- Форум
- По малко от всичко
- Всичко тийн накуп
- Новината на деня и моят коментар към нея
Не знам, кой източник на енергия ще е най-рентабилен за България, но на България не й е работата да произвежда енергия. Това е работа на частни енергийни дружества.Първоначално написано от manliftingbanner
А за да ти кажа, кой източник ще е най-рентабилен ще трябва да смятам. Това аз не мога да го направя защото нямам данни, пък и една такава сметка отнема доста време.
Факт е, че на момента няма нужда от голям източник на енергия с мощност над 2-3000 мегавата. Цялото потребление на България е някъде към 8000 мегавата.
Белене е предвидена за 4 реактора (ако се сложат само 1 или 2 пак тока ще е по-скъп заради инфраструктура и тн.). Реакторите е трябвало да са от типа VVER-1000/V 320, които произвеждат по 1000 мегавата всеки. Тоест ще имаме 50% повече производство от нуждите ни. Oтделно има възможност за модернизация на 5-и и 6-и блок на Козлодуй и удължаването на живота им с по 30 години над първоначалните 35. Тоест някъде към 2050 година.
А до тогава не се знае, колко ще се развият соларните панели, вятърните ел. централи, или дори по-откачените варианти за ядрен синтез (в момента има работещ прототип). Всеки един от тези ми изглежда по-приемлив като по-екологично чист и независим от покупка на гориво с променлива цена, както и нуждата от дългосрочно складране на опасен отпадък (за което складиране също се плаща и то пак на променлива цена).
...