вземе и да не ти я върне.Първоначално написано от CanisDirus
http://www.gara.net/bideoak/110108_video/index.php
Примирие или мир. 45 години борба не са малко.. реакцията на правителство на Сапатеро, обаче е нелепа.
Бягаш от себе си - бягаш цял живот.
Бавно превръщаш се - превръщаш се в робот.
Ментално деформиран - черупка без душа.
Животът си в клетка наричаш свобода.
Рисуваш картини с затворени очи.
Живееш своя свят с розови мечти
Ментално деформиран - черупка без душа
Измамната реалност те води в пропастта.
realantisocial,
добре е новините да са на български, за да може всеки да ги разбере. дори идеята ми беше да коментираме новини пряко засягащи България.
Тока не го произвеждат държави, а частни електроцентрали. Те иамт интерес да продават тока на по-висока цена. Пък и последно когато проверих с тях бяхме в един и същ военен съюз. Евентуална война срещу тези държави има 2 сценария и при двата тока няма да е голям проблем.Първоначално написано от kartacha
...
Сагата на лешояда Българка продължи с отвличане за откуп!
Белоглав лешояд К06 уловен в... Одрин!
За медиите много модерни станаха лешоядите и по-скоро "лешоядите шпиони". ПАК са хванали наш лешояд, този път той е обвиняемия. Дано ни го освободят от затвора и успеем да си го приберем. Искам пак аз да го транспортирам, не ухаят много приятно (особено когато са мокри), ама една разходка бих си направил![]()
Няма да пускам новина. Искам мнение за Мартин Карбовски?![]()
4XCOKИ
Sometimes the best gift is the gift of never seeing you again.
Всичко за мен? Че то ако го кажа, няма вече да е за мен. Ще е всичко за теб.
Цялата работа с премахването на паметника на Съветската армия е пълен фарс.
Аз виждам две причини, поради които разни хора ВСЕ ОЩЕ се правят, че им пука какво значат подобни символи:
- отвлича се вниманието от друг проблем;
- търси се нов скандал и повод за разделение на хората.
Примерите, дадени с Полша и Унгария (Капитал: http://www.capital.bg/interaktiv/deb...a_v_sofiia_da/) са неадекватни, защото като нация никога не сме били с психиката на посочените две други. И като история, впрочем, едното соц-минало ни сближава, това е.
Допълнително, народът ни го мъчи такава физическа и психическа мизерия, че подобни дебати са си чиста проба излишна помия. Много отдавна на никого не му пука за този и други подобни паметници, а ако се направи, че му пука, според мен, не му е чиста работата.
И още нещо - аз нямам претенцията да разполагам с всичкото необходимо знание, за да тълкувам историята по най-обективния възможен начин. А колко човека могат да направят това? И достатъчно ли са тези хора, достатъчно ли се чува думата им и тази им дума може ли да обедини народа около една теза, че да се повдигат подобни дискусии и да се стигне до решение?
Поредната гняс, поредните безсмислени протести на фона на къде-къде по-належащи проблеми, които са тук и сега.
Историята и народопсихологията ни най-вече ще продължават да са ни котва.
активизъм/превенция; писане; музика
Не знам, кой източник на енергия ще е най-рентабилен за България, но на България не й е работата да произвежда енергия. Това е работа на частни енергийни дружества.Първоначално написано от manliftingbanner
А за да ти кажа, кой източник ще е най-рентабилен ще трябва да смятам. Това аз не мога да го направя защото нямам данни, пък и една такава сметка отнема доста време.
Факт е, че на момента няма нужда от голям източник на енергия с мощност над 2-3000 мегавата. Цялото потребление на България е някъде към 8000 мегавата.
Белене е предвидена за 4 реактора (ако се сложат само 1 или 2 пак тока ще е по-скъп заради инфраструктура и тн.). Реакторите е трябвало да са от типа VVER-1000/V 320, които произвеждат по 1000 мегавата всеки. Тоест ще имаме 50% повече производство от нуждите ни. Oтделно има възможност за модернизация на 5-и и 6-и блок на Козлодуй и удължаването на живота им с по 30 години над първоначалните 35. Тоест някъде към 2050 година.
А до тогава не се знае, колко ще се развият соларните панели, вятърните ел. централи, или дори по-откачените варианти за ядрен синтез (в момента има работещ прототип). Всеки един от тези ми изглежда по-приемлив като по-екологично чист и независим от покупка на гориво с променлива цена, както и нуждата от дългосрочно складране на опасен отпадък (за което складиране също се плаща и то пак на променлива цена).
...
Имах предвид, че сега токът се произвежда от частни инвеститори. Никой не може да гарантира, че след 10 години ще е така. Всъщност може, но е пълно с празнодумци.А до тогава във външната политика политика на дадената страна могат да настъпят сериозни промени.
А относно военните съюзи, нали помниш какво беше казал Чърчил? "Няма вечни съюзници, има вечни интереси."
Съжалявам за двойния пост, но това е моята новина на деня.
Доживяхме да видим!!!
Канисе.. на кратко, за сега три неща.
В Абсурдната България частни дружества държат контрола над сектори с НАЦИОНАЛНО ЗНАЧЕНИЕ, т.е. енергетиката не може и не бива в никакъв извратен вариант да бъде частна. Точка.
Белене е от стратегическо значение за енергийната независимот на България и на северните Балкани. Проектът гарантира захранване с енергия на цялата ни страна и нейните нужди при всички икономически условия, които могат да възникнат в рамките на ЕС. Проектът Белене също така гарантира успешното затвърдяване на българските позиции на енергоснабдител.
