- Форум
- По малко от всичко
- Всичко тийн накуп
- Новината на деня и моят коментар към нея
Не знам, какво имаш предвид с EDF.Първоначално написано от manliftingbanner
Но да. За енргоразпределение не сме говорили. Но АЕЦ Белене не знам да иам изградена около него мрежа, която също е адски скъпа. Поради местоположенеито на централата за доставки до Гърция и Турция също ще са необходими големи начални инвестиции.
Това е което мен ме интересува. Ако проекта е държавен и ще се плаща с парите на данъкоплатците, то да е печеливша инвестиция. Ако ще строим АЕЦ само за да се хвалим пред някого (Кремиковци някой?) то НЯМА НУЖДА.
...
За мен можем да постигнем консенсус, ако евентуално се обединим около позицията, че е нужно рязко съкращаване на половината инфраструктура по проекта и изграждането на само един реактор с мощност от порядъка на 1 гигават.
Само дето АЕЦ не е холова гарнитура от две части, че да вземеш само едната.Първоначално написано от kartacha
Ако вместо 4 реактора изградиш само 1 разходите ти няма да паднат 4 пъти, нито нужната инвестиция ще е 4 пъти по-малка.
...
Ай' стига бе! Не знаех!!![]()
Ясно ми е, но ще се скъси предполагам с едно 30%, ако се изключи строежът на един от двата реактора.
Аз също съм на френски ток и го намирам за също толкова нормално, колкото да ям холандска гауда, швейцарски шоколад и еквадорски банани.
Не страдам нито аз, нит някои германец, че тока му е френски.
Ок. Държавно е. И? Франция е известна с високия дял на държавно участие, но въпреки това иконоиката й изостава от приватизираните Германия, Великобритания, САЩ. като цяло съм на мнение, че частните предприятия винаги са по-ефективни т държавните. не виждам проблем да се приватизира едно предприятие, при полжение, че отрасъла така и така е силно държавно регулиран.
От друга страна, откакто регулацията се разхлаби тук на пазара навлезоха много нови частни компании, които предлагат по-евтин ток.
Нашата сметка намаля с ~13%
Конкуренцията понижава цените и повишава качеството.
Дори създаде работни места на няколко познати, които сега работят в едно дружество, което отговаря за разпределението на парите от тока на ниво концерни.
...
Ами това е проблем на държавната администрация.
Просто при такъв проект възможностите за крадене са огромни и никой няма да пропусне да се възползва.
Според мен тези пари можеха да се използват за развитието на нови технологии за енергодобив. Не знам с какви пари е финансиран Цанков Камък примерно. Можеха да се използват и за друго, но не непременно за едно излишно производство. Защото дали ще произвеждаме ток в излишество, или автомобили пак е на загуба.
В Германия също има множество структури. Много производители, много продавачи (които имат директен контакт) и енергиен регулатор (Бундеснетцагентур), който следи за честна конкуренция.
разликата е, че тук регулатора следи за картели, завишени цени за наем на мрежата и се опитва да защитава потребителите с по-ниски цени.
Защо в България е обратното? Вероятно поради кадърната и честна администрация.
...
Защо ВЕЦ не са толкова развити например.
Имаме много реки, били те и не толкова пълноводни. Не съм на 100% наясно относно технологията ползвана в ТЕЦ. Вярно, ние сме страната на Балканите с най-малко вода, факт. И все пак на Балканите да си с най-малко вода не е критерий. Факт е, че тази зона от Европа е една от най-силно оводнените. Това е алтернативен начин, който ни идва кажи-речи безплатно откъм гориво.
соларниПървоначално написано от manliftingbanner
вятърни
с биогаз (което би оползотворило и доста пустеещи земи)
морски течения
всяко едно е възможно, но иска инвестиции.
Например облачна и сенчеста Германия в момента е лидер при соларните технологии.
...
Тоест извода е, че няма перспектива?
ОК. Няма да споря. никога не съм и искал да сравнявам, коя енергия е евтина, екологична и има перспектива в България.
Единствено исках да посоча, че АЕЦ Белене е нерентабилен проект.
И ако за едната енергийна независимост ще се плаща скъпо и прескъпо съм твърдо против.
Мотивите ми са чисто икономически. търся най-изгодния за България вариант.
Предполагам ако имате избор между два идентични продукта и вие бихте избрали по-евтиния без значение на това, къде е произведен.
...
http://www.focus-news.net/?id=n1481095
Най-сетне!
Има светлина в тунела!
Кажете сега, че са гадни реваншисти.
...
По същия начин, по които и промяната на имената на Толбухин, Михайловград и тн. промени нещата - къса се символично и действително.Първоначално написано от manliftingbanner
Как ще претендираш за независимост, щом най-високия паметник в столицата ти е на чужда окупационна армия, поставен там, че да го виждат другарите от Москва когато идват от Враждебна към партийния дом.
...
Знам знам. Той вече е загубил смисъла си и е място за местната ърбън култура. Никой не влага такова значение в него. Обаче ние трябва да си пазим историята. На негово място ще вдигнат мол с чалготека.
...
Може да се взриви и на негово място да се издигне един макдоналдс и един старбъкс - символи на новата ни ориентация. Ще вдигнем едно голямо яркожълто М, което да свети денонощно.
Ще приветстваме настъпващата консуматоркса култура и ще празнуваме победата на бързата храна и кафето!
След години затлъстели софианчета ще си спомнят с умиление, как там са яли първото си детско меню, как са сядали в скута на Роналд, как са разделили шейка и картофките си с Гергана-Дженифър. Тотално доминиращите ърбън облика на София хипстъри ще пият тройно мокачино с бадем, ванилия и канела и ще си спомнят, как на същото място са ловили най-добрия wi-fi навремето.![]()
Изобщо кво не му харесвате?
...
Абе Канисе, ти нали учеше икономика ?
Тогава к'ви са тия абсурди ?!?
Въртиш се като гламав, за да докажеш, че всичко частно /и енергетиката/ е по-добър вариант и да вадиш сметки за АЕЦ Белене, но същевременно се опитваш да ме убедиш, че е нормално да се изхарчат няколко десетки милиона лева за построяване на музей на комунизма и демонтиране на паметници ?!?!?!?!??! Ти ли си луд или аз ???
И още нещо.. откриваме топлата вода за пореден път. Дипломатите били агенти. АЙ СТИ'А ВЕ !!! Не бяхме се сетили. Само дето дипломат е синоним на агент, но отново е важно да се отклонява общественото внимание.
Бягаш от себе си - бягаш цял живот.
Бавно превръщаш се - превръщаш се в робот.
Ментално деформиран - черупка без душа.
Животът си в клетка наричаш свобода.
Рисуваш картини с затворени очи.
Живееш своя свят с розови мечти
Ментално деформиран - черупка без душа
Измамната реалност те води в пропастта.
Абе дай тогава и да не строим паметници, щото и те струват пари? Музейте и те не носят печалба. И тях ли да ги затворим? Европейската киноиндустрия и тетър също рядко са на печалба. Закриваме?
Библиокетите? СРИВАМЕ ги!
Върнете "История на БКП" като задължителен предмет в университетите. Да си пазим и знаем историята.
Нещо са ви много криворазбрани представите.
Разходите за реклама, PR, сървиз, лъскава опаковка също не донасят пряко за печалбата, но в крайна сметка се налага да се правят, че даже и за някои са най-важни?
...
Създаваме нов имидж на странта и столицата. Ребрандираме я мащабно. Отърваваме се от всичко лошо и стройм наново.Първоначално написано от manliftingbanner
Както Ню Йорк от опасен град с висока престъпност през 70-те и 80-те стана най-великия град на света. Като почитатели на музиката от този град трябва да сте запознати примерно с цените на имотите и имиджа на някои квартали и как се промениха през последните 30 години примерно.