Ядрените електро централи са най-добрия, най-чистия и най-екологичния начин за производство на енергия, познати и широко използвани от човечеството днес. АЕЦ също така е една от най-добрите широкомащабни и дълговременни инвестиции, които може да направи една държава. Не съществува правило, което да създава "излишни" реактори. Производството на енергия е приоритет номер едно на всяка една развита европейска държава.
Бягаш от себе си - бягаш цял живот.
Бавно превръщаш се - превръщаш се в робот.
Ментално деформиран - черупка без душа.
Животът си в клетка наричаш свобода.
Рисуваш картини с затворени очи.
Живееш своя свят с розови мечти
Ментално деформиран - черупка без душа
Измамната реалност те води в пропастта.
В абсурдната Германия ВСИЧКИ големи дружества са частни. Машиностроителните гиганти, автомобилостроенето, химическата промишленост, енергоснабдяването. Същото важи и за целия капиталистически свят (понеже обичате думичката капитализъм, макар да не изпълняваме едно от главните условия за такъв).
Какво ще рече с национално значение?
Справя ли се по-добре държавното здравеопазване в България от частното такова в САЩ?
Германия внася ток и е енергийно зависима от Франция. Също така ял Европа внася нефт и газ и е енргийно зависима от Русия.
Един ядрен реактор също е зависим от гориво (руски уран).
Защо ни е да бъдем енергоснабдител? Имаме ли икономическа полза?
Нещо се произвежда когато има нужда от него! По тази причина не произвеждаме лапмови телевизори! НЯМА нужда.
По същата логика ви е написано, че в момента няма нужда от допълнителна енергия и дори има огромен потенциал за по-нисък разход.
Ако построим АЕЦ Белене и произвеждаме енергия ще се стигне до пазарната ситуация на свръхпроизводство. Понеже ел. енергията не може да се съхранява във врмето цените ще паднат на ниски нива и разходите по производството няма да се покриват.
Варианта производството да е на печалба е от държавно регулирани цени - или изкуствено завишени, или изкуствено занижени.
Или субсидиране - ще продаваме ток на пазарна цена, но ние ще плащаме екстра за него с данъци.
Последниците от евтини ресурси като енергия ги изпита българското производство след 1989-а. Понеже тока беше за без пари почти всяко производство се извършваше с огромни разхищения на ток => стоките ни не са конкурентни на свободен пазар.
Едно е ясно - България е електроосигурена за следващите 20 години. Електроцентрала, дори и атомна се строй за 5.
Но не знаем, дали след 15 години енергията от вятърн паркова, слънчеви централи и тн. няма да е по-евтина. И да с нея ще сме независими! Защото вятъра и слънцето няма да ги купуваме от друга държава.
...
Ще ви дам лесно разбираем пример.
Човешкото тяло също има нужда от енергия. Вие си доставяте енергията чрез храна. Енергията в храната се измерва в калории. На ден имате нужда от да речем 2500 калории, които ви доставят достатъчно енергия за вашия начин на живот.
Вие имате хладилник. В него имате храна за 2 седмици. Толкова, че да се храните според нуждите си без да гладувате и без да преяждате. Храната захранва органите във вашето тяло, които са нещо като предприятията в една държава - ако работят добро, то всичко е на 6.
Но понеже храната е от високо личностно значение, то вие решавате да си купите още храна. Храна за още една седмица.
Давате пари за тази храна.
Обаче хладилника и пълен и няма къде да се съхранява.
Тогава какво правите?
Вариант 1 - купувате си още един хладилник (по-малък по обем), които също струва пари и поддръжката му струва пари.
Вариант 2 - принудени сте да продадете тази храна, но понеже потенциалните купувачи знаят за положенито ви ви предлагат по-малко от реалната й себестойност. на загуба сте.
Вариант 3 - напъвате се и изяждате всичката храна - надебелявате и имате здравослони проблеми. В реалния живот - харчите повече ток от необходимото.
...
Имаш право. Почти ме убеди в позицията си. Но едно нещо ме гложди... и едва ли ще спре. Трябва да сме самостоятелни и никога да не разчитаме напълно на другите. А защо да не развием някой отрасъл повече с този ток? Инвестиция. Трябва да се правят такива. Не да се чака винаги и да се кара по течението, защото винаги има вероятност да дойде водопад, а и никога течението не води нагоре.
А относно частното и държавното... Направете отделна тема, защото ще е ДЪЪЪЪЪЪЪЪЪЪЪЪЪЪЛГА и интересна.
За развитие на отрасли ти трябват пари, ноу-хау и кадри. Нито едно от трите не е налице. Пък и развитието на индустрия като цяло е дълъг процес.Първоначално написано от kartacha
Ако за човека е сравнително лесно да си каже "От утре 3 часа грабене, щанги, тичане и тн. и ще си вдигна енергоразхода", то при потреблението на ток не е така.
Ако има перспектива в следващите 10 години дела на индустрията (като главен потребител на ел. енергия) да се удвой - тоест да работят двойно повече хора там (които ги нямаме), то тогава аз ще съм най-големия подръжник на АЕЦ Белене.
По принцип първо трябва да се появи търсенето, за да направим предлагането. Търсенето може да се прогнозира и да направим планове за предлагането.
Ако направим обратното и кажем "Елате тук, че имаме евтин ток", то ще се появят инвеститори и ще направят заводи, но пак ще продаваме тока на загуба и като цяло ще сме на загуба. Пък и ще ни скастрят от ЕС за нелоялна конкуренция.
...