И цялостна коцепция ще развия срещу определен хонорар![]()
...
Ако на теб паметниците не ти правят впечатление, то на гостите на столицата правят. Представи си, че от работа те пратят да вземеш големия шеф с лимузина от летището. Минавате покрай паметника и той те пита - какво е това. За него ще е явно, че е паметник на чужда армия, които е надраскан с графити, пък ти ще му обясниш, че то вече няма такъв смисъл.
Ребрандирането на панелни квартали се казва саниране. И тях обшината/държавата не може да ги оправи, понеже са частна собственост.
На хората явно има харесва да живеят в порутени панелки и да газят в кучешки лайна.
...
Берлин определено е по-приятен от София на външен вид:
http://www.spiegel.de/international/...674218,00.html
Няма правилни и грешни паметници. Има правилно и грешно поставени такива.
Интересно, защо никои не протестираше срещу преименуването на улиците едно време.
Там също е пълно с панелни жилища, но не те дават облика на града.
А манталитета какво общо има тук? Говорим за паметници.
Как да изкореним сервилничеството?
Е па като не го подкрепяме може би? когато премахнем един паметник на сервилността?
...
Основните ми доводи бяха:
1. Това е паметник на чужда окупационна армия.
2. Въпросната армия не е дала жертви в България (освен умрелите от препиване)
3. Въпросната армия ни натресе един много хубав режим
Не. С премахването на паметника няма да променя манталитета.
манталитет и обществена нагласа се променя бавно и постепенно, но премахването на подобни паметници е нужна за промяната.
Позовавам се на челния опит на германците с изкореняването на нац. социализма след ВСВ и на комуниза в източните провинции след 1989.
http://www.youtube.com/watch?v=v7kikj3KKZQ
Те по-успешни ли са от нас в това отношение?
Защо да не почерпим от техния опит?
...
Е като гледам от целия бивш източен блок понастоящем в ЕС само в България си стоят паметниците. И ние сме най-зле икономически и финансово => паметниците са виновниПървоначално написано от manliftingbanner
![]()
А това за националния комплекс е доста преувеличено и самите германци се опомниха. Факт е, че и двете изкоренявания станаха като се запаза икономическата основа и се отстрани идеологическата.
При нас стана обратното.
Ще се радвам да дадеш пример, където държава държи паметник на чужда окупационна армия на най-високо място в столицата си и преуспява икономически и политически.
Чакам.
...
Случайно този да е поставен там на най-високия пиедестал и да пише "В чест на съветската армия - освободителка на признателния германски народ"?
При все, че там действително са се водили военни действия?
А какви са вашите аргументи?
Че паметника вече е загубил смисъл за вас? Ами за другите? То вероятно и за хлапетиите руините на Илион са били само камънак, където са си играли и си мерели пишките.
Че той е част от историята и тя не бива да се заличава? А на друго място казвате, че Дружба, Люшин и ЦУМ напомнят повече за комунизма. Е па какъв е тогава проблема?
БТУ хората умират и да се снимат с питони по черноморието, също и с Галена, Преслава и други флк звезди.
...
Аз не съм казал да се забравят, а да се представят по подобаващ начин. не исля, че "съветската армия - освободителка на българския народ" е правилния начин. Нито мисля, че е правилно да има паметник на чужда армия на най-високо място в столицата.Първоначално написано от manliftingbanner
...
Коментарът ми:Първоначално написано от manliftingbanner
![]()
картачо, ти този паметник дори виждал ли си го, че искаш да го махат.
ДА! Аз наистина нямах думи, за да опиша колко глупав е коментарът ти!
И да, виждал съм го веднъж. Това има ли значение? Знам какво изразява. Няма нужда от него.
Ако във Варна направят паметник на мъжки полов член, ще е нужно ли да идеш да го видиш на живо, за да кажеш, че не му е мястото там.